Gyűrűk Ura/Hobbit Fanfiction Írói Kihívás

Hobbitnyi Kalandok Középföldén

Hobbitnyi Kalandok Középföldén

V. történet – ALAGOS

2016. augusztus 20. - SlytHay

V. TÖRTÉNET

tumblr_inline_o50653e5bw1tl4znt_1280.jpg

Cím: Lopott érzés
Csapat: Alagos – Úton
Kulcsok:

  • Kép: III.
  • Titkos: tolvaj (Szervező megjegyzése: A III. történet titkos kulcsával megegyező a kiosztásnál történt adminisztrációs hibából kifolyólag.)

Jelentősebb szereplők: Legolas
Páros: Legolas/saját
Műfaj: romantikus
Korhatár: 16
Figyelmeztetések: SLASH, dub-con
Jogok: Minden jog J. R. R. Tolkient illeti, én csak kölcsön vettem a szereplőit és az általa megalkotott világot.
Tartalom: A történet Legolas anyjának halála után játszódik. Vajon hogyan dolgozza ezt fel a tünde? És hová sodorja az élet?

Lopott érzés

 

Az aljnövényzet nyöszörögve tört meg a csizma alatt, ami kíméletlenül taposva tört magának utat az erdő mélye felé. A csendes erdő egyetlen zaja ez volt, ám ez is elhalt, amint a férfi megtorpant egy lassan csörgedező patak partján.
Nem gázolt át gondolkozás nélkül rajta, mivel túl mélynek látszott, így jobb híján követte a sodrást, hogy átkelésre alkalmas helyet találjon.

Két hete tört darabokra a világ a vándor számára, azóta érezte szívét egy szunnyadó vulkánnak, ami a mai napon tört ki. Még mindig egy robbanásra kész vadállatnak érezte magát, tele gyűlölettel és fájdalommal. Jó ideig gyalogolt a víz mellett, mire egy kis szakaszon kövek törték meg a rohanó folyót, így átkelhetett a túloldalra. Egyensúlyozás közben lenézett, mire saját tükörképe pillantott vissza rá, és a férfi dühösen vágott a vízbe íjával, hogy a kép megtörjön.
A látványtól csak még jobban nőtt lelkében a feszültség, arra emlékeztette, akit legszívesebben a két kezével fojtott volna meg. Aki a halálba kergette az anyját az önzőségével. Az apjára. Az emberre, akire a magányos vándor a legkevésbé szeretett volna hasonlítani; bár külsőre szinte a tükörképe volt, rettegett attól, hogy talán hasonlít rá belsőre is.

Amint Legolas egyre távolodott a bakacsinerdei palotától, a vihar a lelkében lassan elcsitult, és lassan csak a fájdalom maradt. Az anyja halála óta újra elveszett kisgyereknek érezte magát, aki tartozni akar valakihez, hogy biztonságban érezze magát.

Több, mint egy napi „menekülés” után, végre meglátta a ritkuló fák lombkoronája között átszűrődő fényt. Amint kiért a szabad ég alá, a nap már hanyatlóban volt, narancs-arany fénye takaróként terült a nyári tájra. A férfi megtorpant és hátra fordult, hogy egy utolsó pillantást vessen otthonára. Tudta, hogy nem tart örökké önkényes száműzetése, de egy ideig nem akarta viszontlátni a helyet, ahol annyi boldog pillanatot töltött az anyjával, és ahol a nő meghalt. Már nem az a gyerek volt, aki itt cseperedett fel, az erdő és anyja oltalmazó ölelésében. Egészen hirtelen nőtt fel, és most saját utat kellett találnia.
Egy megbocsájtható könnycsepp kíséretében hátat fordított a Bakacsinerdőnek, és kilépett a nagyvilágba.

A rozoga faajtó hangos nyikordulás kíséretében engedte be a fáradt vándort a kicsiny fogadó nyüzsgésébe. Legolas egy eldugott sarokba vackolta be magát, egy üres asztalkához. Amikor a nagydarab kocsmárosné odatipegett hozzá, vacsorát rendelt, majd tétlen várakozása közben unottan szemlélte a vendégeket. A kőből emelt robosztus falak, a szivárvány meleg színeiben játszó falikárpitok egészen otthonossá tették a helyet.
Némelyik asztalnál férfiak kártyáztak, máshol gyerekek játszottak kockával, a fogadó sötétebb részeiben pedig vándor kinézetű egyének pipáztak, vagy éppen jól megérdemelt vacsorájukat fogyasztották. A vendégek szavai érthetetlen háttérzajjá folytak össze, és a tünde ijedten rezzent össze, amikor egy lágy női hang szólalt meg közvetlenül mellette.

– Szép estét, uram.

A nő határozottan beszélt, a duruzsolást és negédes hangszínt mellőzve. Legolas felpillantott rá.

– Biztosan unalmas egyedül ücsörögni – jegyezte meg a szőke nő, amint karcsú kezével az asztalra támaszkodott.

– Nem kimondottan – hárította a közeledést a férfi.

– Én azért megpróbálkoznék vele, hogy mosolyt csaljak erre a bágyadt arcra.

