Gyűrűk Ura/Hobbit Fanfiction Írói Kihívás

Hobbitnyi Kalandok Középföldén

Hobbitnyi Kalandok Középföldén

VII. történet

2015. július 09. - SlytHay

VII. TÖRTÉNET

1thranduil.JPG

Cím: Láss mögé!
Kulcsok:

  • Fő: „Azt hallottam, hogy a tündéktől dőreség tanácsot kérni, mert egyszerre mondanak igent, vagy nemet.”
  • Szereplő: Thranduil
  • Tulajdonság: kevélység
  • Titkos: athelas

Jelentősebb szereplők: Thranduil
Páros: Nincs, viszont a történet mégiscsak Thranduil & Thranduil kettőse. Felkeltettem az érdeklődésedet? Helyes! :)
Műfaj: AU, novella
Korhatár: nincs
Figyelmeztetések: nincs
Jogok: Minden jog J. R. R. Tolkient illeti, nekem anyagi hasznom nem származik belőle.
Tartalom: Egy titokzatos alak Thranduil rabságába kerül. Ennek ellenére jól érzi magát a börtönben. A király nem örül ennek, annak meg még kevésbé, hogy az idegen üzenget neki. A levelei végül is célba találnak, a tündekirály pedig kénytelen megválaszolni azokat.
Megjegyzsé: „Légy üdvözölve a Bakacsinerdőben! Ha már nem tudsz betelni a látványommal, igyál egy pohár bort az egészségemre.” 
A *-gal jelölt rész ismerős lehet az eredeti könyvből. A trónszékről való leírást onnan vettem át. A virág neve kitalált, viszont rákeresve találtam hasonló nevű fonási technikát. A drágakő is csak fiktív.
Ihletforrás: Hobbit, főleg a könyvből idéztem.

Láss mögé!

 

Talán az ötödik hold kelhetett fel, amikor Thranduil kezdte elveszíteni a türelmét a vendége előtt. A férfi hetek óta raboskodott a palotájában, de elmondása szerint ő ezt egyáltalán nem bánta. Szándékosan fogatta el magát, amikor eltévedt a Bakacsinerdő egyik ösvényén, mígnem az őrei a lába elé cipelték. Elismeréssel adózott a fickó kitartásának, de ezt persze nem kötötte az orrára. Először csak hetente egyszer volt hajlandó a zárkájához menni. A férfi minden áldott nap beszélni akart vele, de ugyan ki volt ő, hogy a nagy tündekirály szóba álljon vele? Egyik nap azonban a rabnak sikerült eljuttatnia hozzá az üzenetét. A kérés pedig igencsak megdöbbentette Thranduilt. Nem volt elég, hogy a tanácsát kérte, mindemellett szabadon akart élni a palotában. Igencsak kíváncsi volt a tünde életmódra, meg akarta kóstolni a tünde étkeket, be akarta járni a Bakacsinerdőt. Mindehhez kísérőként őt akarta, mondván sokkal kellemesebb társaságban eltölteni az időt, mint egyedül kitenni magát a birodalom veszélyeinek. Mielőbb várta a választ, hiszen oly sok időt fecsérelt már el a cellájában.

A király felháborodva dobta az asztalára az üzenetet. Mégis, ki lehet ez az alak, hogy csak így parancsokat osztogat neki? Hogy jön ahhoz, hogy a társaságát kérje? Mit gondolt, talán nyaralni jött ide? Kiszolgálást és élelmet vár, meg szabadságot? Hát, azt ugyan lesheti!

Válaszra se méltatta az illetőt. Azzal büntette, hogy elmaradtak a látogatásai. Ám úgy tűnt, ez nem riasztja el a fickót a további levelektől. Minden nap egy kérés, minden nap egy új javaslat, mivel lehetne elütni az időt. Kezdte megelégelni a dolgot. Megparancsolta az őreinek, hogy vegyék el tőle a tintát és a papírt, de azok nem találtak nála semmit. Ezt igencsak furcsállta. Amikor másnap reggel is ott volt az üzenet az asztalán, nem látott benne semmit. Üres papírlap volt. Mérgében a szemétbe hajította, ám mielőtt otthagyta volna a gyűrött darabot, megcsillant benne valami. Nem hitt a szemének. Gyémántnál is ragyogóbb drágakövet pillantott meg benne. A szemét fölé hajolt. Mielőtt kivette volna a követ, körülnézett, de nem látott senkit. Kissé undorodó mozdulattal kihajtogatta a papírt, és ami a csomagolás alatt volt, ámulatba ejtette. Káprázatosnak és mesésnek találta. Szebbnek, mint amit valaha is látott, ragyogóbbnak, mint önmaga, tisztábbnak, mint az Arkenkő. Meg akarta érinteni, ám mire hozzáért volna, az ékkő eltűnt. Nem maradt más a kezében, csak a papír, amit annál dühösebben gyűrt ismét össze, de hiába állt ott még egy darabig, a kő csak nem akart előbukkanni.

Az őrséget figyelemre sem méltatva sietett le a cellákhoz, ahol azon nyomban látni kívánta a titokzatos rabját.

– Felség! Úgy tűnik, célba ért az üzenetem – fogadta őt a férfi.

Forrt a dühtől. Pimasz fráter! Hogy merészeli?

– Mi ez az egész? Azt hiszi, a bolondját járathatja velem? Nem tudja, hogy mire vagyok képes azokkal, akik a fogságomba esnek?

– A kő csak egy kis meglepetés volt, hogy végre szóba álljon velem. Ha végighallgat, és megteszi, amiket kértem, a magáé lehet. Gyönyörű darab, nem szívesen válok meg tőle, de hát valahogy ide kellett csalnom felségedet – mosolygott.

Rezignált arccal hallgatta a férfit. Átverték őt, méghozzá mily galád módon. Abban is biztos volt, hogy bárki is ez az alak, meg fogja bánni, hogy betette a lábát Bakacsinerdőbe. Csodálkozott magán, miért tűrte egyáltalán eddig is a pimaszságait.

