Gyűrűk Ura/Hobbit Fanfiction Írói Kihívás

Hobbitnyi Kalandok Középföldén

Hobbitnyi Kalandok Középföldén

IV. történet

2015. július 04. - SlytHay

IV. TÖRTÉNET

1smaug.JPG

Cím: Mondd, Király, emlékszel-e még…?
Kulcsok:

  • Fő: „Tudod a nevemet, csak arra nem emlékszel, hogy én viselem.”
  • Szereplő: Smaug
  • Tulajdonság: kedélyesség
  • Titkos: palantír

Jelentősebb szereplők: Smaug, Thranduil
Páros:
Műfaj: hurt/comfort
Korhatár: 16
Figyelmeztetések: Nyomokban Yaoira és zoofíliára való utalást tartalmazhat.; AU elemek
Jogok: Minden jog a tulajdonost, azaz J. R. R. Tolkient és jogi szervezeteit illeti, ebből nekem anyagi hasznom nem származik, csak saját magam és olvasóim szórakoztatására alkotok.
Tartalom: Smaug unatkozik. Egyetlen szórakozása a hosszú évek alatt egy látogató, amit ki is élvez az utolsó cseppig.
Ihletforrás: A Hobbit filmek főleg, nomeg egy kis Thranduil életsztori.

Mondd, Király, emlékszel-e még…?

 

--- Smaug pov. ---

Azt mondják, kórságban szenvedek. Betegségben, melynek egyetlen gyógyírja az, hogy többet, és még többet akarok. A beteges aranyfény, a kincs, az érték… hiszen valójában csak a tárgyi érték az, ami mozgat minden szívet. Ha ez betegség, mindenki e földön fertőzött. Így tehát, tévednek. Kórságom oka nem a vagyon, hanem a magány. Fogcsattogtatva zúzom össze az egyik oszlopot. Sikerült magam felhergelni.

– Unalom. Hosszú évek unalma. Se egy lovag, se egy KIRÁLY – ordítom a kilométeres ürességnek fészkem legmélyén –, aki idetolná jól maszkírozott pofáját színem elé! – Dühös vagyok. Újabb hosszú évek… semmittevése. És még Ő is baszik rám! – Mérgemben megolvasztok egy nagyobb kupac aranyat, majd keményen odacsapva figyelem, ahogy szilánkokra robban a frissen megkötött fém. Legalább ez mind az enyém… ajh... jöhetne az egyetlen, ki ezt a borzasztó ürességet kicsit elűzné.

– Thranduil király – mondom elmosolyodva, és felnézek az egyik kapura a sok közül. Bár, ha jobban belegondolok, állandóan érzem őt. Néhol távolinak, s néhol… pikkely alá mászósan közelinek. Lassan végigmérem, és mikor találkozik a szemünk, figyelem, ahogy levegőt vesz.

– Tudod, miért jöttem.

– Elhoztad, amit kértem? – Persze, hogy hallgatás a válasz. Mindig az. – Akkor akár el is mehetsz – intek unottan, de magamban ujjongok. Végre, ez olyan izgalmas! Tünde, és azt hinné a sárkány, hogy tanul a hibáiból, de neeeem. Ezek is ugyanolyanok, mint a kérészlétű emberek. Ostobák, dölyfösek. Csak több idejük van tökéletesre fejleszteni a… semmit. És pávák módjára felfújni azt.

– Mindketten tudjuk, hogy mihelyst elhoznám őt, megölnéd.

– Nem tudhatod. Abban hol az izgalom… Királyom? – Elékígyózom, és az arcába vigyorgok, amire csak egy unott szemöldökfelvonást kapok.

– Ahh. Értesültél a hírekről – mondja rezignáltan. Számomra rejtély, miért ő kapta meg a trónt. Mondjuk az is igaz, hogy nem nagyon tudnék kiválóbb karaktert a szerepre.

– Hát... csiripelnek a madárkák… ezt-azt… – Csiripeltek. Addig a három másodpercig, amíg megettem őket. Fejlődő szervezet vagyok… Kell az energia, hogy megvédjem mindazt, ami az enyém. – Király, király… Azt is csiripelik, hogy nem jöttél egyedül… Mi lett a megállapodásunkkal?

– Volt megállapodás? – kérdi rezignáltan. Pimasz kis nyikhaj!

– Nos, a kapunál beljebb nem hoztad őket, így sajnos nincs okom, hogy megtorlásokat tegyek… Mondd csak, Király… Milyen érzés? Feladni otthonod, engedni az olyan terjeszkedő, ocsmány férgeknek… mint ÉN?!?!

