Gyűrűk Ura/Hobbit Fanfiction Írói Kihívás

Hobbitnyi Kalandok Középföldén

Hobbitnyi Kalandok Középföldén

Első történet

2017. augusztus 01. - SlytHay

Ezennel megkezdődik a III. Gyűrűk Ura/Hobbit Kihívás publikálási szakasza.

A publikálás a következőképp fog alakulni: Minden történet felkerülése után egy nap szünet következik, így kényelmesen be lehet osztani az olvasásra és pontozásra szükséges időt. A szavazási időszak egészen augusztus 30-ig tart majd, tehát mindenkinek bőven lesz elég ideje remélhetőleg minden történet értékelésére.

 

I. TÖRTÉNET

 

Cím: Fuss, fuss és fuss
 
Kulcsok:

  • Ellentétpár: bátorság - gyávaság
  • Címkulcs: Fuss, fuss és fuss
  • Titkos: felderítő

Jelentősebb szereplők: Zsákos Bilbo, Tölgypajzsos Thorin
Páros: -
Műfaj: novellácska (azon belül kaland)
Korhatár: nincs
Figyelmeztetések: némi OOC
Jogok: J. R. R. Tolkien és mindenki más, akinek köze van a filmekhez.
Tartalom: Bilbo bármire hajlandó, hogy Thorin újra a régi legyen.
Megjegyzés: -
Ihletforrás: A hobbit trilógia.

A történetet ITT tudod elolvasni. Ne feledkezz el visszatérni véleményezni és pontozni. :)

~Pontozáshoz szükséges szempontok és magyarázat~

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lotr-hobbit-kihivas.blog.hu/api/trackback/id/tr7012708290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luthien Lovemagic 2017.08.08. 10:04:36

Kedves író!

Ez egy kedves történet volt, a hangvétele rögtön beszippantott, jól hoztad a tolkieni világot, hangulatot.

Világ: Teljesen beleilleszkedett a történet a Hobbit világába, akár így is történhettek volna a dolgok.
5 pont

Kulcsok
Ellentétpár: Nagyjából egyensúlyban volt, de talán a gyávaságból egy kicsit több volt.
5 pont
Címkulcs: Teljesen ráépült a történet, a cím adott neki tulajdonképpeni keretet. Nagyon eltaláltad.
5 pont
Titkos kulcs: Végül is Bilbo akaratán kívül felderítette a terepet, szóval ez is rendben volt.
2 pont

Karakterek: Az OOC figyelmeztetés miatt féltem, hogy nagyon eltérsz az eredeti jellemektől, de szerencsére nem így lett. Sőt, szerintem nagyon jól hoztad a karaktereket, főleg Bilbót, de a többieket is. Tetszett mindenkinek az ábrázolása.
5 pont

Cselekmény: A cím jó keretet alkotott. A cselekmény vezetés egyenletes volt, minden helyén volt.
5 pont

Stílus/Stilisztika: Volt benne néhány elírás, de annyira nem volt zavaró. Ennél súlyosabb hibát nem találtam a szövegben. Nagyon szépen fogalmazol, és a Tolkien-féle stílust is jól sikerült hoznod. Kellemes volt olvasni.
4 pont

Szubjektív: Nagyon tetszett ez a kis történet. Bilbo karakteréhez nagyon illett. Jó "mi lett volna ha..." történet volt.
5 pont

Köszönöm, hogy olvashattam!