– Egy ember nem parancsolhat nekem. Az én parancsaim érvényesek itt, az egész Bakacsinerdőben, egészen Dol Goldurig. Ha úgy akarnám, már nem élne. Ki maga? Mit akar tőlem és a népemtől? Miféle drágakő volt az? – érdeklődött a tünde.

– Ah, felbőszítettem felségedet? Nem állt szándékomban. Csak egy egyszerű ember vagyok, aki a tündékre volt kíváncsi. Maga is láthatta a kéréseimet. A kő pedig… nos, legyen elég annyi, hogy a vendégségért és a kívánságaim teljesítéséért cserébe az öné.

Eddig sem kételkedett a férfi épelméjűségében, de ezek után biztosra vette, hogy az illető bolond. Nemhogy a szabadságát nem fogja egykönnyen visszaadni, de örülhet, ha egyáltalán élve kijut innen. A lehetetlen kívánságokon túl az is dühítette, hogy a foglya túl jól érzi magát a cellában. Mindezeken túl vágyott arra az átkozott kőre. Látni akarta, újra. Meg akarta érinteni. Elkápráztatta a szépsége. Döntenie kellett: vagy visszautasítja a férfi ajánlatát, vagy belemegy a játékába. Ha az utóbbit választja, akkor mindenképpen ő akarta a szabályokat meghatározni. Végtére is, egész méltányosnak tűnt az ajánlata.

– Csupán egyetlen szavamba kerülne, és azonnal kidobathatnám innen. Tovább is elmehetnék, de ugye nem akarná a feje nélkül találni magát. A kő, már ha létezik, az enyém lesz. Úgy vélem, meg fogunk egyezni, ha élni akar.

– Nem fog kidobatni, sőt, lefejezni sem. Túl sokat tudok ugyanis. Vajon meg tudunk-e végre egyezni, ha azt mondom, a létezésemet magának köszönhetem?

Megrökönyödve hallgatta a férfit. Honnan vesz ilyen sületlenségeket? Soha életében nem látta ezelőtt. Csak annyit tud róla, amit a leveleiben kért.

– Ki maga? – tette fel újra a kérdést, és remélte, hogy végre választ kap.

A férfi nem válaszolt azonnal, végül felállt a cellában, hogy szembe nézzen a királlyal.

– Az vagyok, ami kiveszett magából. A jóság, a becsület. A könyörületesség. A maga emberi oldala. Ha úgy tetszik, a jó része.

Alacsony, kövérkés ember állt előtte. Kopasz volt, ezért a tündekirály kizártnak tartotta, hogy bármi köze lehet ehhez az alakhoz. Csupa badarságot hord össze, mit tudhat ő róla, és arról, hogy milyen ő valójában?

– Ez nevetséges. Nem ismerem magát, és ugyan honnan veszi a bátorságot, hogy ezt állítsa rólam? – dühöngött a tünde. – Őrség! Gondoskodjanak róla, hogy ez az ember ne tudjon nekem üzenni, és intézkedem, hogy a lehető legrövidebb időn belül kidobassuk innét!

Már épp menni készült, egy percig sem volt hajlandó tovább hallgatni a rabot. Bolondnak tartotta, amiért ujjat mert húzni vele, a tündekirállyal.

– Felség! Ha nem ismerném, ugyan honnan tudnám, miféle varázslattal tünteti el a sárkánytűz nyomait? – szólt utána a titokzatos vendége.

Fájdalom járta át. A tökéletes arc eltorzult, mély hegek és a bőr szövete jelent meg azon a részén, amit a sárkánytűz megégetett. Az egész csak néhány pillanatig tartott, de ez is elég volt Thranduilnak ahhoz, hogy belássa, a férfi igazat beszél. Amikor elmúltak a kínok, arca ismét makulátlanul festett. Megérintette, és hatalmas megkönnyebbülés járta át, amikor épnek érezte.

– Hogy merészeli?! Honnan ismeri ezt a varázslatot? Erről senki nem tudhat, csak én –háborgott.

– Mindent tudok magáról, felség. Ha gondolja, mutathatok további bizonyítékokat, de úgy gondolom, ennyi is elég volt. Gondolja meg az ajánlatomat. Hallgatnék magára, bár azt hallottam, tündéktől dőreség tanácsot kérni, mert egyszerre mondanak igent, vagy nemet. Fontolja meg a kéréseimet, és bebizonyíthatja ennek az ellenkezőjét.

Abban a pillanatban jó tanács helyett a következő járt az eszében: ott helyben lefejezni és végre megszabadulni tőle. Hogy jön ez az alak ahhoz, hogy csak így parancsolgasson neki? Miért változtatna a tündék egyik ősi tulajdonságán a kedvéért? Viszont az előző mutatvány emléke még élénken élt benne.

– A tündéknek megvannak a maguk szokásai. Különleges megjelenésünk gyakran összezavarja az áldozatokat, nem csoda, hogy nem bíznak bennünk. Akarom azt az ékkövet, és meg is kaparintom. Legyen üdvözölve a Bakacsinerdőben!

~ ᵺ ~

*A tündekirály trónszéke annak az útvonalnak a végén állt, ami a barlang főbejáratától kanyargott végig. A nagyterem oszlopait eleven sziklákból faragták, ezek tartották fent azokat a járatokat, amelyek végighúzódtak a barlangon. A trón bükkfából faragott szék volt égbe törő mintákkal. Piros fáklyafény világította be a termet. Thranduil fején ágakból font korona ékeskedett, amit az évszaknak megfelelő növényekkel díszített. Keze a szék karfáján pihent, majd’ minden ujjára jutott gyűrű. Ezek a királyság szimbólumai voltak.

Nem sokáig ülhetett a trónján, hiszen a vendége tényleg betartatta vele a kéréseit. Minden napra kitalált valamit, amihez az ő társasága kellett. Szigorúan ügyelve közben arra, hogy mikor mond igazat, és mikor nem. Az alak ugyanis rögtön kiszúrta, ha hazudik, és ilyenkor bizony képes volt fájdalmat okozni neki. Nem kevés erőfeszítésébe került igazat szólni, de kénytelen volt.

