Gyűrűk Ura/Hobbit Fanfiction Írói Kihívás

Hobbitnyi Kalandok Középföldén

Hobbitnyi Kalandok Középföldén

II. történet – NINNIACH

2016. augusztus 15. - SlytHay

II. TÖRTÉNET

a1ecded511d7275e4ebec36f4ea2a6ef.jpg

Cím: Változások
Csapat: Ninniach – Útfélen
Kulcsok:

  • Kép: XI.
  • Titkos: Lasgalen fehér ékkövei

Jelentősebb szereplők: Thranduil, Bard
Páros: Barduil
Műfaj: novella
Korhatár: 16
Figyelmeztetések: ***SLASH***
Jogok: Minden jog J. R. R. Tolkien jogutódjáé.
Tartalom: Tóváros urának megszokott életmódját egy napon megzavarja valami: meghívást kap a Tündekirály palotájába…
Megjegyzés: *A Hobbitban található térkép szerint a Hosszú Tavon át jutunk el Thranduil Palotájához.
**Az „elvarázsolt patak” szintén a térkép szerinti, így én is kisbetűvel hagytam.
Ihletforrás: Thranduil Palotájának leírásánál, és a fáknál nagy segítségemre voltak az erdő gyermekei. Köszönet jár innen is GRRM teremtményeinek.

Változások

 

A kikötő felől kiáltás hallatszott: egy őrszem „hajót” kiáltott. A jelzés mindennap elhangzott, általában reggel hatkor. Az első figyelmeztetést második követte, majd újabb és újabb, és így ment ez egészen addig, amíg az összes szállítóhajó meg nem érkezett. A kereskedők pedig szépszerével jöttek, hiszen az elmúlt időszakban Tóváros igencsak kedvelt úti céljuk lett. Smaug pusztítása után senki nem hitte, hogy ez az egyszerű kereskedőváros egyszer még újjáépülhet, ám a város ura ezt másképp gondolta.

Az említett úr, Bard, éppen a könyvelés felett görnyedt. A figyelmeztetésre felkapta a fejét, és mint minden reggel, most is kinézett az ablakon. A jelzés megnyugtatta, ebből tudta, hogy minden rendben van odakint és megint nagy forgalmat fognak lebonyolítani. Asztalát papírhalom borította, és minél előbb szeretett volna túl lenni a papírmunkán, hogy ő is a halászokhoz mehessen. Sajnos nem hanyagolhatta el ezt a kellemetlen feladatot. Megtehette volna, hogy másra bízza a piszkos munkát, de jobbnak látta, ha ő veszi kézbe az üzletet. Miután beírta az utolsó halrakományt is, végre felkelhetett az asztaltól. Odakint esett, de nem bánta, örült, hogy kimozdulhat végre. Az ajtón kilépve a lánya várta.

– Apa, készen van a reggeli, nem kérsz?

Bard az édesanyját látta benne. A lány sötétszőke haja és zöld szeme rá emlékeztette, és a konyhában ugyanolyan ügyes volt, mint a felesége. Gyermekei közül ő volt a legidősebb, és a legkedvesebb is.

– Köszönöm, de sietek. Majd útközben eszem pár falatot – közölte.

Felkapta a kabátját, majd kivette a rosszallóan néző lány kezéből a süteményt. Az egyiket megkóstolta, majd csókot nyomott a lány arcára.

– Nagyon finom, sietek haza – ígérte.

Sajnálta, hogy hazudnia kellett neki. Bard munkaideje általában estig tartott, így minden alkalommal csalódást kellett okoznia a gyermekeinek, amikor kilépett az ajtón. Otthon a lány vigyázott a fiúkra, és minden másra, de így se szívesen hagyta magukra őket.

Az eső rendületlenül zuhogott, pedig nyár volt. Úgy látszott, a kánikula még várat magára, amit Bard egyáltalán nem bánt. Jobb szerette a hűvösebb időt, mert szentül hitte, hogy olyankor még a gondolkodás is könnyebben megy. A kikötő felé haladva látta, hogy az eső ellenére is lázas munka folyik. A halászok az árut pakolták, és amint meglátták Tóváros urát, üdvözölték őt: volt, aki odaintett neki, más a kalapját megemelve biccentett felé. Egytől-egyig kiváló embereknek tartotta őket, hiszen tisztában volt vele, hogy nélkülük nem tartanának itt.  

A hatalmas sárkány, Smaug pusztítása óriási volt, és sosem hitte volna, hogy Tóváros valaha is felépül belőle. A túlélőknek napokig tartott a romok eltakarítása, és sokáig egy barlangban kellett meghúzniuk magukat. Sosem felejtik el azokat a kétségbeesett napokat, mikor élelmük is alig volt, és rettegniük kellett az ork hordáktól meg az egyéb borzalmaktól, ami odakint várt rájuk a vadonban. Hetek múltak el, miközben a túlélésért küzdöttek, amikor Bard valami olyasmire bukkant, ami megmentheti népét a pusztulástól. A barlang egyik rejtett zugában egy ládára lelt. Sikerült kinyitnia, és szemét elöntötte a káprázat. A Holdnál is ragyogóbb ékkövek egészen elvakították, nehezen tudta levenni a szemét róluk. Jól tudta, mik ezek: Lasgalen fehér ékkövei, amikről a legendák szóltak. Igazak voltak a mesék, sosem látott náluk gyönyörűbbet, és biztos volt benne, hogy valaki nagyon fog örülni ezeknek a köveknek.

Bizony nem tévedett, amikor a Tündekirályhoz ment, Thranduil talán még sosem fogadta olyan szívélyesen, mint amikor megmutatta neki a drágaköveket.

– Mit kérsz értük cserébe? – kérdezte a király.

– Annyit kérek, hogy segítsd a népemet. Hadd építsük újjá Tóvárost, ha ezt megteszed, mind a tiéd.

A király természetesen bólintott, és örömmel segített nekik. Hol voltak már a régi sérelmek? Semmi sem számított neki, hiszen végre visszakaphatta szeretett köveit.

Bard sem gondolt többé a múltra, kezet fogott a Tündekirállyal, majd visszatért népéhez mindazzal, amit a királytól kapott: két ló hátára elegendő élelemmel és arannyal, és azzal az ígérettel, hogy ha bármire szükségük van, küldjön egy üzenetet a leggyorsabb sassal.

Tóváros ura örült a békének, és néhány hónap alatt sikerült újjáépíteniük a várost.

A zápor csendesedett, mire a kikötőbe ért, majdnem teljesen elállt. Óvatosan haladt a vizes pallókon, nem akart elcsúszni rajtuk. Sosem vállalt felesleges kockázatot. Egyrészt apa volt, akinek gondoskodnia kellet a családjáról, másrészt az emberek számítottak rá. Sokan tanácsot kértek tőle, pedig ő sem volt különb náluk. Nem is tudott volna az urak nyelvén beszélni velük, hiszen egyszerű ember volt, közülük való, így azt se várta el, hogy uramnak szólítsák. Jobb szerette, ha az íjászként emlegetik.

Az eső egészen elállt amit nem bánt az átpakolandó, szárazságot igénylő áruk miatt. Nem örült volna, ha kárba vész a búza, a só, vagy a többi fűszer. Az ő dolga minőségi termékeket adni az érkező áruért cserébe.

– Bard uram – szólították meg­ –, eddig négy hajó érkezett a legkiválóbb áruval. Egy nagy rakomány hal, minőségi borok, fűszerek és búza a reggeli mérleg.

– Köszönöm, Tom, remekül hangzik. A borról jut eszembe, elküldtétek már a szokásos mennyiséget Bakacsinerdőbe?

– Természetesen, a tündék már abban fürödhetnek – nevetett a halász.

Az idős halász, Tom, volt az egyik legnagyobb segítsége. Hozzá hasonlóan át tudta látni a dolgokat, minden nap elsőként tájékoztatta a történtekről. A férfi megjárta vele a poklot a rettenetes sárkánnyal.

A tűz felégetett mindent. Nem kímélt házakat, árusokat az áruikkal, menekülő állatokat, nem kímélt senkit és semmit. A szörnyeteget nem hatotta meg az emberi sikoly.

Sosem felejti el a hangjukat.