A nő lehuppant az asztalnál árválkodó másik székre, Legolas pedig végigmérte. 1900 éves volt, és hallott már ezt-azt a könnyűvérű nőkről, most pedig szinte biztos volt benne, hogy egy ilyen példánnyal van dolga. Az unokatestvérei meséje alapján a „kellően szakmabeli” hölgyek igazi meglepetést tudnak okozni. „Álmaid nője egy napra”, ismételte el magában a hihetetlen mondatot. A vele szemben ülő nő ápolt volt és gyönyörű, hosszú barna szempillái alól kék szemekkel tekintett a világra, dús szőke haja kibontva pihent a vállán, ruhája egy nem túl mélyen dekoltált barna ruha volt. Vajon tényleg képes lenne megadni neki mindent, amire vágyik?

A nő észrevette a férfi kutató pillantását, és mosolyogva közelebb hajolt:
– Szerintem csak egy kis törődésre van szükséged – közölte vele.

Legolas lélegzete elakadt. A nőnek teljesen igaza volt, hátborzongatóan pontosan a lényegre tapintott. Kellett valaki, aki nem hagyja, hogy a fájdalom elnyelje. Vajon tényleg megkaphatja ezt a segítséget? Ez csak egy módon derülhet ki, határozta el magát a férfi.

– Én is azt hiszem, hogy csak egy cseppnyi törődésért fáj a szívem – hagyták el a szavak az ajkait.

– Nos, a gyógyulás a beismeréssel kezdődik. – A nő féloldalas mosolyra húzta a száját. – Akkor ma este a segítség megérkezik. Ötös szoba, amikor az óra elüti az éjfélt.

Mire Legolas hármat pislantott, a nőt már elnyelte a vidám nyüzsgés, a fogadósné pedig megérkezett a vacsorájával. A férfi kiéhezett farkasként vetette rá magát a sonkából, sajtból, paradicsomból és friss, meleg, ropogós héjú cipóból álló vacsorájára. Amikor jóllakva felfelé tartott a lépcsőn az emeletre, hogy igénybe vegye a fogadós által számára kiadott ötös számú szobát, gyomra görcsbe rándult. Biztosan jó ötlet volt egy örömlánytól várni az áhított pátyolgatást? Még ideiglenes megoldásnak is satnya, gondolta keserűen a férfi. Vajon az anyja mit szólna, ha azt látná, hogy a fia milyen módszerrel próbálja pótolni a fájón sajgó űrt a lelkében?

Mire felért az emeletre, Legolas már nem tartotta olyan csodálatos ötletnek aznap esti programját. Leszámolta az ajtókat, majd az ötödik, kissé megviselt darab előtt megtorpant. Szíve hevesen dobogott, tenyere pedig izzadni kezdett. Küldje el a nőt? Vagy mégiscsak vegye igénybe az egy éjszakányi törődését? Idegesen toporgott az ajtó előtt, majd végül összeszedte magát. Felnőtt férfiként bátrabban kell döntést hoznia, határozta el végre a dolgot, majd lenyomta a kilincset. Az ajtó nyikorogva kinyílt, Legolas pedig idegesen, tettetett magabiztossággal belépett a kicsi szobába. Egyetlen ablak törte meg a szemközti falat, de az hatalmas volt, szinte beborította az egészet, és rajta keresztül selymes, ezüst holdfény ömlött a szobába. Jobb oldalt egy méretes ágy állt, barna pokróccal leterítve, mellette asztalka, amin két gyertya árválkodott egy vas gyertyatartóban. A lábánál egy méretes dézsa terpeszkedett.  A nő még nem érkezett meg, így a férfi meggyújtotta a gyertyákat, és nagyot sóhajtva lehuppant az ágyra, jókora csomag holmiját pedig maga mellé dobta. Fejét tenyerébe hajtotta és próbált megnyugodni. „Valóban ez lenne az első önálló döntésem, mint teljesen felnőtt férfi?”, villant át agyán a gondolat.

Némi tépelődés után végül elhatározta, hogy a nőtől semmi testi szolgáltatást nem fog igénybe venni, amikor az ajtó óvatosan kinyílt. Legolas először nem mert felpillantani, ám amikor az érkező bezárta maga után a bejáratot, felemelte fejét. Az első döbbenet után felpattant, ám mielőtt hang jött volna ki a torkán, az idegen megszólalt: – Mielőtt elküldesz, hagy jegyezzem meg, hogy engem küldtek hozzád.

A váratlan vendég magas volt, hosszú vörös haja kibontva omlott hátára és vállaira. Arca szép vonású volt, ajkain pedig magabiztos mosoly pihent. És férfi volt. Legolast természeten az utolsó tény lepte meg a legjobban.

– Nem tartok igényt arra, hogy itt legyél! – jegyezte meg Legolas, és remélte, hangja nem remegett meg.

– Én nem így gondolom – jelentette ki a másik férfi, miközben közelebb lépett az ágyhoz, így alig pár centiméter választotta el a tündétől.

Legolas kicsivel volt magasabb, mint két méter, a férfi mégis legalább egy fejjel fölé tornyosult. Gyanakodva vizsgálgatta a nem várt látogatót, próbálta eldönteni veszélyes-e ez a nem ember. Mert annyit már bizonyosan tudott, hogy nem az emberi fajt gyarapítja a vörös. A másik magabiztos aurájától Legolasnak menekülhetnékje támadt, és hátrált egy lépést, de bokája nekiütközött az ágynak. A férfi kinyújtotta kezét, Legolas pedig ösztönösen megpróbálta elütni azt, sikertelenül. A tünde szíve kihagyott egy ütemet, de a másik csupán csak lassan végigsimított szőke haján, és hátradobta a hosszú hajtömeget.