A fia egykori szobáját engedte át neki. Úgyis kihasználatlan volt, de még így is kényelmes és tisztán tartott. Rég járt abban a szobában, fájdalmas emlékeket juttatott az eszébe. Amikor a kopasz férfi is ott volt, igyekezett nem gondolni ezekre. Látnoki képességekkel bírt, meg tudta törni az ő varázslatait. A követ azóta nem láthatta. Sokszor eszébe jutott, de a férfi nem tartotta elérkezettnek az időt, hogy megmutassa neki. Így csak játszotta az idegenvezető szerepét a palotában, és várta a pillanatot, mikor szabadulhat meg végleg tőle.

– Szép napunk van, felség – köszönt rá messziről a férfi.

Csak biccentett felé. Még a végén kitalálná, hogy a viszontlátás örömében is másra gondol.

– Megnéztem a kéréseit még egyszer. Mondja, meddig kíván itt tartózkodni? Nem mintha nem élvezném a társaságát, de nem gondolja, hogy kissé messzire megy? – érdeklődött Thranduil.

– Egészen addig maradok, amíg nem sikerül jobb belátásra bírnom. Nem ért engem, ugye? Maga önző és kevély. Mindenkinél többre tartja magát, nem törődik mással, csak ezzel a királysággal, meg az elvarázsolt csinos pofikájával. Azt sem veszi észre, ha valaki például athelasért könyörög, mint az a szerencsétlen ember, aki múltkor megsérült az erdejében, és hiába hozták a lába elé az illetőt, nem segített neki. A többi tündére bízta a sorsát, pedig magának van itt a legnagyobb ereje.

– A tündék nagyon jól boldogulnak nélkülem is a gyógyításban. Nem azt mondtam, hogy hagyják a sorsukra az illetőt, hanem intettem, hogy lássák el. Büszke nép a miénk, és miért ne lehetnék én, a tündék királya is az?

– Bárcsak büszkének látnám, de maga épp az ellenkezője.

Olyan megvetéssel mérte végig az alacsony, kövér embert, amennyire csak tündesége megengedhette neki. Ha teljesíti a kívánságait, első dolga lesz kipenderíteni az otthonából. Nem adott neki igazat. Eddig sem viselkedett másképp, törődött a népével, és segített azon a sérült férfin is. A tündék alapvetően sokat foglalkoztak a megjelenésükkel. Ő sem volt kivétel.

– A mi népünk büszke. A múltjára, a jelenére. Nem képezek kivételt, olyan vagyok, mint ők.

– Az lehet, de egyik tünde uralkodóról sem hallottam olyan történeteket, mint magáról.

~ ᵺ ~

A Bakacsinerdőben nyáron kellemes az idő. A sűrű lombkorona alig engedi át a napfényt, a tündekirály így könnyedén elviselte a hosszú palástot és a földig érő ruhát. Néhányan vele tartottak az őrei közül, nem hagyták magára urukat. Útitársának persze nem tetszett a kíséret, de úgy tűnt, elviseli a társaságukat. A legismertebb ösvényen haladtak a király vezetésével. Hűséges szarvasa mögöttük baktatott, kötelességtudóan követte a gazdáját. A tünde inkább sétált. Gyakran megálltak. A férfi érdeklődve figyelte a fákat, a gazdag növényzetet, kérdezősködött, melyik mire való. Thranduil igyekezett türelmesen válaszolgatni neki. Némelyik növény gyógyításra is jó volt, de akadtak mérgezőek is. A férfi megjegyezte, hogy mennyi fontos növény akad itt, és hogy legszívesebben gyűjtene belőlük egy csokorra valót. Nem szívesen hagyta volna neki, hogy megrövidítse a népét a gyógynövényszedéssel. Egész nap gyalogoltak, kezdett besötétedni. Szeretett volna visszatérni a palotába még sötétedés előtt.

Különleges virágok nőttek az egyik gyérebb aljnövényzetben. Olyan ösvényt akart választani, amivel elkerülheti, hogy a férfi megláthassa kedvenc növényét. Még az hiányzott volna, hogy rájöjjön, mi az. Ezüstszínű holdfényszirmok voltak, a tündék legkedveltebb növénye, szépségük legfőbb őre. Úgy óvta ezeket a növényeket, mintha legféltettebb kincsei lennének. Nagy segítségére voltak a sárkánytűz okozta sebek elrejtésében is. Pókhálószerűen lepték el az avart, messziről bárki apró csillagtengernek nézhette. Ám ezek mind szirmok voltak. Pechére a férfi épp meglátta csillogó fényüket. Látni akarta őket. Kénytelen volt odamenni, és megmutatni legféltettebb kincsét.

– Olyan, mintha a csillagok közt állnánk. Gyönyörűek – ámuldozott a vendége.

– Holdfényszirom, igen ritka növény. Szinte máshol nem is él meg, csak itt, az erdőmben. Jobb, ha nem ér hozzá. Csak a tündék érinthetik meg.

– Kár, pedig olyan kívánatosak. Az ember legszívesebben belegázolna ebbe a virágmezőbe, hogy a csillagok közt érezze magát.

Közelebb lépett a virágokhoz. Végigpergette ujjait a növények fölött, érezni akarta az erejüket. Behunyt szemmel tapintotta ki a szirmokat, beszívta illatukat. Óvatosan kitépett egy szálat. Kedvtelve nézegette a ragyogását.

– Megérinthetem? – lépett közelebb a férfi.

Az orra elé tartotta a virágot. Szándékosan közelebb tolta felé, ügyelve arra, hogy ne ejtse ki a kezéből. Amikor a másik meg akarta érinteni, a virág eltűnt. Elmosolyodott.

– Hiába minden, a virág túl kényes, nem érintheti meg akárki. Most már bennem él. Ám ha hajlandó lenne még egyszer megmutatni azt a követ, kaphat belőle.

Biztos volt benne, hogy ez beválik. Az ezüstfolyam eszébe juttatta az ékkövet. Meg akarta érinteni. Olyan tisztán látta maga előtt, mintha ott lenne. Mire felocsúdott, minden sötét volt körülötte.