Bard számára nem volt olyan nap, hogy ne jutott volna eszébe az a dög. A pusztítás, amit okozott, a forróság, amit a pofájából árasztott, a hangos sikolyok a vízben. Hiába volt körülötte béke, ez az emlék minduntalan felzaklatta. Bekúszott álmaiba, ez volt életének megkeserítője.

Mit nem adott volna, ha megszabadulhat a múlt árnyaitól!

Életének ez a szakasza egyébként boldog volt. Elérte, amit akart, nem vágyott többre, vagy másra. A gyermekeinek meg tudott adni mindent, olyan munkája volt, amit szeretett, az emberek tisztelték. Tóvárost pedig sosem látta még szebbnek. Mindennap látta a hajókat, de nem vágyódott el innen. A termés gazdag volt, a levegő pedig tiszta. A gyermekei vidáman játszhattak a szabadban, nem kellett azon aggódnia, mikor csap le rájuk a veszedelem. A Béke pedig egész Középföldére kiterjedt, és mindenki azt remélte, hogy sokáig így marad még.

Gondolataiból egy kiáltás szakította ki. Valaki a vízbe esett, miután befutott egy hajó. Azonnal odarohant, de mire odaért a fiút kihúzták. Sosem látta a kölyköt ezelőtt, ezernyi csibész szaladgált ott nap, mint nap, de akár a fia is lehetett volna.

– Ostoba kölyök! – Kelt ki magából. – Jobban tennétek, ha a lábatok elé néznétek! Ez most mindenkire vonatkozott! A deszkák csúszósak, nagyobb baj is történhetett volna.

A fiú megszeppenten bólintott, majd hagyta, hogy arrébb támogassák.

Elővigyázatlanok! Ők nem élték át, azt, amit én.

Napjának többi része nyugodtabban telt. Ebédjét az egyik hajón fogyasztotta el, ami hagymalevesből és a legfinomabb sült pisztrángból állt. Szeretett a halászokkal enni, sosem csinált problémát belőle, hogy egy asztalnál kell ülni velük. Közéjük tartozott, és nem is akart ezen változtatni.

Ám valami meglepetés érte őket. Jake, a főszakács egy üveg bort hozott az asztalhoz.

– Mit ünneplünk? – kérdezték többen egyszerre.

– Ez Bardnak jött – ­nyújtotta át a palackot Tóváros urának.

– De hiszen ez tünde bor! – csapott az asztalra az egyikük.

– Na, és mi van abban? Megisszuk, így is, úgy is! – nevettet a másik.

– Nem mintha bajom lenne velük, Rob – vágott vissza az előbbi.

– Uraim, ez mindannyiunké! – vetett véget a vitának Bard.

Mindenki éljenzésben tört ki, ettek-ittak a tündék és egymás egészségére. A szakács szerint egy egész hordónyi bort kaptak, amire még nagyobb örömünnep tört ki. Bard koccintott velük, és a szép tünde palackot nézegetve azon töprengett, hogy ezt vajon mivel érdemelték ki.

Mikor hazatért, egy aggódó lány és egy levél várta. Kissé kótyagos volt a tündék ajándékától, és hagyta, hogy hadd támogassák el az ágyig. Nem akarta másnap reggelre halasztani a levelet, ezért még alvás előtt feltörte. A pecsétjén Bakacsinerdő címere díszelgett. Sejtelme sem volt, hogy ugyan mit akarhat tőle a király?

A levélben egy üzenet állt a következő szöveggel:

 

Tóváros urának a tündék királyától

Van valamim a számodra, ami feledteti a régmúltat. Csekély viszonzás a kövekért cserébe.

Thranduil

 

Bard nehezen tért magához a levél tartalma láttán. Ugyan, honnan tudhatja a király, mi bántja a lelkét? Mit tudhat ez a tünde, amiért meg kéne látogatnia? Semmit sem értett. Félretette és igyekezett nem foglalkozni vele.

Másnap reggel kissé elaludt, ám még épp időben ébresztették fel ahhoz, hogy meghallja az első hajók érkezését.

– Sajnálom, nem akartalak megijeszteni – nyugtatta meg a lányát. – Csak az az átkozott bor az oka, de ígérem, nem fog még egyszer előfordulni.

Csókot nyomott a lány homlokára, majd elköszönt a gyerekektől. A reggelijét megint elcsomagolta, és útközben harapott pár falatot.

Bármennyire is tökéletesen telt a napja, a tegnap estére gondolt, még inkább a levélre, amit kapott. Úgy zúzta szét a lelki nyugalmát, mint valami átok. Bármihez is nyúlt aznap, egyre-másra az elméjébe kúsztak a Tündekirály szavai. Mivel a tettek embere volt, tudta, hogy nem lesz képes sokáig halogatni őt a válasszal, és így is lett. Egy hét telt el, mire úgy döntött, válaszol a királynak. Kénytelen volt, mert zavarta, hogy folyton rá gondol, a tündére, meg a titkára. Úgy gondolta, ha nem vet véget ennek, a munkája látja a kárát. Miután az üzenetet elküldte a leggyorsabb sassal, beszélt a gyermekeivel: megígérte nekik, hogy nem marad el sokáig, csupán néhány napig. A fiúk azt mondták neki, mindent úgy fognak csinálni, ahogy tőle tanulták, a lánya pedig azzal biztatta, hogy jót fog tenni neki, ha kimozdul otthonról. Miután mindent elrendezett és megbizonyosodott róla, hogy minden jó kezekben lesz, csak ezek után szállt hajóra.

Hosszú idő óta most először hagyta el Tóvárost. Az utazása napján szép időnek nézett elébe. A Hosszú Tó* vize nyugodtnak tűnt, és szinte minden gond nélkül eljutott Bakacsinerdő széléig. Ott két őrszem várta, hogy ne tévedjen el, és úgy kísérték el Tündekirály palotájáig. Régen járt Thranduilnál, de nem bánta, a tündék erdejében még mindig kényelmetlenül érezte magát. Régi érzések vettek rajta erőt, minél előbb a palotán belül akarta tudni magát. Megkönnyebbülés lett rajta úrrá, mikor kijutottak a magas, vaskos fák börtönéből.

A Tündekirály palotájának látványa megnyugtatta kissé, de abban egy cseppet sem volt biztos, hogy odabent mi várja. Mindig úgy lépett be oda, mintha valami óriási barlangba került volna. Nemcsak az óriási oszlopok keltettek félelmet az ide tévedőkben, hanem a különös félhomály és a kanyargó útvonal, ami a király trónszékéhez vezetett. Nem ismert még egy olyan zárkózott tündét, mint Thranduil, nem csodálta, hogy szeretette megtéveszteni azokat, akik arra vetemednek, hogy felkeressék őt.

Bard egy percet nem töltött még egyedül, mióta betette a lábát a király területére, most is két őr loholt a nyakában, de igyekezett nem tudomást venni róluk. Nemsokára meglátta végre a trónszéket, és remélte, hogy hamarosan megszabadulhat a kísérőitől. Ám mire közelebb ért, feltűnt neki, hogy a Tündekirály nincs ott.

Hát ennyire hiányzok neki?

Aztán kis híján a torkába ugrott a szíve, amikor Thranduil a háta mögül szólította meg.

– Bocsásd meg nekem, hogy nem voltam itt az érkezésednél, barátom! Remélem, kellemesen telt az utad! – lépett elő a király.

Bard sokszor találkozott már tündékkel, de sosem tudta megszokni a látványukat. Annyira nem e világinak és túlságosan megközelíthetetlennek tartotta őket. A Tündekirály teljes pompájában fogadta. Ezüstösen csillogó ruhát és hozzá illő palástot viselt, minden ujját gyűrű tette fénylőbbé. Tökéletes ellentéte volt az egyszerű íjásznak.

– Csupán néhány perce érkeztem, és minden rendben volt út közben, felség.

– Biztosan fáradt vagy, hosszú az út idáig. Tarts velem, igyunk egy pohár bort – lépett közelebb a tünde.

Az íjász nem tiltakozott, végtére is tényleg jól esett volna neki egy pohár ital. Követte a királyt egy asztalhoz, ahol bort szolgáltak nekik fel.

– Nem időznék itt túl sokáig, felség. Kérem, mondja el, mire gondolt a levélben.