– Pazarlás egy ilyen szép arcot kócos haj mögé rejteni. – A vöröske keze átvándorolt Legolas arcélére.

A tünde az első sokk után megpróbált elhúzódni, ám a másik nem hagyta, megragadta vállát.

– Miért próbálsz menekülni? – suttogta az idegen.

– Mert nem akarom, hogy ezt csináld! – csattant fel Legolas, és szabadulni próbált a másik szorításából.

– Én megfosztalak minden terhedtől – vigyorgott a férfi.

– De hiszen nem is ismerlek!

– A nevem Caradoc. Azt hiszem, ezzel elindítottuk az ismerkedést.

– Engedj el! – követelte a vergődő tünde.

– Eszem ágában sincs, hiszen szükséged van rám – suttogta Caradoc, amint közelebb hajolt Legolashoz. – Játszhatnánk egy kicsit.

A férfi vékony ajkait Legolaséra tapasztotta. Az tiltakozóan összeszorította száját, így a másik csak végignyalt ajkain, és óvatosan megrágcsálta azokat, egyik kezével pedig végigsimított a tünde hátán. Legolas kissé leengedte védelmét, ajkai résnyire szétnyíltak, és ez bőven elég volt Caradocnak ahhoz, hogy nyelvével megkeresse Legolasét.

A lenti vendégtömegben az egyik eldugottabb, ablak melletti kerek kis asztalnál egy nő könyökölt. Dús szőke hajából kiszabadult egy tincs, amely az arcába lógott; ezzel játszott, miközben kék üveghez hasonló apró kavicsokat pakolgatott egymás mellé. Mindegyiken egy festett rúna volt, bár néhányon az idő már megkoptatta a jelet. Alig telt el egy óra azóta, hogy egy vörös hajú férfi pár aranyat görgetett elé a pultnál, hogy kivessen neki valamit a rúnakövekből. Az idegent egyetlen dolog érdekelte, pontosabban egy valaki, egy szőke tünde. A jóslata a Gebo rúna lett. Ez pontosan azt jelentette, hogy a magányos utas elérkezett ahhoz a helyhez, ahol útját keresztezi valaki. Ez a szerelem rúnája is, és az ajándéké, ami a hagyomány szerint összeköti a két magányos felet. A színjátékba is csak emiatt ment bele. A nő elmosolyodott. Amikor két élet keresztezi egymást, igen érdekes események lavinája indul el.

Legolas szédülni kezdett, és amint észhez tért, ráharapott a másik nyelvére, aki a fájdalomtól kissé megtántorodott, a tünde pedig ellökhette magától. Legolas arca vörösen lángolt mérgében, amiért engedett a kísértésnek.

– Ah, ez fájt! – hördült fel kissé pöszén a sérelmezett fél. – Ez megtorlásért kiállt!

– Nem félek tőled! – Legolas szinte támadásra készen, szétterpesztett lábakkal és paradicsom piros arccal meredt a vele szemben magasodó Caradocra.

Az, hogy a tünde nehezebb esetnek bizonyult, mint azt elsőre a másik hitte, nem tántorította el, csak még jobban megerősítette szándékát, hogy közelebb kerüljön hozzá.

– Ah! – Caradoc nyöszörögve az ágy távolabbi részéhez sétált, és ledobta magát rá.

– Most mégis mit csinálsz? – A másik dühösen a hívatlan vendégre sandított.

– Nem dobhatsz ki egy sérültet – nyafogta a férfi, miközben hosszú lábait kinyújtotta a szőnyeg nélküli régi fapadlón, hátát pedig a kemény falnak vetette.

– Semmi bajod! – dörrent rá Legolas, amint bizalmatlanul méregette.

– De van, és te okoztad! – jelentette ki a férfi. – Ritka makacs vagy.

– Elbántam én már keményebb legényekkel is! – húzta ki magát Legolas.

– Efelől semmi kétségem!  De ahhoz meg kellene birkóznod velem. Azt hiszem, éppen ez ellen akadékoskodtál az előbb.

A tünde ujjpercei elfehéredtek, amint dühében összeszorította öklét. Tehetetlen dühvel töltötte el, hogy ez az idegen nem hajlandó engedelmeskedni neki. Amint elöntötte az érzés, meg is bánta, hiszen most pont úgy viselkedett, mint az apja.

– Bocsánat az előbb történtekért – jegyezte meg halkan a „sebesült”.

– Micsoda? – kérdezett vissza meglepetten a szőke.

– Bocsánat az erőszakoskodásért. Mostantól csak akkor fogok hozzád érni, ha kéred.

– MICSODA? – értetlenkedett Legolas. – Nem áll szándékomban ilyet kérni tőled!

– Még – vigyorgott az ágyon ülő.

– Hogy merészeled? – Legolas összepréselte ajkait.

– Te is fellángoltál és úgy élvezted, mint én. Nem egy fadarabot tartottam a karjaim közt az előbb.

A tünde dühösen a férfihoz ugrott.

– Kifelé!

– Miért, ha nem engedelmeskedem, mi lesz? – jegyezte meg a férfi pimaszul, és megragadta Legolas karját, hogy lerántsa maga mellé.

A férfi teste nagyot puffant a kemény ágyon.

– Mégis mit képzelsz! – kiáltotta Legolas, amint megpróbált szabadulni a másik erős szorításából.