Az útitársa az összes virágját eltüntette. Ami eddig csupán dühítette, most mérhetetlen haragra gerjesztette. A varázsló, mert ezek után nem nevezhetné embernek, túl messzire ment. Oda lett a legféltettebb kincse, ezért pedig lakolni fog.

– Mit művelt a virágaimmal? Adja vissza őket, vagy itt helyben megküzdök magával!

– Úgy tűnik, a virágai kihaltak. Visszaadom őket, ha maga is tiszteletet tanúsít végre irántam.

Királyhoz méltóan igyekezett visszafogni magát. Nehezére esett higgadtnak maradni, de kénytelen volt rá.

– Vessünk véget ennek. Adja vissza a virágaimat, és élve elmehet! Többé ne is lássuk egymást, be ne tegye a lábát az erdőmbe! – szólította fel a tündekirály.

– Már nem akarja a követ? Nem vágyik arra, hogy megérinthesse? Mint említettem, a létezésemet magának köszönheti. Furcsa dolog ez, de maga tehet arról, hogy itt vagyok.

A fák lombja fölött már ragyogtak a csillagok. Csak a Hold fénye tört át rajtuk bevilágítva az éjjelt és a vándorait. Az alacsony, kopasz, kövér férfi eltűnt, helyette ott állt egy magas, derékig érő hajú tünde. Nem volt koronája, mint a királynak, nem viselt ezüst ruhát. A jelenség csak addig tartott, amíg a Hold rájuk világította fényét. Amint felhő takarta el, a kecses alak eltűnt, helyébe visszatért az alacsony ember. Thranduil nem hitt a szemének. A holdfényben látott jelenés olyan volt, mint ő. Azt a tündét látta, aki még boldog volt. Aki gondtalanul járta az erdőt, hallgatta a madarak énekét. Fülelt a zajaira, élvezte az ízeit, érezte illatát. Otthon szerető családja várta, édesanyja karjai. Cseppet sem örült a látomásnak. Felzaklatta a látvány, hiszen már megváltozott minden.

Most csillogó ezüstpalástot és koronát viselt, és vállán a Bakacsinerdő minden gondját. Csodás külső jutott neki, de nem érinthette senki. Zárkózottan élt, nem voltak barátai, nem volt már családja. Magány és elszigeteltség várta és félhomály. Saját börtönében élt, ahol nem jutott hely a boldogságnak.

– Királlyá lettem. Van egy múltam, és egy jelenem. Az uralkodás kötelességekkel jár, és olykor megfeledkezünk önmagunkról. Így tettem én is. Megváltoztam, sosem leszek az, aki régen.

– Ez így van. De végre belátja, hogy nem a helyes úton halad. Nézzük meg most a követ. Akarja látni?

Egészen megfeledkezett róla. Hát persze, hogy akarta. Erőt vett rajta a múltkori vágy, hogy megérinthesse. Az ékszer most sokkal fényesebb volt. Arany és fehér színeivel káprázatos látványt nyújtott. Utána nyúlt, de a férfi elhúzta a kezét.

– Észrevette, hogy most sokkal világosabb? Emlékszik a múltkor mennyivel sötétebb színekben pompázott? Elmondom, miért. Ez a kő is maga. A maga természetéhez ragaszkodik, a hangulatához képest változik. Megmutatja, épp milyen erők lakoznak önben. A jó vagy a rossz oldal. Felismerni vélte a jót. Képes volt beismerni, hogy megváltozott. Ez jó. Hamarosan megkaphatja, ha úgy jobban tetszik, amint eltűnök, ez a magáé.

Nagyon remélte, hogy ez hamarosan bekövetkezik. Akkor ugyanaz lehet, aki eddig, és nyugodtan üldögélhet a trónján anélkül, hogy bárki belekötne az uralkodásába. Még ha az a valaki állítása szerint ő maga is. Ez kész téboly! Ha így lenne, hagyná, hogy mindent úgy csináljon, ahogy azt most teszi. Nem változtatna a szokásain, ugyanúgy nagy figyelmet fordítana a kinézetére, kihasználná az uralkodás nyújtotta élvezeteket.

– Ha módomban állna, már megöltem volna. Csak azért nem tettem eddig lépéseket ez ügyben, mert beláttam, hogy maga tényleg az, akinek mondja magát. Varázsló lenne, vagy látnok? Végül is, nem számít, csak az, hogy ismer engem. Maga előtt nincs titkom.

– Pontosan. Lassan megérti, miért most van szükség a jelenlétemre. Még a végén hálás is lesz nekem ezért.

~ ᵺ ~

Az, hogy mennyire volt hálás Thranduil, csak néhány hét múlva derült ki. Egyik reggel ugyanis a vendég eltűnt, csak úgy váratlanul, még üzenetet sem hagyott. A tündekirály hiába kereste a drágakövét, nem találta. Minden lyukba benézett a fia szobájában, átfésülte az ágyát is, de nem talált semmit. Becsapva érezte magát. Ő mindent megtett, hogy a férfi kedvében járjon, teljesítette az összes kérését, élvezhette az ő társaságát, megtapasztalhatta a tünde életmódot; és mindezt a semmiért. Ő betartotta a szavát, de úgy tűnt, hogy a férfi nem. Csalódottan hagyta ott a szobát. Még az őrök sem látták elmenni a titokzatos alakot, pedig a palota ajtaját varázslattal őrzik, így ha valaki ki akarna jutni onnan, azonnal tudnának róla.

Gondolatai végül nem hagyták nyugodni, ezért úgy döntött, kimegy az erdőbe. Hű szarvasa készséggel hagyta, hogy gazdája felüljön a hátára. Az állat büszkén menetelt előre. Thranduil nem is kívánhatott volna jobb hátast. Egyre beljebb hatoltak a járt ösvényen, míg egyszer csak elérték azt a tisztást, ahol kedvenc holdfényszirmai nőttek. Nem hitte, hogy valaha még láthatja őket. A szirmok csak időszakosan virágoztak, és nem szeretik, ha valami megzavarja őket a ragyogásukban. Úgy érezte, végleg elveszítette a kedvenceit. Már éppen teljesen le akart mondani róluk, amikor megpillantotta őket. Nem hitt a szemének. Nappal nem voltak olyan feltűnőek, mint éjszaka, most apró fényes pontoknak tűntek. Megállította szarvasát. Megengedte az állatnak, hogy legelésszen kicsit, amíg ő szemügyre veszi a szépséges virágait.