Thranduil elgondolkozva figyelte a pohár tartalmát. Ujjaival lassan végigsiklott a díszes kristályon, majd belekortyolt az italba.

– Látod, ez a legnagyobb baj veletek, emberekkel. Nem tudtok megállni, az életetek egy hajsza az idővel. Lélegeztek, de nem éltek, úgy gondolod, minden rendben van az életedben, igaz?

Tóváros ura kezdett ideges lenni. Szórakozik velem? Nem azért vagyok itt, hogy üres fecsegést hallgassak. 

– Igen, így érzem. A város gazdag kereskedelmet folytat, az emberek boldogok, van munkájuk, pénzük. A gyermekeimnek tudok enni adni, nem szűkölködöm. Nem értem, felségedet.

– Persze, hogy nem értesz, más a gondolkodásmódunk. Tudni akarod, miért hívtalak ide? Mert hiányzott a jó társaság, valaki, aki nem a fajtámból való.

Bard nem hitt a fülének.

Még hogy hiányoztam neki? Pont én, aki nem egy társasági ember?

– Szóval felséged becsapott – állt fel a székből Bard. – Köszönöm a bort, és a meghívást, de azt hiszem, visszafordulok.  

– Hát, azt hiszed, hogy a semmiért hívtalak ide? – nevetett fel a király. – Nem hazudtam, és ha maradsz néhány napot, ígérem, nem fogod megbánni.

Néhány nap? Addig nem várhatok, mi lesz a gyermekeimmel? Olyan érzése volt, hogy a tünde a bolondját járatja vele.

– Felséged túloz. Azt ígértem a gyermekeimnek, hogy sietek haza.

– Sok olyan dolog van, amit csak mi, tündék mutathatunk meg az embereknek – próbálta őt meggyőzni a király. – Néha a nyilvánvaló dolgokat sem veszitek észre. Nem azt kértem, hogy örökre maradj, csupán egy kis időre.

Tóváros ura legszívesebben a következő hajóval hazament volna. Több értelmét látta az otthon hagyott feladatoknak, mint egy tünde sejtelmes beszédének. Valami mégis maradásra késztette. A megfutamodást kudarcnak érezte volna, és kíváncsivá tették. Nem hitte, hogy Thranduil ok nélkül marasztalná.

– Rendben van, felség! Meggyőzött. Talán később hajlandó lesz válaszokat adni nekem.

 

~ O ~

 

Bard már a második napját töltötte a Tündekirály palotájában. Maga sem hitte, hogy úgy fogja gondolni: érdemes volt maradnia. Főleg az első ott töltött éjszaka után változott meg a véleménye, hiszen kipihentebben ébredt, mint eddig bármikor. Talán a különlegesen finom, bár egyszerű tünde étkek után könnyebben érte az álom, mint az otthoni vacsora után. Külön szobát kapott egy olyan hihetetlenül kényelmes ággyal, amit legszívesebben hazavitt volna. A nyújtózkodás után kényelmes ruhába bújt, amit a tündéktől kapott, és az egyszerű, de kényelmes darabban meglepően jól érezte magát. A reggelinél Thranduil várta rendkívüli pompában.

– Jól aludtál? Úgy látom, kipihented az út fáradalmait – csapott le rá őfelsége.

– Ami azt illeti, felség, rég éreztem magam ilyen felfrissültnek – vallotta be az íjász.  

– Nos, ez remek hír, ugyanis ma még rengeteg dolgot kell megmutatnom neked.

– Úgy érti, hogy itt, a Palotában? – csodálkozott Bard.

– Itt és odakint. A fákban, a levelekben. Sok csoda rejlik a természetben, és a csillagokban.

Bard furcsállta, hogy a tünde megint rébuszokban beszél, de a kíváncsisága figyelemre sarkallta. Még úgysem járt a palota egyéb részeiben, így reggeli után arra kérte a király, hogy kövesse őt. Nem maradtak teljesen egyedül, két őr folyton a sarkukban volt, de ez nem igazán zavartatta őket. A palota több szintes barlangrendszerből állt. Hatalmas volt, egyedül senkinek nem volt tanácsos eltévedni itt. A járatok egészen a föld alá vezettek, még maga Thranduil sem ismerte az őszeset. Csupán ott rendezkedett be, ahol biztonságban tudhatta maroknyi népét. A lakrészük határain őrszemek álltak, és mindenről tájékoztatták urukat. A király tudta nélkül senki nem léphetett a palotába, Bakacsinerdőbe pedig csak saját felelősségükre, mert úgy tartották, hogy az még Fangorn erdeinél is veszélyesebb. Egyetlen kijelölt útvonala volt, amire most Bardék is ráléptek az őrökkel a nyomukban.  

– Kövess engem, és ne térj le, jobb, ha az ösvényen haladunk ­– kelt útra a király a szarvasa hátán.

Bard lovon követte. Amikor egymás mellé értek, a király arra kérte, hogy figyeljen a levelekre, hallgassa a szél hangját, érezze a természet erejét. Az íjász mindig is a tettek embere volt, mindamellett különösen földhözragadtan állt az ilyesmihez. Magában jót szórakozott a furcsa kérésen.

– Hallod, ahogy a levelek énekelnek? Mond, el, mit hallasz, figyelj erre a csodás dallamra.

Bard semmit nem hallott, majdnem elnevette magát ezen az egészen. Figyelte, ahogy a tünde behunyt szemmel fülel, és örült, hogy ő hozzá képest normálisabban áll a növényekhez. Számára a fa csak fa volt, égig törő, fenséges növény, mely kiváló tüzelőanyagot jelentett a kemény, hideg hónapokra. Nem foglalkozott a levelek zizegésével, vagy azok táncával.

– Nagyon szépek a levelek. De miért is vagyunk itt? – türelmetlenkedett az íjász.

A király arcán sajnálkozás futott át. Közelebb suhant vendégéhez, egészen mellé.

– Hunyd le a szemed, és fülelj – lépett mellé a tünde.

Bard megpróbálta teljesíteni a kérését, de igencsak nehezére esett, miközben őfelsége egy jól irányzott lépéssel a derekára csúsztatta az egyik kezét, a másikat pedig a karjára csúsztatta.

– Emeled fel a karod és próbáld meg érezni a szelet, csak a tenyered nyújtsd ki és figyelj – susogta a fülébe.

Könnyen beszél!

Bard rádöbbent, hogy élete legnehezebb feladatát kérik tőle. Ugyanis semmi másra nem tudott figyelni, csak a király puha érintésére. Nem értette, miért reagált így, de úgy érezte magát, mint akit villám sújtott.

– Északról fúj felség, és igaza volt, a levelek zizegése elkerülte a figyelmemet – nyögte ki kiszáradt ajkakkal.

Hazudnia kellett, és remélte, hogy a király hitt neki. Végre ellépet mögüle, és fellélegezhetett. Úgy látta, mosolyra húzódik a tünde szája. Még mindig elég közel volt hozzá, de a szeretett fáihoz ment.

– Jól ismerlek, Bard, tudom, hogy nem hiszel ezekben. Pedig, ha tudnád, miről beszélnek! Ők itt voltak akkor is, amikor háború volt, túlélték a pókokat, az orkokat, és Smaug pusztítását. Tudod, még apám ültette ezeket a fákat.

Bard nem tudta levenni a szemét a tündéről, figyelte, ahogy a fa levelein járnak kecses ujjai.

Teljes képtelenség!

– Nem vagyunk egyformák, felség. Csak azt látom meg, amit látni akarok. Érdekes, hogy mennyivel másabb a tündék gondolkodásmódja.

– Másabb bizony. Ezért is kértelek, hogy légy a kísérőm!

Thranduil odahívta a szarvast, hogy továbbmenjenek, Bard igyekezett megérteni mi zajlik le benne. Szerinte az egyetlen lehetséges magyarázat a váratlan érzéseire az volt, hogy a tündék mindenki mást meg tudnak babonázni. Mindenesetre megfogadta, hogy igyekszik tartani a köztük lévő távolságot, még akkor is, ha előbb túlságosan kellemesen érezte magát. Ám a nap további része tartogatott még meglepetéseket a számára.