Üdv: LL

Merilwen 2017.08.16. 10:12:24

Kedves Író!
Sejtem, ki vagy :) A novellád méltó indítása volt a kihívásnak; lássuk a pontokat:
1. Világ: 3 pont
Érzékelhető volt Tolkien világa, de én hiányoltam a jellemzők közül egy AU jelzést. Hiszen sokban megváltoztattad az eredeti történetet. A cselekményt leszámítva a legjelentősebb ezek közül az Arkenkőnek adott jelentőség, hiszen a tolkieni művekben szó sem volt róla, hogy ilyen sötét ereje lett volna; ott a kincsek egész tömege váltotta ki a sárkánykórt, az Arkenkő utáni vágy csupán Thorin személyes (vagy inkább családi) őrületének tetőpontja volt. Bilbó szerepe szintén más lett, már-már túl sokminden múlt rajta.
2. Kulcsok: 12 pont
– Ellentétpár: Sokkal többet ki lehetett volna belőle hozni. Bilbóban ott van ugyan a félelem és a visszavonulás gondolata, de az ösztönös bátorsága mindig visszaszorítja. A többi szereplőben pedig egyik tulajdonság sem jelenik meg. 4 pont.
– Címkulcs: Nem találok benne kivetnivalót; hiszen futni nem csak "el" lehet, hanem "oda" is. :) 5 pont.
– Titkos kulcs: Teljesen jól beleilleszkedett. 3 pont.
3. Karakterek: 3 pont
Thorin teljesen olyan lett, amilyennek egy sárkánykóros illetőnek lennie kell. :) Bilbóval kapcsolatban azonban már akadnak ellentmondásos elemek. Az egyértelmű, hogy a hobbit sok tapasztalatot és merészséget gyűjtött az út során, de azért nem ennyit. Ez különösen a Thorinnal való első beszélgetésben látszik: nem jellemhű, ahogy megemlíti Thorin nagyapját és a királykodást, ezek a témák nem passzolnak az ő hobbitos egyszerűségéhez. Az ork-sereg jövetelének kikövetkeztetése szintén nem reális. Az a rész viszont, amikor levegő után kapkod Bard előtt, megmosolyogtatóan életszerű lett. A többi törp motivációi nem teljesen világosak; tisztán látják Thorin helyzetét, később Glóinnak mégis fontos, hogy Bilbó Thorin parancsára megy-e felderíteni.
4. Cselekmény: 4 pont
Akad egy-két logikátlan elem, például az elején nem látszott, hogy az emlékkép mutatna bármi különbséget Thorin régi és mostani énje között. Alapvetően azonban jól van felépítve, Bilbó tervének végső pillanatára pedig csupán egy elismerő füttyentéssel tudnék reagálni, ha tudnék fütyülni. :)
5. Stílus és stilisztika: 3 pont.
Sajos sok hiba akadt a szövegben. Példának okáért zavaró, hogy Bilbó nevét ékezet nélkül írtad, az Arkenkövet pedig kisbetűvel. Több fogalmazási hibát is találtam, például ez a mondat elég furcsára sikeredett: "A bolhákat pedig határozottan fájlalta." A szöveg stílusa összességében viszont magával ragadó, olvasmányos.
6. Szubjektív vélemény: 4 pont.
Mindent összevéve tetszett a történet, csak az Arkenkő megváltozott szerepével nem tudok kibékülni. A jellegzetes "bilbós" mondatokat kifejezetten imádtam. :)
Összesen: 29 pont.
Köszönöm, hogy olvashattam! További sok sikert!
Üdv:
Merilwen

Ziaw 2017.08.17. 14:44:13

Kedves Író!

Történetedet már néhány napja elolvastam, csak lusta voltam írni, de most itt vagyok.

1. Világ: Azonnal beszippantott a történeted. Olyan, mintha lapoznám a Hobbitot, és egyszer csak egy AU világba lapozok, de ez semennyire sem töri meg a történet élvezetét.
5 pont.

2. Kulcsok:
Ellentétpár: Bilbóra igaz volt... de ennyi. Azt hiszem, a hobbit karakterében alapvető ez a két dolog. Mégis kicsit kevésnek éreztem.
6 pont.

Címkulcs: A címet olvasva kicsit másra számítottam. Tulajdonképpen a történeted elejére lehet ráhúzni a címet, de ha jófej vagyok -- és miért ne lennék --, akkor megfelelt az egész is annak. Hiszen eleinte Bilbó menekülni akart, de aztán megváltoztatta a döntését. :)
5 pont.

Titkos kulcs: Benne volt, szerepe volt,
3 pont.