Látványukra rég tapasztalt boldogság járta árt. Az élet gyakran arra kényszerítette, hogy elnyomjon minden oda nem illő érzést, bánjon úgy mindenkivel, hogy örökre megjegyezzék a nevét. Sosem engedhette el magát, sokszor még Legolas előtt sem. Elvárta tőle, hogy olyan legyen, mint ő. Most örömmel gondolt arra, hogy nem így lett.

Lágy szellő támadt fel. Táncot járt a virágok között, belekapott a hajába. Úgy tűnt, hogy magával vitte a nyomasztó emlékeit. Lehajolt egy szál virágért, és leszakította. Elvakította az ezüstös ragyogás, behunyta a szemét. Mire újra kinyitotta, a virág eltűnt. Elégedetten fordult vissza a palotába. A furcsa alak eltűnt, ám mégis igaza lett. Hálával tartozott neki a leckéért, amit kapott.

 

Vége

 

~Pontozáshoz szükséges szempontok és magyarázat~

A bejegyzés trackback címe:

https://lotr-hobbit-kihivas.blog.hu/api/trackback/id/tr87613250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziaw 2015.07.17. 01:06:41

Szia! Bocsi a késésért, már napok óta olvastam a töridet, ahogy az utolsót is, de egész eddig nem tudtam értelmes gondolatokat összerakni, és egy széthullott fejjel nem akartam nekiállni pontozni. Na, lássuk csak.
1. Szépnek találtam az általad ábrázolt Bakacsin erdőt, a palotát pedig a Te írásod alapján jobban el tudtam képzelni, mint a könyvben. :-) 5 pont.
2 . Kulcsok: A főkulcs beillesztése tetszett, a tulajdonság is rendben volt, a titkos kulcs nekem valahogy úgy érződött, hogy kicsit erőltetetten került be, de benn volt, szóval 10 pont.
3.Thrandi és a kevélység úgy illenek össze, mint zsák a foltját. Szóval érted. Este van. Tetszett a kis jellemfejlődés, viszont szerintem túl árnyalt volt az, ahogy ezt megírtad, nem volt egyenesen érthető a miért és a mert. Viszont jó volt visszagondolni arra, hogy vajon milyen lehetett egy „rendes” Thranduil. 3 pont.
4.A cselekmény felépítése tetszett, a végén viszont csattanósabb csattanót vártam, amit nem kaptam meg. 4 pont.
5. A leírásod rendesen felcsigázott, a cím jó rejtélyes lett, és érdekes szituációt is teremtettél ezzel a dupla Thranduillal. Néhány mondat kicsit zavaros lett, és megint elő kell szednem itt az erőltetett szót, mert megint csak ez érződött számomra. Könnyen lehet, hogy tök zakkant vagyok. Ezért pedig nem vonhatok le pontot, 5 pont.
6 Thranduilról szerintem elég nehéz kedveset, legalábbis pozitívat írni, de Te ennek ellenére megpróbálkoztál vele, és szerintem sikerült is. Thranduilt magát nem igazán kedvelem, akármi is legyen, de tetszett, hogy a másik énje megleckéztette. :-D 4 pontot adok.
Összesen :31

DaeMoon 2015.07.17. 01:16:05

Kedves Szerző!
Nagyon vártam, hogy eddig a történetig elérjek, érdekes volt nagyon a felvezetés és nagyon jó a főkulcsod, de be kell valljam, én nem egészen azt kaptam, amire vártam, amit szerettem volna. Persze ettől még nem mondom, hogy rossz a történeted, mert egyáltalán nem lenne igaz ilyesmit állítani (végig nagyon is lekötött, érdeklődve vártam, mi fog kisülni ebből a helyzetből), de ezt mindenképp le szerettem volna írni még a pontok kiosztása előtt.

Eredethűség: 4 pont
Annak ellenére, hogy az idegen a tündékre, azok életére volt kíváncsi ebből nem sokat láthattunk, az erdő képe volt mindössze, amit felvillantottál, de azt sem állítanám, hogy túl bőkezűen. Vagy legalábbis én így éreztem. Amit viszont megmutattál, az kétségtelenül illeszkedett a világhoz, a holdfényszirom különösen tetszett, elképzeltem, milyen látvány lehet egy ilyen virágtenger és aww~ Hát én is szívesen bemerészkednék a mélyére és leheverednék közé, hogy kiélvezzem az érzést, teljesen egyet tudok érteni a Kis Kopasszal. ^.^