Ilyen volt az a pillanat, amikor ő maga ment véletlenül a királynak. Az ösvény egy szűkebb részén haladtak. Thranduil épp arról mesélt, hogyan intézték el az orkokat amikor a fiával sétáltak erre, majd egy váratlan pillanatban a tünde visszafordult, Bard pedig pont nekikoccant.

– Bocsásson meg, felség – dadogta –, túl kevés itt a hely.

A tünde száján ugyanaz a mosoly terült szét, mint legutóbb. Most Bard keze csúszott a másik derekára, úgy kapaszkodott meg benne. Az íjász minél előbb szeretet volna ellépni mellőle, de a tünde váratlanul megragadta a karját. Az átkozottja közelebb hajolt hozzá, azzal az átkozott arckifejezésével.

– Látod, ebben is különbözünk, a te karod sokkal erősebb, mint az enyém. Szerettem volna megbizonyosodni róla, képes lennél-e kimenteni egy gödörből, ha úgy adódna – nevetett.

– Szerintem, felséged is jó erőben van – igyekezett a válasszal Bard.

Minél előbb szeretett volna megszabadulni ettől a kínos szituációtól, és végre a király engedett a szorításán.

– Megnyugtat, hogy ha bajba kerülnék, utánam ugranál – kacagott fel a tünde.

Bard erre inkább nem mondott semmit, átkozta magát a figyelmetlenségéért, a nap további részében pedig szerette volna elkerülni a hasonló szituációkat őfelségével.

Miután kiléptek a szűk ösvényről, egy tisztásra értek. A közelben egy folyó csobogott, amin Bard igencsak meglepődött.

– Ha jól sejtem, ez a Hosszú Tó egyik folyama – találgatott az íjász.

– Így van, ez itt az **elvarázsolt patak. Itt csökken a nagy folyó sodrása, majd tovább halad, jóval beljebb az erdőbe – magyarázta a tünde. – Különleges látvány, nem igaz? – mosolygott.

A folyó alig észrevehetően ködbe borulva kanyargott előttük. Bardnak mégis feltűnt a víz csobogása, bár ezt nem szívesen közölte volna a tündével azok után, amin keresztülment vele. Még a végén a nyakába ugrana a boldogságtól, hogy észrevett valami természeti csodát. A partján levelüket vesztett fák álltak sorfalat, és a fák között egyszer csak megpillantott valamit. Egy hidat, aminek nem is látta a végét.

– Hová vezet ez? – kérdezte a Tündekirályt.

– Furcsa látvány ez a híd, nem igaz? Olyan, mintha nem is látnánk a végét. Nem vezet ez sehova, csak a túlpartra, addig is védelmet ad a pókok ellen, ők ugyanis nem tűrik a vizet.

Amíg ott álltak, köd ereszkedett rájuk, a király jobbnak látta visszaindulni, ám Bardot a kíváncsisága még ott tartotta volna.

– Átmehetek a túloldalra? Ígérem, nem fog sokáig tartani.

Bard valami megmagyarázhatatlan vágyat érzett arra, hogy végigmenjen a hídon.

– Ma már nem, Bard, elkezdett sötétedni, ideje visszatérnünk a palotába.

Így hát csalódottan bólintott, majd visszaindultak az ösvényen.

Estére fáradtan és kérdésekkel telve dőlt le az ágyába. Végiggondolta, mi történt vele, hogy jutott el odáig, hogy a Tündekirály ennyire megbabonázza. Miért kezdett vonzalmat érezni egy olyan alak iránt, aki annak idején lenézte az ő népét? Mert be kellett látnia, az az érintés teljesen felvillanyozta, és amikor a szemébe nézett és megfogta a kezét minden más eltörpült körülötte. Korábban még arra gondolt, hogy mindez azért van, mert a szépek népe bármelyik halandót képes volt elvarázsolni. Vajon előfordult már, hogy vonzalom alakult ki egy ember és tünde között? De ő sosem szeretet mást a feleségén kívül és nem tartotta valószínűnek, hogy pont egy tünde lesz élete párja. Úgy vélte, hogy Thranduil életében is csak egy igaz szerelem volt. Ismerte őt elég régről és jól emlékszik, mi történt a feleségével. Akkoriban szívből sajnálta őt és a népét, ám egy csapásra megváltozott minden, amikor tünde nem akart segíteni Tóvárosnak. Az újabb időkben viszont a tünde sokkal barátságosabban viszonyult hozzá, pláne amióta visszaadta neki Lasgalen köveit.

Mire nagy nehezen elaludt, számtalan teóriát gyártott a miértekről, de egyikre sem kapott választ. Álmában pedig azon a hídon sétált, amit az erdőben látott. Ott nem volt egyedül, miután nem találta a visszautat, kétségbeesetten futni kezdett, végül pedig Thranduil karjaiban kötött ki. Arra riadt, hogy a tünde nem akarja elengedni.

Másnap reggel összetörten ébredt. Az előző éjszakához képest szinte semmit sem aludt. Válaszokat szeretett volna, de nem kérdezhetett rá nyíltan, hogy mi ez az egész játszma.

Miután felöltözött, Thranduilt magányosan találta. A király épp reggelizett, unott arckifejezéssel bámult a reggeli pirítósára. Amikor meglátta őt, eszébe jutott, mi történt előző nap.

– Jó reggelt, barátom! Egy pirítóst? Istenien készítik és igazán ínycsiklandozó lekvárt szolgálnak mellé – üdvözölte a király.

Az íjász megköszönte a felajánlást, helyet foglalt mellette, kínosan ügyelve arra, nehogy hozzá érjen.

– Talán nem aludtál jól? – leplezte le a király. – Kifárasztottalak tegnap? – kacagott fel.

– Igaza van, felség, nehezen jött szememre álom, de nem a séta miatt.

Igazán remek formában vagy, Bard, gratulálok!

Véletlenül elszólta magát. Bármi mást kinyöghetett volna, de az őszintesége kerekedett felül. Thranduil persze azonnal lecsapott rá.

– Csak nem miattam? – nevettet. – Jaj, igazán, nem akartalak megrémiszteni – szórakozott rajta.

Ekkor egy óvatlan pillanatban a tünde a kezéhez ért. Valószínűleg csak az előző kijelentését követő mozdulatnak szánta, ám az apró simítás a kézfején, ismét bekapcsolta a vészjelzést Bardban.

– Látom, hogy felséged kipihentebb nálam – próbálta összeszedni magát. – Mi lesz a terve mára?

– Megint sürgeted az időt, Bard. Próbáld meg inkább megbecsülni, ami még hátra van. Egyél. Érezd, az ízeket, ne rohanj! Tessék, itt van a vaj, de én a lekvárt javaslom – tolta a vendége elé a reggelit.

Tóváros ura nem is tudta, mikor evett utoljára ilyen finomat. Szó, ami szó, hogy a lánya kitűnően boldogult a konyhában, és egyáltalán nem az ő hibája volt, hogy reggelente mindig elrohant otthonról, kihagyva a nap legfontosabb étkezését.

– Valóban isteni, felség! Igazuk van azoknak, akik szerint fontos a reggeli. Manapság nem jutott rá időm, csak futtában – tűnődött el Bard.

– Így igaz, ezért a mai napot olyan dolgoknak szenteljük, ami örömet okoz. kevesen tudják, de van egy hatalmas könyvtáram, reggeli után odavezetlek. Kérlek, ne öltözz melegen, a helyiségben melegebb van, mint a palota többi részein.

Így Bard kénytelen volt végignézni, ahogy a tünde leveti a hosszú palástját, és a kabátját, majd megvillantja az izmait a fekete fölső alatt. Szerencséje volt, hogy a kezében tartott poharat letette, különben meglehet, hogy magára borítja annak tartalmát.

Hogy a figyelmét elterelje, ő is vetkőzni kezdett.

A Tündekirály nem hazudott. Bard még sosem látott ilyen hatalmas könyvtárszobát, és még sosem látott ennyi könyvet egy helyen. A helyiség nagyobb volt, mint a saját szobája, és az is szembe szökő volt, hogy több szinten feküdt. A szoba közepén, egy oszlop mentén kanyargó lépcsőn lehetett haladni a szintek között és valóban melegebb volt odabent.  

– Lenyűgöző – nyögte ki az íjász.