3. Karakterek:

A fő karakterek, akik megjelentek a történetedben, azok Thorin meg Bilbó voltak. Thorin ábrázolása nagyon jó lett, szinte sütött belőle az a távolságtartás, ami az őrülteket jellemzi, vagy micsoda. Szóval érted. Bilbónak voltak nem túl hobbitos pillanatai is, de tulajdonképpen rá tudok bólintani arra, hogy mint tapasztalatokat gyűjtött kis hobbit, talán képes lehetett átlátni helyesen a dolgokat. Egyedül azt nem tartottam logikusnak, hogy miért akarta elrejteni valahova az Arkenkövet. Azt bárki megtalálhatja, s puff, beüt a baj. Szóval ezért
4 pont.

4. Cselekmény:
A fent említett logikátlanságon kívül meg vagyok elégedve a történettel, érthető volt, és helyet adott némi izgalomnak is.
5 pont.

5. Stílus és stilisztika:
Na, látod, ezzel azért már akadtak problémák. Például Bilbó nevét hol rövid, hol hosszú ó-val írod. Volt néhány vesszőhiba is, főleg az elején, melyek rontottak az élvezeti értéken, s megakasztották az olvasást. Volt néhány fura mondat is valamerre... szóval ezek miatt
3 pont.

6. Vélemény:
Könnyed kis történet volt. Kifejezetten olvastatta magát, szerettem. Eddig talán ez a kedvencem. :)
5 pont.

Összesen: 36
Köszi, hogy megírtad!

Alavel 2017.08.22. 21:59:30

Kedves Író!

Igazán kedves történetet olvashattunk tőled. Személy szerint különösen nagy kíváncsisággal álltam neki az olvasásnak, hisz történeted főszereplőjének pont két számomra nagyon kedves karaktert választottál.

Íme a pontok véleményem kíséretében:

I. Világ; Ábrázolásodat teljesen rendben találtam, jól illet a Tolkien által megálmodott világhoz. Az eredeti műhöz hasonlatosan könnyedén és élvezhetően olvasható volt, jól adtad azt a bizonyos hangulatot már az első sorok után is, amit anno a regény bújása közben élhettem át. Az AU jelzést azonban hiányoltam, hisz a történések jóval eltérőbbek voltak az eredetiektől.
4 pont

II. Kulcsok;
Ellentétpár: Nem éreztem úgy, hogy kellő hangsúlyt kapott volna a történetben. Hatáskörébe egy szereplőt helyeztél el csupán, így kevés lehetőséget hagyva a nagyobb megnyilvánulásának.
5 pont

Címkulcs: A cím elolvasása után másra számítottam, azonban csalódást nem okoztál: történetedben helyt kapott a futás, és a címhez való illeszkedést tovább segítette műved lendületessége is.
5 pont

Titkos kulcs: Fontos szerepet kapott történetedben.
3 pont

III.Karakterek; Véleményem szerint túl szigorú voltál magadhoz, amikor kitetted az OOC jelzőt. Karaktereidet jól ábrázoltad, cselekedeteik a már ismert jellemük és állapotuktól vezéreltek voltak.
5 pont

IV. Cselekmény; Gördülékenyen történt minden, a megoldandó konfliktus elrendeződött. Műved izgalmas arányosságban vezetted végig, egyik rész sem kapott nagyobb hangsúlyt a kelleténél.
5 pont

V. Stílus és stilisztika; Mint ahogyan azt korábban is említettem, műved kellemes olvasmánynak bizonyult. Egy súlyosabb, zavaró hibába se botlottam bele. Esetleg annyit megjegyeznék, hogy szívesebben olvastam volna tőled több leíró részt. Ezekből jóval kevesebb volt, mint párbeszédekből, amit sajnálok, hisz ezek a már-már közbeékelt mondatok árulkodtak főleg különösen szép fogalmazásmódodról.
4 pont

VI. Szubjektív vélemény; Korábban sem rejtettem véka alá, hogy szereplőválasztásod láttán igen csak megörültem, és nagy lelkesedéssel merültem el soraid között. Műveddel visszavezettél a tolkieni világba, ráadásul nem is akármilyen módon! Jó volt olvasni egy pozitívabb végkimenetelű változatát egy nem éppen boldogan véget érő történetnek. Akár így is történhetett volna.:)
5 pont

Köszönöm, hogy olvashattam! Sok sikert a továbbiakban!

Összesen: 36 pont

Üdv,
Alavel
süti beállítások módosítása