Kulcsok: 5 pont (0+3+1+1)
Hát ezzel is úgy vagyok, mint az eredethűséggel; adtál is belőle valamennyit, meg nem is. A legkönnyebbel kezdem: a titkos kulcsod meg volt, szerintem jó helyen használtad, fel érdekesen szőtted bele az egészbe, nem éreztem azt, hogy csak azért jelenik meg, mert muszáj megjelennie. A köré kerekített szemrehányást mondjuk nem igazán értettem, jó dolog a könyörületesség no, de azért egy királytól mégse várjuk már el, hogy maga lát el minden elé keveredőt… Na mindegy, biztos én vagyok gonosz, de akkor is Thranduil álláspontjával értettem egyet ebben az esetben.
Thranduil mint kulcs szintén rendben volt, a történet róla szólt, ő állt a középpontban, körülötte forogtak az események. Mondhatni duplán is teljesítetted a feladatot, ha Kis Kopaszt is Thranduilnak tekintjük. :)
Amivel gondom volt, az a másik két kulcs. A kevélységet éreztem, hogy le akarod nyomni a torkomon, elég sokszor kihangsúlyoztad, hogy Thranduil mennyire kevély, nekem mégsem jön át egészen az ügy. Egy király szükségszerűen uralkodik, lehet itt liberalizmusról meg egyenlőségről beszélni, meg hogy ereszkedjen le a néphez és legyen egy közülük, de ha valaki uralkodik, annak a felelősség ott a vállán, olyan súly, amit senki más nem vehet át, amit viselnie kell. Ez pedig (szerintem) együtt jár azzal, hogy szükségszerűen felülemelkedjen a tömegen, máshogy lásson, érezzen, tapasztaljon, mérlegeljen és döntsön. Ez még nem kevélység, legalábbis az én szótáramban. A tündék felsőbbrendűségét viszont jól érzékeltetted, remekül megjelent, hogy Thranduil (ahogy szinte minden tünde) jobbnak tekinti magát a többi fajnál, erre mindenképp jár az egyik pont.
Végül pedig a fő kulcsod. Ennek kellett volna a leghangsúlyosabban megjelennie, de én szinte egyáltalán nem éreztem, hogy áthatná a történetet. Egyszer beleírtad szó szerint és mintha ezzel le is tudtad volna. Nem éreztem azt, hogy itt bárki az igen és nem, az igazság és hazugság határán egyensúlyozna, a Kis Kopasz is kimondta, amit gondolt. Thranduil is meglepően egyenesen beszélt, nem „ködösített” ahogy egy tündétől akár joggal elvárhattuk volna. Pedig lett volna lehetőséged mindezt belevinni, hiszen az elején még azt írtad, az idegen Thranduil tanácsát szeretné kérni, aztán valahol ez a tanácsadás elcsúszott idegenvezetésbe és a kulcsoddal együtt elsikkadt. Sajnálom, de nekem ez így borzasztóan kevés volt ilyen formában.

Karakterek: 2 pont
A Kis Kopaszról nem sokat tudtunk meg; Miért épp most került elő? Ha ő Thranduil „jobbik fele” ahogy állítja, akkor hogyan is született és egyáltalán miért? (Thranduil azért nem olyan rossz, gonosz vagy épp kegyetlen, hogy a lelke csak úgy meghasadjon.) Miért tűnt el a végén és ha már ő a jobbik fél, miért nem állta a szavát?
Thranduil másfelől szintén elég felületesre sikerült, bár kétségtelenül volt néhány remekül elkapott pillanatok a novellában, amikor valóban uralkodóként viselkedett. (Például az a bizonyos gyógyításos jelenet felelevenítése.) Ettől függetlenül számomra inkább emberi lett, lobbanékony, dacos, szinte éretlen gyerek olykor-olykor, pedig ez a karakter nagyon nem ilyen Tolkien világában. Egy büszke király, aki korok óta a trónon ül, egy nemes tünde aligha viselkedik így, legalábbis az én fejemben nem igen fért meg az a − sokszor tényleg szinte kicsinyes gyerekként viselkedő − karakter, akivé te tetted azzal az uralkodói képpel, ami a fejemben él. És sajnos elhitetni sem tudtad velem, hogy lenne bármi oka ilyenné válni, így viselkedni. Meglehet, én vagyok kötözködő, de nekem egy OOC figyelmeztetés nagyon hiányzott a történet elejéről… :/

DaeMoon 2015.07.17. 01:23:39

Cselekmény: 2 pont
A történet ritmusa nagyon tetszett, egészen a legvégéig, ott hirtelen csak pislogtam és visszatekertem, hogy nem hagytam-e ki egy-két jelenetet mégiscsak. Talán kifutottál az időből? Mert a szószámodba még belefért volna az a pár jelenet, így azért rettentő hirtelen lecsapott lett a vége, bár nagyon szép jelenettel zártól. A korábbi pont esetén említett kérdések mellett azonban sok más kérdőjel maradt számomra, a legnagyobb (bár lehet ismét csak nekem nem jött át az üzenet) hogy milyen leckét is kapott akkor végül a király. Mármint a szánkba rágotton kívül, hogy elveszíthet mindent, ami kedves neki, ha nem lesz alázatosabb a Kis Kopasszal. (Amire még mindig nem egészen jöttem rá, miért is kellene egy nagy múltú nép uralkodójának annál inkább megaláznia magát, minthogy idegenvezetőül szegődik egy látszólag jött-ment akárki mellé… No de mindegy is.) Az utolsó előtti részben azt mondtad, Thranduil a végén még hálás is lesz a leckéért, aztán mintha átugrottad volna magát a leckét, a Kopasz felszívódott és puff, a virágok meg előkerültek. Hát… Az biztos, hogy meglepő fordulat volt lezárásnak, de azért ugyanúgy meglopva érzem magamat, mint Thranduil, ígértél valamit és nem gondolnám, hogy megkaptam, pedig lelkiismeretesen végigolvastam a novelládat. Kétszer is.

Stílus: 2 pont
Tőmondatok. Tudom, ez az én hülyeségem. Mégis zavartak. Nagyon. Márpedig nálad aztán igazán burjánzott a tőmondatok tengere, nagyon sokszor éreztem azt, hogy akár három vagy négy, pár szavas kis mondatocskát is összevonhattál volna egyetlen eggyé, amitől az olvasás legalábbis (nekem) ezerszer gördülékenyebb lett volna.
A másik problémám a cím volt. Láss mögé! Minek? A kő titkának? Vagy a Kis Kopasz titkának? Igazából Thranduilnak egyikkel sem kellett nagyon erőlködnie, mert maga a jobbik fele elég hamar lelőtte a poént. Ha magától jött volna rá valamilyen úton módon, hogy a Kis Kopasz elvileg az ő „elveszett jobbik fele”, akkor még csak-csak érteném a cím választást, vagy ha a kő titkát ő maga fejti meg, de így nekem nem igazán illeszkedett egymáshoz a novella és a címválasztás.