– Több évszázad gyűjteménye. Még az apám idejében épült, aki kénytelen volt a különlegességeknek szép helyet találni. Azt hiszem, sikerült neki. Magányomban megkedveltem az olvasást, rájöttem, hogy igen hasznos dolog – suhant az egyik könyvespolchoz a tünde.

– Ezek itt mind népem történelméről szólnak, amott pedig más népekről szóló könyvek vannak. A legrégebbi darabok különösen nagy védelemben részesülnek – folytatta.

A vendéget meglepte, hogy a tünde milyen rajongással beszél a könyveiről. Nem hitte, hogy a vadászaton kívül más is érdekli a királyt. Miközben ezen töprengett, nem bírta levenni a szemét a tünde kecses ujjairól, amint végigsimít a könyvek gerincén. Csak remélte, hogy nem pirult el, amikor ismét a szemébe nézett.

– Látom, meglep, hogy nem csak az orkvadászat érdekel. Idővel a harci hév elmúlik. Békeidőkben pedig muszáj találnunk valamit, amivel leköthetjük magunkat. Téged mi tesz boldoggá, Bard? A gyermekeid boldogsága? A munkád? – érdeklődött a tünde.

–  Értük élek, felség. Az a legfontosabb, hogy nekik mindenük meglegyen. Boldog vagyok, hogy mindenünk megvan, az emberek boldogok, van munkájuk, nem kell nélkülözniük. Egy percet sem unatkozom.

– Szerencséd van, íjász. Jól megy a sorod, aminek ha hiszed, ha nem, örülök. Boldog vagy, nincs űr a szívedben, nem vagy egyedül – komorult el a király.

Bard is észrevette a hangulatváltozását. Egy pillanatra megsajnálta őt, hiszen eszébe sem jutott, hogy hozzá képest a tünde tulajdonképpen magányos. Legolas fia messze volt, csupán néhány erdőtünde volt a társasága. Talán ezért is hívta meg őt?

– Felség, ha úgy gondolja, bármikor meglátogathat minket, örömmel látjuk. A régi idők elmúltak, a rossz érzések leomlottak köztünk, elszálltak, akár a sűrű köd egy erős hídról.

– Kedves tőled, Bard, még az is lehet, hogy élni fogok vele. Na de arról volt szó, hogy ma csupa olyan dolgot csinálunk, ami örömet okoz. Emlékszel az ékkövekre, amit visszaadtál nekem?

– Lasgalen fehér ékkövei? Természetesen, felség, sosem tudnám őket elfeledni.

A tünde egy könyvespolc mögé sétált, majd egy ismerős ládával tért vissza.

– Tudom, nem szép dolog itt tartani őket, de hidd el nekem, jobb rejtekhelyet nem találnék. Megtennél valamit, ha megkérlek?

Kinyitotta a ládát és Tóváros ura egy pillanatra megfeledkezett a tündéről. Elvarázsolták a kövek, amelyek úgy ragyogtak, mint az égről frissen lekapkodott csillagok. Csak néhány pillanat múlva kapott észbe, hogy választ várnak tőle.

– Bármit, felség.

– Örömmel hallom, hogy ilyen készséges lettél, viszont gyanítom, hogy ez csak a kövek hatása. A nyakamba akasztanád őket?

A kövek annyira megbabonázták az íjászt, hogy csak bólintani volt képes. Minden lélekjelenlétére szüksége volt, hogy ne érjen a tünde puha bőréhez, ám egyre nehezebb volt uralkodnia magán. Kivette az ékszert a dobozból, majd hagyta, hogy a tünde letegye azt. Mögé lépett és máris egy másik problémával találta szembe magát. Csak úgy tudta a nyakába akasztani az ékszert, ha kisodorja a hosszú, selymes hajat Thranduil karcsú nyakáról.

– Bocsásson meg, felség, de a hajához kell érnem – nyögte.

– Ne félj tőle, Bard – kacagott a tünde –, bár azt megígérhetem, hogy ha meggörbíted a hajszálaimat, neked kell kibogoznod őket.

A tünde nevetésével kísérve ért a szőke hajzuhataghoz. A bal vállára simította a hosszú szálakat, hogy végre hozzáférhessen a nyakához. Óvatosan a nyakára illesztette az ékszert, és már csak annak össze kapcsozása volt hátra, amikor a tünde megállította a mozdulatban. Megragadta a kezét, és nem eresztette.

– Emlékszel arra a hídra ugye? Hát gondolj arra, hogy leomlott és többé nem mérgezi az álmaidat – súgta a fülébe a király.

– Felség, én… Ön tudta? – hebegte Bard.

– Hát persze, hogy tudtam, mire vágysz valójában – kacagott fel a tünde.

Szembe fordult vele, és nem akart többé menekülni előle. Bard hagyta, hogy a tünde magához húzza, hosszún és forrón csókolja. Ajkai puhák voltak és édesek, vágya egyre csak nőtt. Mohón kapott a forró ajkak után, és végre megengedhette magának, hogy a gyönyörű hajába túrjon. A tünde viszonozta az érintést, úgy ölelték egymást, mint két kiéhezett vad. A király megérezte a másik vágyát, így keze lejjebb kalandozott. Bard is hasonlóan cselekedett, és hamar elérkezettnek látták az időt a folytatáshoz. Nem volt náluk semmi, még a palást is az asztalnál maradt, így a földre heveredtek, megszüntetve maguk közt minden korlátot. Bard csókokkal halmozta el a királyt, majd végül nem tudta tovább türtőztetni magát, párja alig várta, hogy belé vezesse magát. Egyesülésük még a legerősebb hidat is lerombolta volna.

– Felség, én… – kezdte volna Bard.

A tünde a szájára tapasztotta az ujját.

– Shh, rajtad tartottam a szemem végig, tudtam, hogy vágysz rám már az első érintésünktől kezdve. Emlékszel? Ott, a fáknál.

Mindeközben Thranduil elidőzött partnere felsőtestén. Ujjaival végigjáratta a férfi mellkasát, végül ismét lejjebb kalandozott. Úgy látta, Bard ismét készen áll.

– Ön a bolondját járatta velem? – döbbent meg Bard.

El akart húzódni, de a király nem hagyta. Kényeztetni kezdte odalent, és Bard hamarosan megint benne volt és a vágyuk és az orgazmusuk elfeledtette a tünde kis játékát.

Később Bard a tünde hajával játszott, miközben az ölében feküdt.

– Felséged mindvégig tudta, hogy mi fog történni. Mi lett volna, ha nem fogadom el a meghívását? Mindenesetre leckének jó volt.

Thranduil tűrte, hogy a hajával játsszon, Bard legszívesebben örökre így maradt volna, de tudta, hogy mennie kell. Várta a családja, a munkája, nem maradhatott kedvese karjaiban.

– Tudtam, hogy eljössz, az emberi természet kíváncsi. Végül is sikerült viszonoznom a köveket, nem? És az ég szerelmére, kérlek, ne szólíts felségnek!

Tóváros ura ismét vágyat érzett miután a tünde csókolni kezdte, és az előttük álló éjszaka nem bírtak betelni egymással.

 

Vége

 

~Pontozáshoz szükséges szempontok és magyarázat~

A bejegyzés trackback címe:

https://lotr-hobbit-kihivas.blog.hu/api/trackback/id/tr6610413404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziaw 2016.08.16. 16:44:36

Kedves Író!

Már az elején elmondom, hogy nem szeretem a slasht. Természetesen megpróbálom ezt a tényt nem a te károdra felhasználni a pontozás során. Csak gondoltam, ezt fontos megemlítenem.
És szinte biztosan érzem, hogy ki vagy. :D

A pontok:
1. VILÁG: Szinte azonnal ott éreztem magam Tóvárosban, és annak halszagú, immár vidám és gazdag forgatagában. Az egész történetre elmondható ugyanez, hiszen a Zöld erdő is a könyv- és filmbéli varázsával ajándékozta meg az olvasót. 5 pont.

2. CSAPAT: A te csapatod az útfélen csapat volt, ha jól megnéztem újra. Ebben semmi kivetnivalót nem találtam, hiszen Bard a Hobbithoz képest jövőbeli nyugalomban és boldogságban él. Thranduil pedig a tündék dögunalmas életét éli =D. 5 pont.