– Éjszaka van, nem? Szerintem illendő lenne lepihenni.

Legolas tiltakozni akarat, amikor megérezte a férfi kezét a belső combján. Az érintéstől megint elgyengült, elöltötte a melegség, ám ekkor a másik elengedte.

Jókora mennydörgés hasított a csendbe, és odakint eleredt az ég könnye. Az esőcseppek hangosan koppantak az ablaküvegen, majd csendesen lecsordultak rajta. A tündére borult köd a hirtelen hangtól megtört, és a férfi arrébb húzódott az ágyon.

– Csak egy bolond nem veszi észre a sötét hangulatot, ami körbeleng téged – jegyezte meg Caradoc.

– Nem tartozik rád! – morogta Legolas.

– Azt is megértem, ha nincs rám szükséged.

A tünde meglepve a másik felé fordult.

– Bár lehet, hogy inkább nekem lenne nagy szükségem valakire, akinek szüksége van rám – folytatta a vörös hajú.

– Annyit mondhatok, hogy a módszered nem a legjobb.

– Nem vagyunk egyformák – öltött nyelvet Caradoc –, de törődésre mindenkinek szüksége van.

Legolas feszülten felsóhajtva elfordult a férfitól. A vörös hajú lassan kinyújtotta kezét és végigsimította a másik tejföl szőke hajzuhatagát.

A férfi összerezzent az érintésre és visszasandított a másikra.

– Attól, ha kimenekülsz a világból, még semmi nem lesz jobb – jegyezte meg Caradoc komoran.

– Ha olyanok keresztezik az utam, mint te, biztosan nem.

A vörös hajú csak felnevetett a sértésen.

– Vannak nálam sokkal rosszabbak is. Mit szeretnél, milyen legyek? Talán nem szívleled az őszinteséget?

– A durvaság nem őszinteség! – fortyant fel a tünde.

A másik férfi lassan lecsúsztatta kezét a hajáról.

– Milyen harapós kedvedben vagy! – jegyezte meg, mint aki nagyon jól szórakozik.

– Talán, mert megpróbáltál megerőszakolni!

– Hé, attól igazán messze voltunk – hördült fel a férfi –, de persze a nővel teljesen rendben lett volna a dolog.

Legolas szíve kihagyott egy ütemet. Szóval a férfi mindenről tud, gondolta.

– Vele sem. Meggondoltam magam, a vacsora után.

– Á, szóval a lelkiismereted hangja megszólalt.

– Csak arra gondoltam, mit szólna az édesanyám. Nemrég halt meg...

Legolasból szinte önkéntelenül dőltek a szavak, az elmúlt hetek eseményeit, a benne kavargó kételyeket, mind a másik férfira zúdította. Míg beszélt, a jobb gyűrűs ujján pihenő ezüst gyűrűt birizgálta.

– Semmi sem maradt tőle. Csak ez a gyűrű.

– Az én népem is megfogyatkozott, de egyvalamit biztosan tudok; ha valaki meghal, igenis nagyon sok marad utána. – A férfi jelentőségteljesen mellkasára tette kezét. – Az emlékek a szívedben, és amiket tanított neked.

– Csekély vigasz – bámulta a padlót a tünde.

– De ezzel együtt kell élni, még a tündék életében is eljön a halál.

Legolas megérezte a másik férfi kezét az arcélén, ami lassan lesiklott nyakára, majd vállára, és óvatosan lenyomta a kemény ágyra. Amikor fel akart ülni, Caradoc két kezénél fogva visszanyomta. 

– Mi vagy te? – lehelte Legolas kimerülten.

– Róka – hallatszott az egyszerű válasz.

– Mi? – kérdezett vissza döbbenten az alul lévő.

– Róka! – nyomatékosította előző válaszát Caradoc. – Én egy bőrváltó vagyok.

– Sejthettem volna – morogta a tünde.

Végül is, minden egybe vágott, se nem ember, se nem tünde, hobbit, törp és egyebek sem lehetett. Caradoc lassan felült.

– Viszont én, most megyek. Jó éjszakát – állt fel komótosan.

– Ég áldjon – mormolta Legolas, amint feltápászkodott fekvőhelyzetéből.

– A viszontlátásig – vigyorgott Caradoc, majd kilépett az ajtón, ami nyikorogva becsukódott mögötte.

A tünde előhalászta zsebéből a réz szobakulcsot, bezárkózott, majd megszabadult kényelmetlen ruhadarabjaitól. Megmosakodott a fadézsába készített, még kissé langyos vizében, majd fáradtan bedőlt az ágyba.

A nap sugarai beömlöttek a függöny nélküli ablakon, és megcsiklandozták Legolas arcát. A tünde lassan kinyitotta szemeit és kikászálódott az ágyból.

A magány nehéz kőként ült a szobán, a meleg napsugarak ellenére is libabőr játszott a férfi karján. Dideregve felöltözött, súlyos csomagját vállára vette, habozott egy pillanatra, majd elfordította a kulcsot a zárban, hogy elhagyja a szobát. Ekkor vette észre, hogy jobb keze kissé csupasznak tűnik.

„A gyűrűm!”, hasított elméjébe a felfedezés.

Az első sokk után észhez térve, dühösen vágtatott le a földszintre, odalent lecsapta kulcsát a pultra.