Szubjektív: 3 pont
Sajnálom, biztosan kemény voltam, pedig becs’szó, két napja ezen a véleményen ülök, hogy ne legyek nagyon undok és valahogy diplomatikusan fogalmazzak. Ez sajnos nem az a történet volt, ami a magamfajta olvasót éri el. Persze biztosan az is közrejátszott abban, hogy nem tudta belopni magát a szívembe a novellád, hogy rettenetesen szeretem a tolkieni tündéket minden távolságtartásuk, elérhetetlenségük és (hát használjuk jobb híján ezt a szót) kevélységük ellenére, te pedig ezt a fajta viselkedést mindvégig próbáltad rossz dolognak beállítani. Márpedig ez a viselkedés szerintem egyáltalán nem „rossz”, egyszerűen a korukkal jár és azzal, hogy az évtizedek, századok alatt mennyi mindent megtapasztalnak, látnak, átélnek.
Tudod, olvasás közben mindvégig ugyanazt éreztem, mint amikor leülök szerepjátékozni fiatalokkal, akik keveset játszottak még és megpróbálnak ők tündét hozni. Ez az a nép, akik nem férnek össze az emberi értékrenddel, szemléletmóddal, mert ők valami mások, valami bölcsebbek és megragadhatatlanabbak. Kicsit úgy érzem, te is ebbe a hibába estél, nem tudtad Thranduilt igazán megragadni olyannak, amilyennek Tolkien őt és a tündéket megalkotta, vagy legalábbis amilyennek én látom őket a könyvek alapján. Hozzá teszem, hogy én sem véletlenül nem próbáltam még soha tündét kijátszani, szerintem az egyik legnehezebb dolog őket jól megformálni. Ennek fényében pedig mindenképpen elismerésem, hiszen bátor dolog volt vállalkozni egy Thranduil központú történet megírására. Biztos vagyok benne, hogy lesznek még itt (vagy később Merengőn mondjuk) olyanok, akiknek épp ez a történet fog tetszeni úgy, ahogy te megálmodtad és papírra vetetted. Ez sajnos nem én vagyok, de mindenképp köszi, amiért bevállaltad ezt a szereplőkulcsot és megírtad a történetedet! :)

DaeMoon, Kritika Klub
(A Merengő fórumán megtalálhatsz minket. ^.~)

DaeMoon 2015.07.17. 01:41:56

(Ui: És bocsánat a rengeteg nyelvtani hibáért, beütött a hajnali véleményezés hatása... XP Kijavítva újraküldeni mindenesetre már lusta vagyok, meg aztán a szervezőket sem szeretném ezzel szívatni, de utólag is bocsi, hogy ilyen béna vagyok. Ja és az a 'liberalizmus' leginkább 'demokrácia' akart lenni, azért a bakiért külön bocsi... X'D)

Minnie Black 2015.07.25. 21:52:27

Szia!

Érdekes lett a történeted, számomra valahogy Tolkien meséinek hangulatát idézte.:) Elismerésem a főszereplő kiválasztása miatt is, nagy bátorságra vall, mert Thranduil bonyolult jellem, és hát valljuk be: kissé „nehéz eset”.:D

Eredethűség: Teljesen rendben volt, a történeted szépen beleilleszkedik a könyv világába, és a holfényszirmot is ötletesen csempészted bele – kifejezetten tetszett, sőt, nagyon.:) Tolkien műveiben gyakran szerepelnek olyan rejtélyes alakok, mint amelyen a varázslód is volt, úgyhogy ellene se tudok mit felhozni.:) 5 pont

Kulcsok: Nagyon szeretem ezt az idézetet (valószínűleg azért, mert annyira igaz:D), ezért is sajnáltam, hogy kicsit elveszett a novelládban. Jó helyzetben sütötted el, de főkulcsként úgy érzem, annyira nem remekelt, nem volt elég hangsúlyos. 2 pont
A szereplőnél nem találtam hibát. 3 pont
A kevélységet is ügyesen hoztad. 2 pont
Tetszett, hogy a titkos tárgy ilyen jelképes szerepet kapott, jó helyre illesztetted be.:) 1 pont

Karakterek: Thranduilt szerintem alapvetően klasszul eltaláltad, pedig tényleg egy nehéz karakter, azonban egyszer-kétszer nem egészen értettem egyet a viselkedésével. Például nehezen tudom elképzelni, hogy ne segített volna a betegen, akit odavittek hozzá, ha egyszer tényleg nagy bajban volt. Azért ő alapvetően nem gonosz, és valószínűleg uralkodónak se olyan rossz.:) Nekem az jött le, hogy sokat megélt már, tudja, hogy egy-egy döntésével mit kockáztat, és egyszerűen csak óvatos. Azt hiszem, ez a bölcsesség egyik mellékhatása lehet.:) A másik, hogy tünde létére elég hevesen reagált a varázsló piszkálódásaira, néha hiányzott belőle az uralkodói emelkedettség. Úgy hiszem, ő előbb veszi semmibe az embert, minthogy rangon aluli módon ráförmedjen. Ugyanakkor ott van a varázslód, akit nagyon jól megalkottál, kifejezetten tetszett.:) Szeretem az ilyen rejtélyes karaktereket, még akkor is, ha idegesít, hogy nem tudom, mit hogyan csinálnak.:D Sajnálom, hogy róla nem tudtunk meg többet. 4 pont

Cselekmény: Erre is azt tudom mondani, hogy alapvetően jó volt, érdekes, ötletes elemekkel egészítetted ki, és a jellemfejlődésre építetted, ami szép gondolat.:) Az elején kicsit hiányoltam valami bevezetést, esetleg az első találkozásuk leírását, valamint nem egészen értettem, hogy egyáltalán minek fogták el a varázslót. Nyilván nem ártó szándékkal ment az erdőbe (legalábbis számomra ez derült ki), illetőleg ha annyira idegesítette Thranduilt, akkor miért nem adta ki az útját már korábban, még a köves incidens előtt?
Tetszett a rejtélyes üzengetés és a drágaköves trükk is, mert ez tényleg olyan, amivel meg lehet ragadni egy gazdag, büszke tünde figyelmét. Viszont sajnáltam, hogy nem derült ki, ki volt a varázsló. Esetleg azt tudom elképzelni, hogy valamelyik régi ellensége küldte. Mindenesetre ügyesen játszott a tündével, mert azért nem egyszerű, ha ilyen nyíltan tükröt tartanak valakinek a gyengeségeire – pláne egy uralkodó esetében.:) 4 pont