– Neked az a dolgod, hogy ne hagyd el e helyet – mondja keményen.

– Dolgom, dolgom… – Felnevetek, de egy pillanat se kell, hogy dühödten felszikrázva elordítsam magam. – SENKITŐL SEM FOGADOK EL UTASÍTÁSOKAT! – Végigzúg a termen a hangos csattanás, ahogy falhoz csapom. A földre csúszik, én pedig figyelem, ahogy kiszökik a tüdejéből a levegő. Olyan édes kis hangot hallat… Megzabálom! De mégsem. Akkor kivel játszanék? Nem szól semmit, amiért talán egy minimális tiszteletet érzek… talán. Ja, várjunk csak, nem. Valójában őszintén hidegen hagy. De legalább vicces.

– Nem csak a verebek csiripelnek, Király… – Megfordulok, és bemászom a finoman csilingelő aranytömeg alá, és előkerülök a másik oldalon. Lustán visszaballagok elé, és ledobok a lába mellé egy gömböt, belsejében haragosan kavargó feketeséggel. – Gondolom, nem kell bemutatnom. – Persze, hogy nem kell! Majdnem felnevetek. Hosszú percekig csak nézi a palantírt.

– Miért adod ezt nekem? – Rám néz, miután összeszedte magát, és óvatosan köpenye alá rejtett kézzel nyúl érte.

– Neked adni? Ugyan már. Innen te semmit nem viszel el. – De belenézhetnél, búgom gondolatban.

– El is mehetek, sárkány! Miután ily nyíltan kijelented, hogy nem szolgáltatod vissza tulajdonomat! – csattan fel, és visszaejti a golyóbist a terem aljában tornyosuló aranykupacra.

– Mondd csak, Király, hosszú éveid alatt nem töprengtél soha, hogy asszonyod miért távozott? Nagy becsben tartott emlékét miért egy kupac kavicsban tárolod? Sosem járt piciny agyad a miérteken? Miért… vetted el életét? – Ó, édes bosszú, hatalom. Fogvillantós mosolyra húzódik a szám, és lusta elégedettséggel csóválom farkamat. Szárnyaim pedig az izgatottságtól megremegnek. – Király, király… mondd, milyen érzés? Mondd… a keserűen édes emlék…? Mikor kecses kezed átölelte arcát, s ő felmosolygott rád… Csak hogy a következő pillanatban egyedül a nyakát ékesítő kövek élőbbnek tűnjenek nálánál? Mondd, Király… Milyen érzés tudni, látni arcát… nap nap után…? Mondd, Király…

De a monológom végére már csak a hűlt helyét látom. Még éles fülem elkapja halk lépteinek zaját. Nevetésemtől még hosszan csengnek a Magányos Hegy termei.

 

 

--- Thranduil Pov. ---

Játszadozott vele, tudta jól. Kínozta, felébresztette az önutálatát. Kezei ökölbe szorultak a gondolatra, feszülten nézte a Hold lassú mozgását. Oly sok éve történt. De az emlékek mégis oly bántóan tiszták. Az édes mithrilként csillogó szemek, a kecses test, a finom mézszínű haj, a piciny ajkak, amik oly élettelin csókolták. Halála jobban fájt bárminél. Elvesztése földi pokol s kín. Vajon mit tud a sárkány? Szavaiból ítélve: mindent. Hisz ott volt. A pillanat, mikor ő megjelent, megátkozva a törpök kapzsi népét személyével. Felégetve városukat. Drága szerelem. Akkor azok a szemek dühösen néztek rá. Tétován megsimogatta a helyet, ahol a kis kéz keményen arcon csapta. Azon az estén… nem tért vissza. Senki nem tudta, hova ment. A férj, ő tudta. De a dac és gőg nem engedte, hogy megakadályozza, mégis…

– Legolas. Nem bírsz aludni, gyermekem? – fordult hátra kemény arccal. A fiú csak megrezzent, és nagy kék szemei könnybe lábadtak, miközben félve bólintott. – Gyere – mondta lágyabban, és ölébe vette őt. Akárhányszor ránézett, keserűség mart szívébe. Annyira hasonlított rá… De hamar lerázta a gondolatot. Igaz, tovább tartott, mint eddig bármikor. Vajon a sárkány ártó szava végül mégiscsak utat talál pajzsai mögé? Nem engedheti.