– Hol van a vörös hajú férfi? – vakkantotta a fogadósnőnek, aki komótosan pakolászta a tiszta poharakat a helyükre.

– Nagyon sok ember fordul meg nálunk – pillantott lekezelően Legolasra. – Nem emlékezhetek mindenkire.

A tünde remegve lecsapott pár aranyat a pultra a szobáért, majd megfordult, hogy minél előbb elhagyja ezt az átkozott helyet. Ám mielőtt kilépett volna az ajtón, legnagyobb meglepetésére a tegnap esti, szőke nő nézett vele farkasszemet.

– A város felé ment. Ha kilépsz innen, rögtön jobbra kell fordulnod, igazán nem lehet eltéveszteni. Az út majdnem teljesen egyenesen halad – somolygott a nő.

– Köszönöm. – Legolas arcára pír kúszott a tegnap esti emlékek hatására.

Kiviharzott a fogadóból, majd a megadott irányba fordult. Nem volt benne biztos, higgyen-e a nőnek, vagy sem, de jobb választása nem lévén, kénytelen volt követni utasításait. Dühösen sietett a kemény földúton, magában százszor elátkozta a vörös hajú bőrváltót, amikor észrevett egy rozsdavörös foltot az út menti fák között.

Odaugrott, de az árny eltűnt, a tünde kétségbeesetten kutatott a sűrűben, de egyedül egy hasonló színű madarat zavart fel az aljnövényzetről.

Pár perc kóválygás után újra visszatért a főútra, ekkor pillantotta meg valóban a rókát. Felé vetette magát, de az állat nyugodtan ült egy jókora kövön, mellette barna posztó csomag pihent.

– Add vissza! – sziszegte Legolas, amint igyekezett nyugalmat erőltetni magára.

A róka leugrott a földre, majd macska módjára nyújtózkodni kezdett és lassan ember alakot öltött.

Legolas zavartan elkapta tekintetét róla, míg a meztelen férfi magára húzta nadrágját és csizmáját.

– Már azt hittem, sose találsz meg – vigyorgott, amint kinyújtózott a felhőtlen ég felé.

– Add vissza! – kiáltotta Legolas, miközben a férfihoz viharzott.

– Micsodát? – kérdezett vissza tettetett értetlenséggel a másik.

– A gyűrűt!

– Ja, hogy azt – somolygott a vörös. – Itt van.

Nadrágja zsebéből előhalászta a kicsi, ezüst karikagyűrűt, majd vigyorogva a másik felé nyújtotta. Legolas ki akarta kapni a kezéből, de Caradoc gyorsabbnak bizonyult, elrántotta előle a kincset.

– Nem is érdekel, miért vettem el?

– Mert tolvaj vagy!

– Ó, ez túl erős kifejezés – biggyesztette le ajkát a férfi. – Tudod, csak azt szeretettem volna, ha nem válnak el útjaink.

– Hogy érted ezt? – A tündét láthatóan nem nyugtatta meg a magyarázat.

– Azt hiszem, megszerettelek – sóhajtott színpadiasan Caradoc. – Ezért hoztam ezt magammal. Tudtam, hogy utánam fogsz jönni, hogy visszavedd.

– Ah, micsoda bűnözői logika – fintorgott Legolas.

– Nos, itt van, vedd el – nyújtotta a vörös a tünde felé a gyűrűt.

Legolas kikapta kezéből az ékszert, majd végigmérte a férfit.

– Ha nem bánod, folytathatnánk tovább együtt az utunkat – jegyezte meg Caradoc.

– Egy tolvajjal?

– Miért is ne? – vigyorgott a vörös hajú. – Történtek már furcsábbak is.

– Csak, ha meg tanulsz viselkedni – sóhajtotta Legolas.

– Vadállat vagyok, nem házi macska – hördült fel Caradoc –, de majd igyekezni fogok.

Együtt indultak tovább az úton, bár Legolas megtartotta a kellő távolságot a másiktól. Legalábbis kezdetben…

 

Vége

 

~Pontozáshoz szükséges szempontok és magyarázat~

A bejegyzés trackback címe:

https://lotr-hobbit-kihivas.blog.hu/api/trackback/id/tr3510429414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziaw 2016.08.24. 00:17:46

Őhm. Izé. Még mindig nem szeretem a slasht. És bevallom neked, hogy Caradoc bemutatkozásától kezdve köszöntem szépen, elég volt.

Szóval 1. VILÁG: Meglehetősen kontrasztos lett az, amit a Bakacsin – vagy akkor még Zöld(?) erdővel és a benne tomboló(?) tündével csináltál. Amikor még a történet szövegéből nem derült ki, hogy Legolas az illető, nem tippeltem volna rá. A másik helyszín, a kocsma érzékletes lett, leemelve minden szépséget rejtő fátylat egy kocsmáról. 5 pont.

2. CSAPAT: Bár Legolas tényleg elindul fizikailag az otthonából, messze, egy fogadóba én mégis azt érzem, hogy inkább a maradás volt hangsúlyosabb a történetben. Végig azt éreztem, hogy a főszereplő az elmúlt dolgok iránt vágyakozik, és abban élne inkább, ami már csak emlék. 6 pont.

3. KULCSOK – KÉP KULCS: A Bakacsin erdő. A hely, ahol Legolas eddigi élete zajlott, a hely, ahol gyűlölt atyja, királya élt. Legolas (–akinek a nevét elsőre sose bírom helyesen leírnixD) az erdőhöz köti rossz emlékeit, ebből, ettől menekül. 7 pont.