3. KULCSOK -- KÉP KULCS: A kép kulcs megjelenik a tünde visszataszítóan nyálas erdőbemutatójában, és ha jól értettem a végét, ez a híd szimbolizálta Bard vágyát a tündekirályra? Ha nem így értetted, akkor bocsi. Nekem ez jött le. Aztán az is lehet, hogy Thranduil ezt láttatta szegény Barddal, de ezt a gondolatsort majd lentebb kifejtem. Mivel ennél több szerepe nincs a történetben, csak egy kép, egy ábránd, esetleg egy illúzió, vagy valamit félreértettem, adok neked 6 pontot.

KULCSOK -- TITKOS KULCS: Piszok nagy szerencséd volt a kulccsal, én úgy látom. Ha mondjuk más szereplőkkel kell dolgoznod, úgy nem lett volna olyan könnyű az ékköveket beépíteni a történetbe. Így viszont, ha vázlatszerűen is, de ott voltak a történetben, és Thranduil fel is használta őket, hogy a köveknél is hőbb vágyát teljesítse. 2 pont, mert az elején én kevésnek éreztem azt a barlang, láda és kész részt.

4. KARAKTEREK:
Bard tulajdonképpen majdnem a történet végéig akként a Bardként viselkedik, akit el tudnék képzelni egy nyugodt Tóváros uraként. A halászokkal ugyanúgy barátságos marad, gyermekeire kevesebb idő jut, rendezi a város ügyeit, miután megmentette annak lakóit a sárkány dühétől. Viszont nem gondolom, hogy ilyen könnyen elcsábulna, holmi ígéretekért. Ahogy magad is írtad, földhöz ragadt emberke ez a Bard.
Thranduil nekem a történet antagonistája, főgonosza, mert roppant önző módon, esetleg tünde varázslatokat bevetve, kihasználva a halandót, teljesíti be önnön vágyait. A történet eleje felé, például a levélben még meg tudtad tartani a karakterét, egészen hallottam is a hangját a fejemben, de aztán elvesztetted a magasztos tündekirály képét, és egy visszataszító... már ne haragudj meg érte, picsa lett belőle. Elvesztetted a tündékre jellemző mértékletességet, és elhalandósítottad Thranduilt. Én legalábbis így láttam. Félek, hogy azért, mert gyorsan a tárgyra akartál térni.
A kis Sigrid nagyon drága volt az elején. :) 3 pont.

5. CSELEKMÉNY. A történet célja, hogy Thranduil unalmas napjaiban fú, most majdnem valami kritikán alulit írtam xD. Szóval unatkozik a drága; de hála a családját és városát elfelejtő Bardnak ( ami nem feltétlen az ő bűne ), mindent megkap, amit csak akar.
Thranduil főkakikavaróként remekül alakít, hiszen minden józanságát elveszi szegény Bardnak, aki még a lányában is a feleségét látja, és jól tudjuk, hogy ő elvileg nem ferde. Hiába is próbálom, nem tudom úgy látni a dolgokat, hogy a kettejük...izéje mindkettejük akarata lenne, de Thranduil mesterkedése és varázslatosan kacifántos magyarázatai ott tartották Bardot, aki végül elvileg boldog lett a családja nélkül. Remélem, Sigridnek lesz egy két nyílvesszője Thranduil számára, amint az ellátogat hozzájuk. :D Mert az biztos, hogy a tündekirály nincs jó hatással a halandókra. Vagy akármelyik tünde. Lásd.: Hobbit 3. Kíli halála. :D
Ha viszont beslashelődünk, és Bard is akarta Thrandyt, de kajak, akkor sajnos nem értem, hogyan hagyhatta ott a gyermekeit a tündekirályért. Számomra elvarratlan maradt az, hogy ezek után miként gondol, vagy gondol-e Bard a gyermekeire. Szóval egy négyest tudok kierőszakolni magamból, teljes jóindulattal. (4 pont.)

6. STÍLUS ÉS STILISZTIKA: Kezdem nálad is a rosszakkal. Már első olvasásra is elég sok pont- vessző- helyesírási- elírási hibát észleltem, aminek tetejében még ott voltak azok a szavak is, mint például a gondolkodásmód és az orgazmus, amelyek teljesen elütöttek a szöveg hangulatától.
A cím teljesen jellegtelen ebben az esetben. Nem is értem, miért lett ez a címe. Olyan, mintha egy verseskötetet takarna a Változások.
Amikor a tündekirály és Bard sétálgatnak az erdőben Thrandy állandóan kacag, mint valami szerelmes tini, ami elég zavaró, és ahogy előbb is írtam, teljesen lealacsonyítja a férfit. Ahogy a célozgatás jellegű mondatai is az íjász felé. Apropó, ha már itt tartunk. Amikor Bard Thrandynál van, a narrálások döntő részében íjászként utalsz rá, ami már-már szóismétlésbe kanyarodik át.
Az a Bard, aki Tóvárosban van, teljesen karakterben is van, a thranduilos részek kétféle kimenetelét pedig már feljebb említettem. A leírásod rendben volt, szegény Bard élete jelentősen megváltozik, miután óvatlan lábait a kastélyba teszi. 2 pont.

Ziaw 2016.08.16. 16:46:54

7. VÉLEMÉNY: Ez is azok közé a történetek közé tartozik, amelyet nem olvasnék el újra. Az elején még reménykedtem, hogy nem sieted el, de mégis olyannak hatott a novella. Lehet, hogy nem volt rá elég időd?
A másik, hogy vagy először írtál szex jelenetet, vagy gyakorlatlan vagy, vagy nem tudom, de az eksön része maga olyannak hat, mintha egy gusztustalan kis takonyszörnyet próbálnál botokkal megpiszkálni. Oké, ez Zia-hasonlat, kéretik átgondolni. :D Félreértés ne essék, Isten mentsen attól, hogy részletekbe menő infókra vágynék, de az a rész még a tünde incselkedésénél is összecsapottabbnak hat ezekkel a körbepiszkálós dolgokkal.
Fú, nagyon remélem, hogy nem veszed a lelkedre a szavaimat, és remélem, hogy visszafogottabb voltam a kelleténél. :D Jó kulcsokat kaptál, amelyeket talán jobban bele is lehetett volna rakni a történetbe, de köszönöm igyekvésed! 3 pont.

Összesen: 30 pont.

Ziaw 2016.08.17. 21:59:42

Elnézésedet kérem, kedves második történet írója, a csapat résznél 10 pontot akartam adni, véletlen írtam 5-öt. Tehát az összpontszám 35. Még egyszer bocsi.
Zia

Konek0 2016.08.23. 20:27:15

Helló! Szeretném én is felhívni a figyelmedet, szerintem csak anti-BL és -yaoi olvasók futnak bele az írásodba. Nincs bajom az ízléses meleg fanartokkal és rendszeresen viccelődöm olyan képekkel, melyeken Thranduil kecsesen szerencsétlen Thorin karjaiba omol, vagy ilyesmi. De a rendes, komolyan gondolt, romantikus fanfictionöket, nem xd No-no! De igyekszem elvonatkoztatni xd

1. VILÁG

A tóvárosi és a bakacsinerdei hangulat mind, mind jól átjött, ezzel semmi bajom nem volt. Mindent teljesen jól el tudtam képzelni fejemben, hangsúlyozom, MINDENT xD
5 pont

2. CSAPAT

A főtéma ugyebár Ninniach, avagy a befejezés, útbefejezősdi, megnyugvásos nyugtalanság, ha jól értelmezem. Bard nyugodt mert eltudja látni a családot, Bard nyugtalan, vajon mit akarhat Thranduil, Bard úton van Thrandihoz, Bard megérkezett úticéljához, Bard nyugtalan, a gyermekei miatt, akiknek megígérte, hazatér. És végül Bard megnyugodott, mert... kielégült? 10 pont

3. KULCSOK

képkulcs: a történetben ha jól értelmezem ez volt az a híd, ami Thrandi nem engedte Bardot, amely benne szerepelt a fickó álmában. De nekem ez valahogy még sem tűnt olyan jelentőségteljesnek, de lehet nekem jött le rosszul. 5 pont
titkos kulcs: ez volt a nyálas végkimenetel elindítója, szóval 3 pont .