Finom énekbe kezdett, és a kis tünde hamarosan halkan szuszogott az ölében. Óvó kezei még hosszan simogatták, majd lefektették az ágyára. Holnap újra meg kell látogatnia. A tisztesség ezt kívánja. Tisztesség. Mióta tekint egy sárkányra egyenrangú félként…?

A palantír. Vajon mit jelenthet...? Nem hagyták nyugodni kétségei és gondolatai. Felkelve az elzárt kincsek felé vette útját. Hosszan nézte a fehér gömböt az egyik állványon – annyira más volt. Lélekhez szóló melegségével és kedves suttogásával. Smaugé romlott, gonoszsága, fertőzött gyönyörűsége minden idegszálának veszélyt ordított. Mégis, a piszok és szemét alatt ott csillogott még valami: a remény. Mihez kapcsolódhatott az a palantír? Vajon lehetséges lenne, hogy… Nem, a túlvilággal való kommunikáció esélytelen. A vizeken túl… más világ van. S az élőknek az effajta hatalom olyan tabu, amit sosem szeghetnek meg. Elég, ha rágondolunk, mi lett Sauron sorsa. Észre sem vette, hogy a gömböt simogatja. Elkapta a kezét, és hirtelen elhagyta a termet. Nem, ezek a gondolatok sötétek és értelmetlenek. Ami elmúlt, elmúlt.

– Figyeljetek a fiamra – morrant rá az őt követő őrökre, és egyikük azonnal el is tűnt a sötétségben. Következő útja azon termek egyikébe vezetett, ahol még őrizték felesége emlékét. A finoman kifektetett selymek között pihent egy nyakék, ami a Hold fényét szinte megsokszorozva szórta tiszta ragyogását a sötétség felé. Felemelve a nyakéket, Thranduil csak megbabonázva figyelte fényének játékát. A belső tüzet. Arra gondolt, hogy szívének örök tüze él benne. Csakúgy, mint felesége halovány szemében. Minél több kő van a birtokában, annál tisztábban emlékezhet.

 

– Hát eljöttél – búgta a sötét hang, és Thranduil hátán végigfutott a borzongás. – Igazán üditő személyed, meg kell valljam, Király. – Miért hangzik sértésnek ez a dög pofájából? Gondolatban elhúzta száját, de kényszerítette magát, hogy végigmérje s felbecsülje a sárkányt.

– Rosszul látom, vagy valóban összemész, sárkány? – Erre persze dühösen fújtatott, és a teste többi részét is kihámozta a pénzhalom alól. Az a sok aranycsillogás árt a szemnek. Hogy bírhatták a törpök? Végül vágott egy fintort, és a lény szemébe nézett.

– Tudod, mért jöttem.

– Minden évben ugyanazért… Őszintén, Király, már-már azt vélem hinni, hogy hiányzik a társaságom, hogy ennyire makacsul ragaszkodsz hozzám. – Az a mocskos pofa kárörvendő vigyorba torzult.

– Én tartom magam a megállapodáshoz. Mondd, Smaug, mi történt az ígéreteddel…?

– ÍGÉRETEK! – csattant fel. – Az ÍGÉRETEK csak üres szavak! Te mit ígértél, KIRÁLY?! – Igen, határozottan köpte a szavakat. – Ígérted gyermeked, s lám! Minden egyes alkalommal üres kézzel járulsz elém! Mondd, ki szegte meg előbb adott szavát?!?! – Olyan mézes-mázas a hangja. Gyomorforgató. Thranduil idegesen jött rá, hogy erre várt. A tüzes szócsatára, a záporozó szitkokra. Élvezte. S ettől még jobban felfordult a gyomra.

– Király! Király! Meglepsz! – nevetett fel hirtelen a sárkány. De a tünde már csak magabiztosan suhanó lépteire és belső ritmusára figyelt. Pillanatok alatt kint volt az istenverte kamrából.

 

 

--- Smaug Pov. ---

Megint csak nevetek. Ki hitte volna, hogy a kis tündekirály élvezni fogja az együtt töltött időt? Új lehetőségek tárulnak elém. Olyan új ajtók nyílnak meg, amivel még, még és még több kételyt ültethetek el szívében. Ó, édes, manipulálható lelkek. De hamar megunom az ujjongást, és újra beásom magam a kincshegyek közé. Legközelebb vajon meddig bírja majd? Egy perc, talán kettő? Legyen ez a cél.

 

– Mi az, Király? Megbékéltél felfedezéseddel? – Nem tehetek róla, jó kedvem van. Látom, ahogy vívódik, és látom, ahogy maga sem érti, mért van itt. Alig telt el hét hónap, és újra itt van.