KULCSOK – TITKOS: A halál ellopta Legolas anyját. Ellopta...eggyel lentebb kifejtem, mit. Azt, hogy Caradoc mit lopott el, nem szeretném megtudni. 3 pont

4. KARAKTEREK: Legolas, az 1900 éves tündeherceg engem ebben a storyban leginkább egy 13 éves, pattanásos tinire emlékeztetett, aki nem kapta meg karácsonyra az új monitorját. Aztán, a kupiba érve megijedt a felnőtté váláa jeleitől. Szóval nem. Nem lett tündeherceg. A reakciói még legjobb esetben sem tündeszerűek. A megszólalásait, őszintén nem tudom, hogy tehetted a szájába. Nekem nem jött át az állítólagos herceg a sorok közül.
Thranduil, bár csak háttérinfóként kerül elő, végre, ebben a ficben érzékelhető benne az, hogy ő uralkodó. Gonosz? Nem, csak az általa képzelt, nagyobb jóért küzd.
Caradocról nem tudok nyilatkozni. 2 pont.

5. CSELEKMÉNY: Ebbe igazán nem szólhatok bele, mivel nem olvastam végig. 5 pont.

6. STÍLUS ÉS STILISZTIKA: El kell mondjam, az elején még tetszett, ahogy fogalmazol. Aztán rájöttem, hogy mindent, amit írsz, egy tündéhez kéne társítanom. A gondolatait, a megszólalásait, na, és ez nem ment.
Legolasra rengetegszer utalsz „a férfi”-ként, ami bennem, valamilyen oknál fogva egy helytelenítő érzést hagy maga után.
A címed bizonyos értelemben zseniális. Számomra itt a lopott érzés az a zavarodottság és a perzselő harag, amelyek egyáltalán nem illenek egy tündéhez.
A leírásod szerint meg... Ú, Leggy annyira vitte a keserűségből, hogy... (történeted vége?) hát. Nem találom igazán karakterhűnek. /Bár ezt írhattam volna egy ponttal feljebb is.)
Ha nem Legolas, hanem egy halandó lett volna a főszereplőd, azt mondom, tetszenek róla a jellemzéseid, de nem így. 3 pont.

7. VÉLEMENY: Nagyon kevés olyan történet van, amit nem olvasok el. Bétaként, pályafutásom során csupán féltucatszor fordult elő. Esetedben nyilván az is közrejátszik, hogy nem szeretem a slasht, azazhogy borsódzik a hátam, és amúgy is, de már ha kihívást olvasok, nem válogatok – gondoltam én. – Kibírom – gondoltam én, de nem így lett. Hozzáértő olvasók bizonyára hozzáértően fognak pontozni, de én nem. Igyekvésed, a történettel való munkád tiszteletére 2 pontot tudok adni.

Összesen: 33 pont.

Per12 2016.08.26. 21:46:31

Kedves Író!

Nézzük azokat a pontokat!

Világ:
Nem mondanám, hogy nem lett fandom-idegen, és nem lehetne más szereplőkkel eljátszani ugyanezt a forgatókönyvet az adott helyszíneken. A történet elején és végén azonban vannak arra utaló jelek, hogy bele akarod a párbeszédközpontú történetbe szuszakolni a tolkieni jellemzőket.
4 pont

Csapat:
Több szegmensből, de összehoztad a teljes képet. Legolas, a nyughatatlan lélek, megtörtségében vigaszt keres, és elf létére ezúttal majdnem(!) mindenben benne van - szerencsére nem, ha így lenne, már nem is Legolasról beszélnénk. Az ellentétes erőviszonyok előjönnek az ő és Caradoc összetalálkozásakor, és végtérre is, Caradoc önmagában az útonállás megtestesítője, a ravasz róka, aki borsot tör az útjába akadók orra alá.
10 pont

Kulcsok:
Kép:
Rendben van, a kulcs a "honnan" kérdésre felel. Legolas a Bakacsin erdőből menekül, az emlékektől, a gyerekkorától (1900 évesen :D), a fájdalomtól. Nem adhatok viszont maximális pontszámot, figyelembe véve, hogy más történeteknél miből indultam ki. Azt hiszem, ha jól számoltam, 3 mondatot szántál az erdő említésére. Ez a szöveg terjedelmét tekintve sem elég meghatározó, még ha fontos tulajdonsággal bír is.
6 pont

Titkos:
Könnyű utat választottál, a saját szereplődet tetted meg titkos kulcsként. Lehetett volna több, lehetett volna árnyaltabb a megléte, de tény és való, hogy jelen volt és értelemmel bírt.
2 pont

Karakterek:
Legolas: éhes farkasként veti rá magát ugyan az ételre (idézem, nem kitalálom), és úgy is viselkedik, mint egy magányos farkas, aki a falkától leszakadva magabiztosnak látszik, a tekintete sivár, a tettei megkérdőjelezhetőek, belül pedig nyüszít, mert akkora fájdalom lepi a lelkét, amivel nem bír egyedül megbirkózni. Na most, ez a Legolas nincs felkészülve az uralkodásra - de nem is kell még, ugye? Ez egy kitekintés. Ám légyen 1900 vagy 19 éves - a tolkieni alapokon kell nyugodjon a történet! -, az elfek jellemzőinek töredéke sem jelenik meg a - főként - párbeszédek során megismert karakterben. Ez az egy, ami hiba, de ez mindent visz, elvégre Legolas a(z egyik) főszereplő.
Caradoc: Legolast keresi, de hogy miért, arra nem kapunk választ (lsd: Cselekmény). A 3 tulajdonság, ami felszínre kerül, a lopás, a csábítás és a haladás(menekülés). Ebből aztán egyértelműen következik a róka képe.
A kártya-vetős nőről pedig olvastam volna még.
3 pont