4. KARAKTER

Na asszem elérünk a mélyponthoz. Bard adta magát rendesen az eredeti hiteles Bardhoz, akit a filmben láttunk és a könyvben olvashattunk. Szerettei a gyermekeit, a munkáját, hogy végre eltudta őket látni és nem szállt a fejébe se a pénz se a hatalom. Thranduilt viszont a saját paródia elemévé változtattad, egy nem paródia történetben, ezzel tökéletesen lerombolva a méltóságteljes uralkodó imázsát. Most komolyan egy ilyen viháncoló tinilány(egyetértve Ziaw kollegával), aki azt nyögi be a kereskedelmi partnerének, hogy "ha bajba kerülnék, utánam ugranál", akkor milyen förtelmes uralkodónak? xD Tényleg ne haragudj, nem a rossz szándék vezérel, mikor ezeket leírom, hanem az az irritáló érzet, hogy ez komolyan lett gondolva. És az a legrosszabb, hogy nem tudom ki vagy :D És lehet pont most sértelek meg xD Szal ha megbántalak és kiderül, hogy elrontottam, akkor jövök neked egy joghurttal. Addig érd be azzal, hogy bűntudatom van xD 3 pont

5. CSELEKMÉNY

A cselekménnyel semmi bajom, kerek lett a történet. Egyetlen egy a bajom: a híddal végül nem tudjuk mi lett xD én szívesen megnéztem volna mi van ott, a végére még belefért volna, mint Bard valóra vált álma, mondjuk azzal még nyálasabb lett volna.
5 pont

6. STÍLUSISZTIKA (összevontam na xD)

Helyesírásban analfabéta vagyok, azzal nincs bajom. Az írás stílusán lehet még mit javítani, ahogy nekem is, és ezt jó értelemben mondom, mert nagyon sok szép fogalmazást olvastam már ezen az oldalon más íróktól. A címmel viszont nem voltam teljesen kibékülve, ha csak a változások, nem Bard identitás változására akarnak utalni :D Viszont ide kell soroljam az olyan dolgokat, hogy pl: néhány hónap alatt nem lehet egy porig égett várost újjáépíteni, max csak félig. Az egész placc egy víz tetején van, egy csomó hajóra és ügyes munkáskézre volt szükség, arról nem is beszélve, hogy a tűzvészben és az öt sereg csatájában nagyon sok férfi is életét vesztette. És hogy Bard emberei mind ilyen igazi amcsi neveket kaptak, Jake és Robra gondolva. Jó, nem mintha a Bard nem az lenne, mert ismerek én olyan Bardot is akinek a teljes neve Baldroy. És szerintem ez a "bekapcsolta a vészjelzést" nagyon nem illik be egy középföldi történetbe, esetleg paródia szándékkal megint elfogadható. A párbeszédekkel és a leírásokkal semmi bajom nem volt, a végére még örültem is, hogy nem kommentálták az aktusukat xD 3 pont

5. SZUB. VÉLEMÉNY

Bevallom, mikor ez a két jómadár szerelmük beteljesüléséhez készültek, bennem bekapcsolt Bard vészjelzője, lecsuktam a laptopot és elballagtam sétálni. Eddig bírta a idegrendszerem XD Arra se figyeltem fel, hogy már a végét jártam, nekem ezt fel kellett dolgoznom, tegnap este befejeztem még. Szóval többet nem olvasnám el. Ne haragudj! xD De azért köszönöm az élményt, hogy elolvashattam!

3 pont

Összpontszám: 37 pont

Per12 2016.08.24. 20:40:25

Kedves Író!

Én kifejezetten örömmel nyitottam meg a történetet, kifejezetten a páros miatt. :)

Világ:
A leírásaid készként hatnak, de inkább Bard képzeletbeli "szemüvegén" keresztül ismerteted Tóvárost és a Palotát. Nem volt nagyon gond vele, azt viszont kifejezetten hiányolom, hogy nem repítettél igazán bele a tolkieni világba. Picit fandom-idegenek érzem az összes képet, amit lefestettél számomra.
4 pont

Csapat:
Félsikernek könyvelem el azt, ami Thranduil palotájában és vonzáskörzetében történik, ugyanis a történet nagy része az éppen újjáépülő/újjáépített Tóvárosban játszódik, ahol a megállapodás, a csendes béke fogalmai érvényüket vesztették valamikor Smaug pusztításakor (előtte?). A csapatod azonban magában foglalja változó tényezőt, hogy az érzelmek ladik-mód hánykódjanak a vízen. E szerint a megközelítésed és a történet kidolgozása nem okozott problémát (de engem egy picinykét zavart a komorságától túlsúlyos Tóváros...) (up: A túlsúlyos Tóváros képét képzeld el, kérlek!)
9 pont

Kulcsok:
Kép kulcs:
Ügyes asszociációval, mintegy vágy-leleplező tárgyként használtad a képet, szép leírással.
7 pont

Titkos kulcs:
Ez a kulcs pedig a történetet elindító mozgatórugóvá nőtte ki magát. Nem írtál róla sokat, mégis teljesen elég volt.
3 pont

Karakterek:
Ugye Bardról és Thranduilról beszélhetünk. Előbbivel kezdeném, mert vele kevésbé volt problémám. Az alanyaid egyébként lélegző, összetetten gondolkodó lények. Bard gyerekeihez való hozzáállása - szerintem - végletekig leegyszerűsített és semmitmondó. Rendben, hogy nem róluk akartál írni, hanem egy szerelem létrejöttéről, de szereplőnk szemében a gyerekekhez való hazamenetel, a velük való törődés - gondolok most itt a munkálkodás és a párbeszédek jellegére - messze többet számít, mint a emberi kíváncsiság. A dőlt betűvel szedett részek Bard gondolatait fejezik ki? Volt egy rész, ahogy azt írod: "Tóváros ura kezd ideges lenni". Ez csak nekem volt furcsa? Olyan ez, mintha én azt mondanám, Magyarország lánya kivételesen frusztrált.
Thranduil. Hogy egy elf, és pont Ő ennyire megnyíljon, és tulajdonképp rávezesse Bardot arra, hogy vágyik rá, majd rögvest egyesüljenek, valósággal szöget ütött a fejembe. A másik szempont, az a sok mosolygás és nevetés. A szöveg második felében Thrainduil csak mosolyog és nevet. Thranduil!
2 pont

Cselekmény:
A karakterek leírásából is látszik, hogy nem éreztem teljesnek sem a történet felépítését, sem a kidolgozását. Az elején relatív sok szót szentelsz annak, hogy bemutasd Tóvárost - a cselekmény szempontjából elhanyagolható részt (oké, Lasgalen kövei miatt kellett, csak talán nem ennyire) - majd hűbelebumm, a király meghívásától kezdve az események pörögnek, Bard hirtelen eszeveszett vonzódásától kezdve a szöveg terjedelme összezsugorodik, és kétszeri egyesülést követően véééégre kinyögi Thranduil, hogy ne felségezze. Elhamarkodottnak és kuszának érzem a történetet a levél elolvasásától kezdve.
2 pont

Stílus és stilisztika:
Még mielőtt elkezdtem volna olvasni, megakadt a szemem a címen, és megjegyeztem magamban, hogy mennyire általános. És a végére sem gondolom úgy, hogy adtál volna valami plusz tartalmat a "Változások" kifejezésnek. A leírásod helytálló, a párbeszédekről érintőlegesen már beszéltem. Helyesírási hibák maradtak benne, de nem vészes.
4 pont

Szubjektív vélemény:
Amilyen boldogan olvastam a Barduil párosítás elképzelését, olyan elszontyolodva olvastam végig az említett résztől a történetet. Az alapötlet tetszik, az érzelmi vonulatot lassabban, apró oda-vissza játékokon keresztül kifejtve lenne alapja a befejezésnek. Sajnálom, de nekem ez most nem jött át.
3 pont

Ennek ellenére nagyon köszönöm, hogy olvashattam a történetedet!

Összesen: 34 pont

Per

SlytHay 2016.08.31. 19:01:07

Szervezői megjegyzés: Bejelentkezési gondok miatt én továbbítom stoobie értékelését.

Kedves író!

Világ:
Nos, nem, ez az írás az én ízlésem szerint nem adta vissza a Hobbit világát eléggé (részletek majd lejjebb).
2 pont.