– Csak nem hiányzott érdes hangom érzékeny fülednek? – búgtam, hogy hecceljem, és be is vált. Ajh, csak ne lennének ennyire kiismerhetők.

– Kész szerencse, hogy nem vagy közénk való, nemdebár? – vágott vissza egy apró mosollyal, én pedig elképedtem nagy vidámságomban.

– Király, király, meglepsz. Legyen, megtartom ígéretem. Ha te is a tiédet. – Ezzel az aranyköteg alá bújva elhessegettem. Mára elegem volt belőle. Majd legközelebb… Úgyis visszatér, mindig visszatér.

 

Nos, tíz év… Hazudnék, ha azt mondanám, nem vártam. Rituálévá nőtte ki magát évi egy találkozásunk… A vége felé merészen egyedül jött. A kis naiv… Most itt áll előttem, és magabiztosabb, mint valaha. Mennyi idő, míg lelököm a magas szarvasról, hmm-hmm…

– Sárkány. – Halk hangja kirántott gondolataimból, és bosszúsan fújtatok egyet.

– Király. – Szemezünk egymással pár pillanatig.

– Tudod, igazán csalódás, hogy egy ilyen lény, mint te, egy tünde… – Elgondolkodik, mintha keresné a szavakat. Nyújtja a drámai pillanatot. Annyira átlátszó... Tudja, hogy tudom, ezért annyira csodálatos. – …empátiáját próbálja kicsiholni. – Ó, és igen, kinyögte.

– Empátia?!?! – Felnevetek. – ÓÓÓÓ, neeeem, Király… Ez nem empátia. – Két nagy lépéssel előtte termek, és mélyen a szemébe nézek, arcomon édes vigyorral. – Ironikus, hogy ezt hiszed. Neeem, Király, én másra vágyom. – Ó, igen, kétség költözik a tekintetébe, nos… Na, na? És igen, hát persze, megbújik ott más is… a félelem.

– Tudni szeretnéd, hogy mi az? Elárulom neked. – Farkam mögé csúszik, és végigsimít arcán. Idegesen kardjához kap, de karmom már a szoros felöltő alatt matat. A falnak tolom, és nevetni kezdek, mikor a penge a torkom alatti finom bőrbe fúródik. Elhúzódom, de csak nevetek tovább. Egy penge nem okozhat kárt bennem.

– Nem, Király. Amit én akarok, már rég virágzik benned! Mondd, szép szívére emlékszel-e még? Édes csókját őrzöd-e még... – búgom egy belső dallamra, és ütemesen rázom hozzá a farkam – …akárcsak én? – Erre elsápad. Istenem, sírni tudnék a gyönyörtől! Elmosolyodom. – Mondd, Király! Ki itt a szörny? Te... vagy én? – Elmenekül, dühös, de én csak nevetek, és vidáman hümmögök tovább. Ez a dal tetszik… ez jó. – Emlékszel-e még, hogy szólítottad hajdanán rég, s mi volt az arc, amit e szó megidéz? – énekelem teli torokból. Tudom, hogy hallja, tudom. Elvégre nem véletlenül áldották, vagy épp esetében átkozták meg a valák éles hallással népét. – Emlékszel-e? Emlékszel-e mééég… – Nevetek, táncolok. Vidámságom határtalan. – Mondd, Király, emlékszel, emlékszel-e még? – Lázasan csillogó tekintetem a kövekre téved, amikre annyira vágyik. – Feledted, feledted MÁR RÉG! HAHAHAHA! – S nevetek, nevetek, hosszú órákon át. De végül ezt is megunom.

 

Soha többé nem láttam, de nem is számítottam másra. Csak múló szeszély. Időtöltés. Játszani a lelkek tüzével. Azt hiszem, vidámságom forrása lesz még egy-két századig. A tünde is gyarló, mocskos lény. Nem több, nem jobb az embernél, no persze nem adta könnyen magát.

– Mondd, Király, nem mar a kíváncsiság, mit rejt a gömb? Mit rejt az odaát? – Előkaparom a halomból azt a régi darabot, amit oly könnyelműen hagyott hátra. Belepillantok, és a szürkés ködön át egy mithrilként szikrázó, íves szempár néz vissza rám keményen. – Király, király… Túl karót nyelt vagy. – Nevetek a saját viccemen, de valójában nem bánom. Igazán élvezetes lesz figyelni, ahogy elbukik.