Cselekmény:
Erővel nyitottál. Tudtam haladni, sodródni. Aztán jött a szemöldökráncolós "könnyen kaphatós" rész és a kiéhezett farkasos asszociáció. Behozott szereplőnk megjelenésétől kezdve pedig értetlenül, immár kívülállóként, tudatosan kívülállóként olvastam, mert kitaszítottál a cselekményből. Ping-pong játékot játszottál a párbeszédekkel, enyhe fogódzkodót adva a jósnővel, aki Legolashoz vezeti Caradocot - aztán ezt a fogót is letéped előlem, és elhajítod jó messzire.
Cselekményedben a történések indokolatlanok. Egyetlen példa, Caradoc (sajnálom, nagyon megtanulhatatlan a neve, mindig fel kell nézzek a történetre), az istennek nem akar tágítani Legolas mellől. Majd egyszer csak közli, hogy ő most megy, jó éjszakát. Nem kapunk indoklást, sem érzelmekben, sem tettekben.
Ami a legjobban foglalkoztat és valóságos álmatlan éjszakáim lesznek miatta (ne higyjél nekem! :D): Miért keresi Caradoc Legolast? Már a kocsmába térése előtt őt keresi, de mégis miért? (Megszállott?)
3 pont

Stílus és stilisztika:
Lopott érzés, mint cím. Ha ezzel az anya-fia kapcsolat végleges megszűnésére gondolsz, akkor minden rendben van. Ha viszont a lopást, mint cselekvést jellemzed, amivel Caradoc bármilyen formában - érzelmek avagy a gyűrű ellopása - Legolashoz viszonyul, akkor nagy különbség tátong a történet és a cím jelentése között.
A helyesírásoddal nincs probléma, ahogy írtam, a történet feléig élveztem olvasni a leírásaidat is, aztán valami közbeszólt nálad, és Te nagyon sietősre vetted a történet írását. Sajnálom, hogy így alakult, mert ha az elején elkezdett munkát folytattad volna, csodás kis iromány jött volna létre!
3 pont

Szubjektív:
Van, hogy egy írás befejeztével az írók rögvest odalökik az irományt a bétának (vagy lektornak), majd visszakapva egyből feltöltik/kiadják azt. Pedig egy kis idő eltelte után az újbóli elolvasás olyan szegmenseket világít meg, amiket azelőtt észre nem vettünk volna (az írás mechanikájába belemerülve). Egészen biztos vagyok benne, ha újra nekiállsz foglalkozni a történettel, egy nagyon szép, kerek kis iromány születik majd belőle. Kár lenne az ötletet veszni hagyni!
3 pont

Minden hibájával egyetemben örülök, hogy elolvashattam a történetedet!

Összesen: 35

SlytHay 2016.08.27. 20:16:22

Szervezői megjegyzés: A Ziaw által erre a történetre leadott szavazat érvénytelennek minősül, mivel a szabályzatban foglaltak szerint csak olyan történetet lehet pontozni, amit teljes egészében végigolvasott a kritikaíró. (A döntésről Ziaw már korábban kapott privát értesítést.)

SlytHay 2016.08.31. 19:05:39

Szervezői megjegyzés: Bejelentkezési gondok miatt én továbbítom stoobie értékelését.

Kedves író!

Világ:
Csupán a nevek (személy- és földrajziak egyaránt) utaltak arra, hogy ez a történet Tolkien világában játszódik. Ha kicserélnénk őket, bármelyik fantasy lehetne (pl. az Eragon, amiben nem bőrváltó, hanem váltott macska van, vagy a Harry Potter univerzum, ahol meg animágusok). A nyelvezet, a stílus sem volt árulkodó.
3 pont.

Csapat:
Szó szerint vetted; Legolas úton volt. Ha rendes akarok lenni (és miért is ne akarnék?) ráfoghatom, hogy szerelem (vagy legalább barátság) kezdett bimbózni a lelkében.
10 pont.

Kulcsok:
-kép kulcs (max 7):
A képen lévő valami inkább ösvénynek tűnt nekem, mint hídnak, de egye fene. Bár komolyabb jelentősége nem volt.
6 pont.
-titkos kulcs (max 3):
Ezt is szó szerint vetted, de ott van, (fő)szerephez is jutott a sunyi róka szívrabló.
3 pont.