Csapat:
Már a címmel is rácáfolsz a csapatra. Persze, saját tapasztalatból tudom, mennyire nem egyszerű megfelelni ennyi szempontnak, meg hát ha akad egy jó ötlet, az könnyen feledtet közülük néhányat. A történet egészen addig felelt meg ennek a kritériumnak, amíg Bard meg nem kapta a levelet, de utána már inkább már a másik csapatba való. Igen, akkor is, ha a befejezéssel egyfajta megállapodást sugallsz. Csakhogy ez a sugallat nem elég, hiszen felmerül a kérdés: és akkor most...? Bard odacuccol a családjával? Vagy x időközönként ellátogat Thranduilhoz? Mert ha így lenne (a felsoroltak közül bármelyik), akkor azt mondanám, oké, itt a hőn áhított megnyugvás, letelepedés, megállapodottság. Így viszont csak lóg a levegőben a kérdés.
5 pont.

Kulcsok:
-kép kulcs:
Szerepelt, próbáltad fontossá is tenni, de mégis úgy érzem, csak nélkülözhető kellék volt, amit kiválthattál volna egy háromlábú székkel is.
4 pont.
-titkos kulcs:
Kétségkívül megjelent a történetben, némi szerephez is jutott, de azért még olvastam volna róla. Mit tud, amivel még a tündéket is lenyűgözi? Vagy csupán ragyogó szépségük minden érdemük?
2 pont.

Karakterek:
A fejlécben elfért volna az OOC figyelmeztetés, leginkább Thranduil miatt. Nem tudom (vagyis de, csak éppen nehezemre esik) elképzelni a rideg, kimért tündekirályt, amint épp kacarászva incselkedik. Bard nagyjából oké, ő az a fajta ember, aki kevéssel is beéri, és érthető volt, hogy nem érti Thranduilt. De a hirtelen vágy egyik fél szempontjából sem tűnik hihetőnek, hiszen semmi előzménye nem volt. Bardnak asszonya volt (Thranduilnak is, mellesleg), aki gyerekeket szült neki. És amikor megjelenik a Thranduil iránti vonzalom, az a legfőbb baja, hogy egy tünde iránt érez így, és nem egy férfi (akármelyik fajba tartozik is) iránt?
3 pont.

Cselekmény:
Lássuk csak: Tóvárosban minden oké, levél, utazás, séta, könyvtár, szex. Röviden, tömören. Ha ez egy nagyobb terjedelmű írás lenne, ráérősen kifejtve benne a felsoroltakat, nem lenne vele gondom, egy ilyen rövidke novellában viszont olyan, mint önmaga tartalomjegyzéke. Kissé elkapkodottnak érzem, mintha csak az lett volna a célod, hogy eljuttasd a szereplőidet A-ból B-be minél előbb. Ráadásul a szex nélkül jobb, több lett volna, az jól agyoncsapta a bimbódzó... hümm... kapcsolatot. Ha lehetne fél pontot is adni, 2,5-öt adnék. De nem lehet, úgyhogy:
3 pont.

folyt. köv.

SlytHay 2016.08.31. 19:01:33

Stílus és stilisztika:
Voltak problémáim. Az első: ahogy Bard magázza Thranduilt. Lehet, rosszul emlékszem, de nem rémlik, hogy Tolkien világában létezett volna. Aztán ott vannak azok a kifejezések, amik szinte kiugrottak a szövegből, annyira nem illettek bele (pl.: „felvillanyozta” – tudom, mit jelent, azt is, mit akartál vele kijelenteni, de ha belegondolsz, hogy a szótő a villany, ami elektromos áramot jelent, már te is érezheted, mennyire nem abba a világba való. Főleg, hogy van olyan szinonimája, amivel tökéletesen helyettesíthető. De ilyen még a pirítós is, bár nem vagyok jártas a tünde konyhaművészetben. :D). Volt pár olyan kifejezés is, amik kérdéseket vetettek fel bennem, az egyik ilyen a „következő hajó” - talán menetrend szerinti járatok vannak Tóváros és Bakacsinerdő között...? Aztán a sétánál is volt egy kis kavarás, mintha írás közben megfeledkeztél volna arról, hogy gyalog vannak-e vagy hátasállaton (Thranduil szarvason, Bard lovon, Thranduil leszáll, Thranduil visszaszáll – Bard még mindig a lovon? –, Bard nekiszalad Thranduilnak. Ha mindketten az állataikon ülnek, akkor ez hogyan történthetett meg? Ha mégsem, akkor mikor szálltak le róluk?). A szóismétlést sem hagyhatom szó nélkül. Íme a legkirívóbb példa: „Külön szobát kapott egy olyan hihetetlenül kényelmes ággyal, amit legszívesebben hazavitt volna. A nyújtózkodás után kényelmes ruhába bújt, amit a tündéktől kapott, és az egyszerű, de kényelmes darabban meglepően jól érezte magát.” Képzavar is akadt, pl.: „loholt a nyakában” - nem tudom, hogy itt eredeti akartál-e lenni, vagy csak a kétféle kifejezés gabalyodott össze, de a végeredmény zavaró lett.
Mindezektől eltekintve könnyen olvashatóan, könnyen megemészthetően fogalmazol (ami sosem baj), de ez a világ elbírt volna kicsivel több költőiséget.
2 pont.

Szubjektív vélemény:
Ez az a pont, ahol megemlítem a nyelvtani hibákat. Ilyenek az egybe/különírások, a központozás (gondolok itt a vesszőhasználatra), az elírások – sajnos, mindegyikből akadt jócskán. De volt egy, ahol konkrétan hangosan felszisszentem, mert erre nehéz legyinteni, mondván, csak elütés: „A járatok egészen a föld alá vezettek, még maga Thranduil sem ismerte az őszeset.” Azt hiszem, nem kell magyaráznom.
Kérlek, nézd el nekem, hogy főleg a negatívumokat emelem ki, ez – úgymond – a „munkámból” adódik. Sok könyvet, történetet olvastam már, ez sajnos olyan, ami nem mart a lelkembe, nem adott feledhetetlen pillanatokat. De remélem, ez nem elkeserít téged (pedig első körbe DE, tudom), hanem inkább arra ösztönöz, hogy kiküszöböld a felsoroltakat, hogy még jobb történeteket írhass.
2 pont.

Üdv
stoobie

Merilwen 2016.09.01. 14:53:54

Kedves Írótársam!

Őszintén bevallom: alapvetően nem szeretem a slasht. Csupán egy-két történet nyerte el a tetszésemet ebből a műfajból, és sajnos ez a novella nem tartozik közéjük.

Próbáltam elvonatkoztatni a slashtől, miközben olvastam, de így is találtam benne néhány dolgot, ami nem tetszett. Például én a helyedben kitettem volna az AU figyelmeztetést, hiszen a könyv és a film szerint is a tóvárosiak Suhatagba mennek Smaug pusztítása után. Továbbá Bard cselekedeteit sem minden helyzetben éreztem karakterhűnek; szerintem egy erős vezető, amilyennek alapvetően leírtad őt, soha nem inna túl sokat munka közben.

A tündék világát ellenben szépen megragadtad. Thranduil épp eléggé öntelt és ellenállhatatlan lett, aki úgy csavarja az ujja köré Bardot, ahogy akarja. Különösen tetszett a falevél-susogós rész, amely a tündék misztikumát mutatta.

Mindent összevetve érdekes megközelítése volt a tolkieni világnak. Köszönöm, hogy olvashattam!

Üdv:
Merilwen

Metálcsibi 2016.09.04. 16:11:04

Szia!
Az eleje tetszett. Egészen megtetszett, aztán elkövettem azt a hibát, hogy nem néztem meg a figyelmeztetéseket. A leíró részeid nagyon szépek, ellenben a karakterábrázolással akadnak problémáid. A tündekirály részéről azt a mosolygós kacagós formát csak valami illegális szer használata után tudom elképzelni. Logikátlan volt ez a nagy, hirtelen love, meg vágy, meg nemigazán vallott Bardra. És amúgy is fura az egész, hogy a tündekirály pont egy ember szőrös... mindegy. :D még nem leltem olyan slash történetet, ami megtetszett volna, ezt a sort a Te történeted sem töri meg. Nem az én világom. Azért köszönöm, hogy olvashattam. Egyfajta élmény volt.
süti beállítások módosítása