Akárcsak az összes többi. – Érzelmek… hmph. – Elejtem a gömböt, vissza a kupac tetejére, és mozgolódásommal sikerül mélyen eltemetnem. Mosolyogva megfordulok, és egy laza farokcsapással bezúzok és ledöntök egy újabb bejáratot. Upsz. Átkozott kis légterek… Álmos vagyok. Talán alszom még pár évszázadot.

 

Vége

 

~Pontozáshoz szükséges szempontok és magyarázat~

A bejegyzés trackback címe:

https://lotr-hobbit-kihivas.blog.hu/api/trackback/id/tr937595050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziaw 2015.07.05. 01:31:29

Szia!
Mindjárt elalszom, de ezt még megírom neked.
1. AU-t kitetted, *simi-simi*, a világ -- ha az események nem is, Tolkien világához hasonlatos lett, 5 pont.
2.A főkulcs valahogy (nekem) sehogy sem passzol. Lehet, hogy így este 0:49-kor nem ezzel kéne foglalkozni, de... A szereplőkulcshoz nem igazán tudom, hogy mit szóljak. Jó ötlet volt két nézőpontot csinálni, és igen, a sárkány koma több szerepet kapott, úgyhogy nem lehet belekötni. A tulajdonság kulcs lerí Szmaugról, a titkos kulcs... eleinte sehova sem tudtam tenni, de a végére értelmet kapott, sőt fontos lett, nem úgy, mint az előző történetekben, kivéve a Galadriel/Gandalf párosnál a bot. 9 pont.
3. Szmaugot szerintem tök jól eltaláltad. Hallottam a hangját a fejemben, amikor ő beszélt. (: Thranduil kesernyés maradt végig, ő is tetszett. Aranyos, hogy beleraktad a kis Legolast (:, 5 pont.
4. Tetszett a történetvezetésed, nagyon izgalmas volt az utolsó kép, hogy mit is láthatott volna Thranduil a palantírban, jó volt, 5 pont.
5. Cím, leírás sokat sejtet, a történet meg jó válaszokat ad ezekre a sejtésekre. Imádtam a párbeszédeiket, meg Szmaug gondolatait is, 5 pont.
6. Yaoi, zoofília. O.O" ilyesmi lett a képem, te jó ég, mother of god in the heaven. Szóval ilyesmi. Mondom magamban, nem baj, csak kibírod, elvégre ez egy kihívás satöbbi. Hál' annak a jóságosnak odafent, nem érzékeltem ebből sokat. A másik, ami egy kicsit felvitte a pulzusszámomat az a b*szik. Hát, mindig megdöbbenek ezeken az írásokban, de valahogy nem tudok elképzelni egy káromkodó sárkányt. :D BTW.: Tetszett, hogy Szmaug mondatait próbáltad rímbe szedni, még mosoly is szaladt az arcomra, 4 pont.
Összesen 33 pont, ha jól számolom.

Konek0 2015.07.06. 17:50:42

1. Hmmmm.... Film és eredethűség, szerintem ezzel nem volt baj, az AU meg úgy műkszik számomra mint egy Joker lap. 5 pont
2. A főkulcsot nagyon nem érzékeltem a sztoriban, de lehet nincs olyan kifinomult fantáziám és velem van a baj :D Viszont kedélynek kedély volt, még én is kaptam belőle :D
6 pont
3. Karakterek élethűek lettek, a beszédük stimmelt, tetszettek Smaug monológjai, és a gondolatai is. Teljesen beleélte magát a művészünk. 5. pont
4. A sztorit kicsit nehéz volt követnem, hogy hányszor látogatott el akkor hozzá Thrandi, mit csinált ott, de másodszori elolvasásra kezdtem érteni, ahogy fokozódtak a balhéik. Nem nagyon ismerem Pitekészítőnk élettörténetét, de nagyjából összetudtam rakni, csak a palantírokat nem értettem. 4 pont
5. Helyesírási analfabéta vagyok, nem kötök olyanba, amit én se értek :D A stílus is laza lett főleg Smaugnál, de így jobban lehetett emészteni. Tetszett, ahogy Smaug monológjai rímeltek. Nagyon vagány bölcselkedőnek tűnt. Volt egyszer egy szóismétlésed (rezignáltan), de ezért max fél pontot lehetne levonni. De hát nem lehet és ma jó kedvem van, azaz felfele kerekítek. 5 pont
6. Nagyon tetszett, élvezhető és elvetemült egy történet, bár ha nem figyelek oda, hamar bele keveredek. 5 pont
Össz: 30 pont
Amúgy van egy tippem, ki az írónk ;)

DaeMoon 2015.07.17. 20:21:55

Kedves Szerző!
Hajjaj, hát itt most ismét bajban leszek a pontokkal, előre is bocsánat és tudd, még véletlenül se megbántani akarlak. De tényleg. ^.^” Látom, hogy volt, akinek nagyon is tetszett ez a történet és örülök neki, mert legalább ez is megerősíti, hogy… Hát igen, én csak az egyik tábor vagyok. Na, akkor pontok!