Karakterek (max 5):
Halovány lila gőzöm sincs, hogy mit jelent a figyelmeztetések közt szereplő „dub-con”, de az OOC az nagyon-nagyon hiányzik onnan. Bár nem tudni, milyen volt Legolas ifjan, egy biztos: már akkor is tünde volt. A tiéd viszont fájóan ember. Az a Legolas, akit én ismerek, aligha rezzen össze, ha megszólítják, nem izgul úgy, mint egy siheder, és messze jobb harcos annál, hogy csak úgy sarokba szorítsa valaki (még ha bőrváltó is az illető). Egy tündének szuper a látása, és feltételezem, a hallása és az orra is érzékenyebb az emberénél, ebből adódóan pedig remek nyomkövető. Aligha kajtatná hiábavalóan azt, akit keres.
Ami a bőrváltót illeti: a saját karakter előnye, hogy nincs mivel/kivel összevetni, így OOC sem lehet. Amikor olvastam az első közös jelenetüket, ott villogott bennem a kérdés: mi ez az valaki, aki még egy tündénél is magasabb és erősebb és fürgébb? Ezt, szerencsére, megválaszoltad, bár a fizikai jegyeken és azon túl, hogy képes emberi (emberszerű) külsőt ölteni, jól lett volna, ha kicsit többet is megtudok róla (magáról a bőrváltóságról). Azt hiszem, jobb lett volna, ha az ő szemszögéből írod meg a történetet (amit még mindig megtehetsz ;) ).
2 pont.

Cselekmény:
Tudod, ha az ember (bocsánat: tünde) igazán gyászol, akkor a szex a legutolsó dolog, amire vágyik (kivéve, ha furcsán van huzalozva). Legolas gyászol, dühös... és az első adandó alkalommal hagyja magát befűzni. A cselekmény csak látszólagos, kereted ad a... a semminek. Nem éreztem az írásodban valódinak az érzéseket (se a gyászt, se a dühöt, márpedig egy tünde, aki évezredekig él, elég tartósan dédelgetheti őket), se a bőrváltó vágyát vagy szerelmét. Nem élte meg őket, még a nemi vágyát sem (értsd: nem ki-, csak át-). Egyvalami hatotta át a történetet: a zavar. Hogy Legolasé, vagy a tiéd-e, nem sikerült eldöntenem.
2 pont.

Stílus és stilisztika:
Nem egy karakteres írás, miközben olvastam, egyszer sem torpantam meg azt gondolva: ez igen! Könnyen olvasható (bár egy-két mondat kissé zavarosra sikerült), de átlagos.
3 pont.

Szubjektív vélemény:
Szóismétlések, egybe/különírási hibák nálad is vannak, nem ártott volna még egy átnézés a beküldés előtt. Nem maradandó élmény (bár Caradoc ígéretes figura – írj neki egy teljesen saját történetet, és ne ragaszkodj Tolkien világához ;)). Emiatt, és a többi szempontnál felsoroltak miatt:
2 pont.

Üdv
stoobie

Merilwen 2016.09.02. 21:19:30

Kedves Írótársam!

Őszintén megvallva, a te történeted tetszett a legkevésbé mind közül, ami ezen a kihíváson íródott. Nem csak azért, mert nem szeretem a slasht, hanem mert talán te találtad el legkevésbé az eredeti tolkieni világot. A helyedben én kitettem volna az AU és OOC figyelmeztetéseket.

A tündék, főként Legolas jelleme csorbult leginkább. Nem hinném, hogy Középfölde legöregebb, legbölcsebb, legkifinomultabb népére jellemző lenne ez a fajta könnyűvérűség. Legolas pedig tényleg nagyon gyerekesen viselkedett. Biztos vagyok benne, hogy egy tündehercegnek szinte a vérében van a méltóságteljes viselkedés, amit még ilyen mély gyász idején sem ad fel ENNYIRE. Továbbá az is hihetetlen, hogy nem tud védekezni a bőrváltó ellen, hiszen fegyvernek lennie kéne nála… Nem is beszélve arról, hogy Caradoc oktatja ki őt arról, hogy mi is marad meg szeretteinkről haláluk után.

Caradoc karakterét viszont remekül eltaláltad. Rókához illő ravasz, pimasz, vad, és mégis törleszkedő lett. De egy (igazán) ellenálló tündét akkor sem tudna elcsábítani, ha az súlyos lelki törést szenvedett.

Hiányoltam a történetből Legolas anyja halálának körülményeit; ha már egyszer utaltál rá, illett volna rendesen kifejtened. A befejezés pedig kissé suta lett. Milyen úton indulnak tovább együtt a főszereplők?…

Remélem, nem voltam túl nyers; ha mégis, akkor bocsásd meg, nem volt szándékos. Javaslom, próbáld meg az itteni kritikák figyelembe vételével átdolgozni a történetet, mert az alappárosítás egészen különleges. Megérné kicsit többet foglalkozni vele; gyanítom, most ennyire volt időd. Köszönöm, hogy olvashattam!

Üdv:
Merilwen

Metálcsibi 2016.09.04. 16:13:45

Szia!
Fogalmam sincs, mi az a dub-con, de ha az ooc-t jelenti, akkor minden világos.
A történeted rávezetett arra, hogy miért borsódzik a hátam a slash történetektől, azon a tényen kívül, hogy azért, mert slash. Eddig minden ilyen történet, amit olvastam, egysíkú volt, amelyben a legfontosabb elem: minél gyorsabban érjünk el a szexjelenethez.
A kocsma és a jósnő érdekes lett. Az Örökség tetralógia 3. részében levő kocsmára emlékeztetett.
Ha kicsit átdolgoznád, a karakterek, vagyis Legolas tündésebb lenne, akkor oké. A saját szereplődnek sem tudtuk meg az inditékait, bár egy rettentő aberrált ötlet most eszembe jutott. :D Amit inkább nem osztanék meg. :D Köszönöm, hogy olvashattam.
süti beállítások módosítása