Eredethűség: 3 pont
Az AU kint volt, úgyhogy nagyon nem pattoghatok, de hogy őszinte legyek én itt a szereplők nevén kívül nem éreztem a tolkieni világ jelenlétét. Nem tudom miért, bár úgy érzem, hogy főként a stílus miatt, erről viszont majd kicsit lentebb írok részletesen.
Egyelőre maradjunk annyiban, hogy a pontok fele, felfelé kerekítve, oké?

Kulcsok: 7 pont (2+2+2+1)
Kezdem azzal, ami a legjobban tetszett; a hangulat kulcsod. Nagyon jól beleszőtted Smaug részeibe a kedélyességet, remekül átjött ez a hangulat a sorok közül. :D Szintén remek volt a palantír megjelenése, nem éreztem erőltetettnek, ahogyan beleszőtted. :)
Smaug szintén rendben volt, ő állt a történet középpontjában (többnyire) még ha nem is egészen értettem, hogy akkor most tulajdonképpen mi is folyik körülötte, milyen alkuról van szó.
A főkulcsod megjelenése az utolsó részletben teljesen rendben volt, ezen kívül azonban nem igazán éreztem a megjelenését. Talán még abban, ahogy Smaug végig Királynak hívta Thranduilt a neve helyett… Hát vésősoron arra még rá tudom esetleg fogni az idézet megjelenését.

Karakterek: 3 pont
Smaug tetszett, bár legtöbbször bestiális helyett inkább gyerekesnek éreztem őt. Egy nagy, unatkozó gyerkőcnek, aki jobb híján a felnőttet bosszant. Viszont ez nem zavart, szerintem elég érdekes megközelítése volt a karakternek és remekül illett a hangulat kulcsodhoz. Különösen tetszett, hogy egyszer sem nevezte Thranduilt a nevén, mindig Királynak hívta őt. :]
Thranduil másfelől közelében sem volt a tolkieni tündéknek, arról nem is beszélve, hogy semmi uralkodói nem volt benne. Nem volt fenséges és nem volt bölcs sem, ráadásul arra sem szolgáltál válasszal, hogy akkor most tulajdonképpen mitől is vált ennyire emberivé. És miért kezdte élvezni Smaug társaságát? Erre nem találtam magyarázatot a történetedben, bármennyire kerestem.

Cselekmény: 2 pont
A novellád nagyon rövid volt, amit ellensúlyozhatott volna, ha letisztult a cselekmény és nem ennyire kapkodó, ugráló. Így (már ne haragudj) nekem elképesztően összecsapott hatást keltett az eredmény. Számomra nem derült ki például, hogy akkor most milyen megállapodásról van szó, miért kellene a tündekirálynak a fiát odaadni a lénynek. Az időugrások is elég zavarosra sikerültek, próbáltad éreztetni, hogy telnek az évek, de számomra ez is nagyon zavaros volt.
Azt pedig végképp nem értettem, miért kellett ebbe az egészbe beleerőltetni a vaoi/zoofília szálat. -.-
Mindvégig az volt az érzésem, hogy nem jutott elég időd a történetre és végül nagyon gyorsan kellett tető alá hoznod valamit, amit beküldhetsz.
Stílus: 1 pont
Leginkább ezzel volt problémám. Legelőször: POV, nagy betűkkel írjuk, ha már mindenképpen külföldi kifejezést akarsz használni, tekintve, hogy ez egy rövidítés (point of view). De egyébként van erre egy szép magyar kifejezés, a „szemszög” vagy akár a „nézőpont” bármelyiket használhattad volna. Az már teljes egészében csak személyes hülyeség, hogy engem kifejezetten zavar, ha egy történetben (főként egy ennyire rövidkében) szemszögek közötti ugrálás van. Ráadásul azon kívül, hogy Smaug részeinél első szám első személyű elbeszélőmódot használtál, Thranduil részénél pedig első szám harmadik személyűt, nem vált el stílusban a kettő, nem éreztem különösebb eltérést az évszázados, büszke tünde és a bestia szemléletmódja között, márpedig ez két rendkívül eltérő hangnemet kívánt volna meg. Szerintem.
További két nagy problémám volt a stílussal, számomra mindkettő nagyon zavaró dolog és nagyon megnehezíti az olvasást. Az egyik a rengetek tőmondat, ebben én vagyok kötözködő, de nekem nagyon nem kenyerem ez a stílus. Ezzel pedig szorosan összefügg a folytonos ’…’-ozás. Töredezetté teszi a szöveget, idegesítő, ráadásul rengeteg helyen teljesen feleslegesnek is éreztem, hogy így széttördeld a szöveget. A ?!?! szintén túlzásba vitt halmozás.

Szubjektív: 1 pont
Nem igazán jött be, sajnálom. Egyfelől a történet kidolgozatlansága miatt, másfelől a stílus miatt, ami teljesen betett, nagyon nem az én fogamra való. Talán ha egy kicsit hosszabb lett volna és jobban kidolgozott, összeszedettebb… Igazán érdekes karaktereket választottál, akikkel nagyon eredeti, izgalmas történetet lehetett volna összehozni. Maradjunk annyiban, hogy ez most nem az én történetem volt.

DaeMoon, Kritika Klub
(A Merengő fórumán megtalálhatsz minket. ^.~)

Tamara Kunos 2015.07.29. 18:55:28

Kedves Író!

I. Eredethűség: Az Au úgy látom, rengeteg történetnél mentőövként szeretne szolgálni, de csak akkor tartanám valóban jól felhasználtnak, ha a világ vagy a cselekmény változna meg. Nem volt tolkieni. Smaug és Thandruil karakterén kívül csupán egy-két momentummal érzékeltetted, hogy a világban járunk. Egy kihíváson ezzel semmi gond nem lenne, csakhogy pontozási szempont az eredethűség, és így kifejezetten vékony jégen való korcsolyázás az alternatív univerzum használata. Tehát ez nem új világ, de nem is igazán a régi. Smaugra nagy hangsúlyt fektettél, és mivel az Ő karaktere egybefonódik a hellyel, ahol tanyázik, néhány apróság tényleg feltűnik, ami azért erősen ment a helyzeten. 3 pontot szeretnék adni neked.

II. Kulcsok:
A főkulcs szépen lett beépítve, ezért a maximális 4 pontot adom neked. Igazán szép megoldás.
Bajban vagyok, mert alapköve Smaug a történetnek, de nem az Ő szemszögéből íródott – illetve nem teljesen. Azt hiszem, valahol itt hibáztál, mert nála E/1-ben vezetted, Thandruilnál pedig E/3-ban, ez viszont inkább szétejtette a történetet, mintsem kihangsúlyozta volna Smaugot. Mindenesetre 2 pont még így is jár tőlem.
A tulajdonság kulcs is elcsúszik. Kedélyes ugyan, de dühkitörésekkel tarkított. Viszont talán így nézhet ki Smaugnál a kedélyesség, ezt igazán nem tudom, de látom benne a logikát, ezért maximális 2 pontot szeretnék adni.
A tárgy gyönyörűen épül bele, jelentéssel is bír. Ha lehetne, erre tolnék még rá néhány pontot, de az 1 pontos határt tartanom kell.
Összesen: 9 pont

III. Karakterek: Mindig rettegek, ha valaki egy ennyire összetett karaktert vesz kézbe, mert könnyű elveszni megalkotás közben. Egyszerűnek tűnik, de nagyon nehéz a karakterben maradni és karakterhűen mozgatni. Elcsúsztál itt-ott. Vannak tulajdonságok (arrogancia, gőgösség, vágyakozás), amelyeket nem sikerült kellőképpen megragadnod, ezért Smaug inkább egy kisgyerekhez hasonlított, mintsem egy rettentően idős, rémisztő pszichopatára. Elmaradt a szatirikusságra jellemző intelligencia is, pontosabban nem villantottad meg. A szál nagyon furán húzta magát körbe – bevallom, nem is értettem mindent igazán -, és igazán zavart, hogy számára szórakozás, amit művel, miközben csakis az arany megszállottja. Ha kitetted volna az OOC figyelmeztetést, akkor azt mondom, áthelyezted a vágyat egy másik tárgyra, a szadizmus másfelé irányul, de elhagytad. Tündekirályunk sem hasonlított Önmagára. Hol a gőg? Hol a hidegség? Nagyon idegennek tűnt számomra. 2 pont
IV. Cselekmény: Mint említettem már, nem mindent értettem. Lehet, nem olvastalak elég figyelmesen, vagy csak nem akartam érteni, amit leírtál (kinek a pap, kinek a papné, tudod), ezért a cselekmény is akadozó és szétesett volna. Nagyon zavart, hogy nem értem pontosan, lehet, ezt a balladai információhomályt egy mondattal feloldhattad volna. A szemszögváltások is inkább zavaróak, benne a stílusváltás is, több ízben megakasztott. 2 pont

V. Stílus és stilisztika: A helyesírásban is találtam néhány hibát, illetve zavaróak voltak az elnyújtott hangok – ezt jelezhetted volna leírásként is -, illetve az a rengeteg pontpontpont. A cím szépen illeszkedett, tetszett, hogy Királynak szólította végig. A műfajt elrontottad, mert ebből aztán kimaradt a comfort, a hurt-öt sem egészen értettem, bár a tündéd szenvedett. Talán a dráma vagy az általános jobban illett volna rá. A tartalom felvezeti és bemutatja a történetet, de nem csepegtet spoilert. Ez mind rendben van. Azonban akadtak komoly hibák is. Nem tudom, mennyire vagy vizuális típus, de néhány mondatodnál egészen meghökkentem. Kiemelném azt, amikor Smaug megkérdezi Thandruilt, emlékszik-e, amikor a keze átölelte a felesége arcát, és az felmosolygott rá. Ha elképzeled a tünde tenyerét, amint a nő arcára tapad, az ujjak körbeölelik, mint egy polip… Hát nem tudom. Ezen csiszolnod kell mindenképpen, mert akad még néhány ilyen képzavar. Erre is 2 pontot szeretnék adni.

VI. Szubjektív vélemény: Láttam benne lehetőséget, most is látok, de a sárkány-tünde utalás nekem… nem tudom, ez biztos másnak nagyon bejön, viszont nekem nem, ez pedig a szubjektív pontozás. Mindenesetre értékelem, hogy dolgoztál vele, és voltak benne kifejezetten szép leírások, mondatok, megjelenítettél néhány igazán kidolgozott érzelmet is, az pedig a gyengém. Középúton egy 3 pontot néztem ki neked ide.

Összesen: 19 pont

Köszönöm, hogy olvashattalak!

woolfe

Merilwen 2015.07.31. 19:06:20

Üdv! :-)
Őszintén bevallva, elsőre nem igazán fogott meg a történeted. Párszor el kellett olvasnom, míg felfedeztem benne azokat a finomságokat (például Szmaug rímbe szedett mondatait), amik igazán jóvá teszik. Szerencsére végül felfedeztem őket, és most már igazán tetszik :-) Érdekesek ez a Thranduil-Szmaug találkozások, nem értem, hogy egyáltalán hogy kerülhettek kapcsolatba… Viszont Thranduil feleségének jellemét remekül ki lehet találni, annak ellenére, hogy csupán pár mondattal utaltál rá. És imádtam a slusszpoént, amikor a sárkány betöri a falat :-D
Szép pontokat, sok sikert Neked!

Luthien Lovemagic 2015.07.31. 19:06:47

Szia!

Valamikor már biztos mondtam, hogy szeretem a stílusodat. Egyedien írsz, egyedi a felfogásod a karakterekről, eseményekről, így a történetvezetés is egyedi lesz, amolyan Sagás. És ez nekem tetszik, mondjon bárki, bármit.

Vannak hibái, néhol kicsit kapkodó, kicsit nem törődöm, de isteni a humora, ami nagyon ritka. Nemcsak ebben a fandomban, hanem más fandomban is. Ritka az az író, aki nekem tetszően tudja beleszőni a humort a történeteibe, és te közéjük tartozol. Smaug karaktere egyszerűen zseniális, a szövegein szénné röhögtem magam, és ráadásnak mellé tetted Thranduilt, aki pont az ellenpólusa, és pont ezért kiegészíti. A zoofiliás slash utalás meg külön csemege.

A szóhasználatod néhol azért döcögött, vagy nem az adott mondatba illett egy-egy szófordulat, de a pörgő cselekmény könnyen átlendített ezeken.

Egyedi egyveleg. Köszönöm, hogy olvashattam!

LL, Kritika Klub (Megtalálsz minket a Merengő fórumon.)
süti beállítások módosítása