Stílus és stilisztika: Nem találkoztam hibákkal, és a fogalmazásod is szép, gördülékeny, könnyen olvasható.:) A holdfényszirmos jelenetet különösen érzékletesen írtad meg, viszont nekem személy szerint kicsit hiányzott a palota bővebb jellemzése. A cím és a leírás nagyon találó, megmozgatja az olvasó fantáziáját.:) 5 pont

Szubjektív vélemény: Összességében tetszett, mert megvolt a maga sajátos hangulata, ami szerintem nagyon is kapcsolódik a könyvek világához.:) Ötletes módot találtál ki Thranduil megleckéztetésére, ami nem is maradt eredmény nélkül. Nem szerettem volna ilyen szőrös szívű lenni a pontok ügyében, úgyhogy remélem, azért nem haragszol meg nagyon. Örülök, hogy olvashattam.:) 4 pont

Konek0 2015.07.25. 21:59:19

Na helóka, ne szaporítom nektek a szót, belevágok a lényegbe :D
1. Szerintem rendben volt, a környezet, Thrandi élőhelye megegyezett. Az AU kötelez, a virágok, amiket a sztoriban emleget a Művészúr/hölgy nagyon tetszett benne, ötletes volt.
Jár az 5 pont!

2. A főkulcsot nem igazán éreztem, elhangzott a sztoriban, meg tény, hogy Thrandi néhol füllentett, de egy kicsit másfele kanyarodott el úgy érzem a sztori, mint a főkulcs. Thrandi mint kulcsszereplő oké volt. Nagyon kevély és athelasban dús novella, nyami :P
8 pont

3. Tetszett Thrandinak a sznob stílusa, igazán illett hozzá :D Azt az igazi yolozást éreztem rajta. Thrandi jó oldala, meg Thrandi jó oldala, őt nem tekinthetem külön személynek, mert benne csak a jó van (teszem azt nincsen benne olyan, ami Thrandiban van). Olyan mint egy kisangyal.
5 pont

4. A szerkezet egyezik, a cselekmény is rendbe volt. Se túl sok, se túl kevés, megtaláltad az egyensúlyt. Viszont a végét nagyon nem értettem. Mi lett a csávóval, a gyémánttal (jó, nem gyémánt xD) és a virágokkal? Most akkor a drágakő átalakult virággá, vagy Thrandi arca begyógyult, mert belebújt a kisangyal? Lehet kajak én vagyok a hülye, de ezt szeretném ha kifejtené ezt nekem valaki :D Csak mert kell nekem a csattanó.
4 pont

5. A stílusa nagyon bejött nekem :D Az a lelkesedés amivel a kisangyal az őrületbe kergette Thrandi. És itt el lehet nagyon rontani a dolgokat, méghozzá a túlerőltetettséggel. Leginkább az érzelmi és leíró részeknél fordul ez elő, de itt nem éreztem. Helyesírásilag analfabéta vagyok, én nem találtam hibát :D Ha cím arra vonatkozik, hogy Lássak Thrandi elmaszkírozott randa sebhelyes arca mögé a jófele által, akkor nekem az is oké :D

4 pont

6. Alapvetően egy nagyon érdekes novella, viszont ez a vége kicsit bonyolult lett nekem. Lehet csak nekem, én igyekeztem, de többszöri olvasásra se jöttem rá a lényegre. Megkapod az 5 pontot, azért, hogy ne veszíts pontot, mert én butus vagyok :3

5 pont

Össz: 31 pont

Merilwen 2015.07.31. 19:06:30

Üdv! :-)
Érdekes történetet írtál, jó volt az alaptéma, és különlegesen vezetted a cselekményt. Thranduil teljesen karakterhűre sikeredett, jól lehetett követni az érzelmeit. Az általad kitalált drágakő és a virágok pedig tökéletesen beleilleszkedtek a tolieni világba. Csak arra lennék kíváncsi, ki lehetett az a névtelen idegen, és miért pont ilyen alakban jelent meg…
Sok jó pontot, szép eredményt kívánok! :-)

EmeseBJ · http://abbcenter.com/index.php?b=blog_bon_jovi_elveszett_foutak 2015.07.31. 19:06:38

@DaeMoon: Kedves DaeMoon!

Nagyon köszönöm az őszinte kritikádat. Kihívások során már megtanultam, hogy a nem feltétlenül pozitív dolgokból is lehet építkezni, sőt főleg azokból. Nehéz kulcsot választottam, de ki akartam próbálni, mennyire menne Thranduil karaktere. Ő olyannyira titokzatos, hogy szinte csak Tolkien tudná tökéletesen megírni, mi csak próbálkozhatunk vele. Bizony utána kellett néznem milyen is a kevély ember, és ez a kulcs tökéletesen illik rá. Sajnos tényleg picit dacosra sikerült őt írni, de most már tudom, hol hibáztam. Próbáltam megtalálni a legjobb módot, hogy megfeleljen a kulcsomnak, de így elsiklottam a tündék legfontosabb tulajdonságain. :( Kedvelem őket pedig, hiába olyan kis titokzatosak, Thranduil pedig a szívem csücske, Pont ez a titokzatossága ami igazán megfog benne, az író remekül alkotta meg a karaktert, hogy ennyire ne tudjunk róla semmit, mégis lázba hozzon. :D
Sajnálom, hogy neked így nem tetszett, de ha legközelebb tündével írok, remélem, majd eljut hozzád és jobb lesz. :) Pont azért, mert főleg rá koncentráltam rontottam el szerintem a másik énjét. Nem tudom, honnan jött ez a kis kopasz kinézet, talán azért írtam így, mert le akartam csupaszítani a tündét minden fontosabb külső tulajdonságától. Viszont ha ilyen kitalált karaktert írok, tényleg nem árt jobban kidolgozni, mert így oda lett a jól induló történet.

Amióta írok, próbáltam javítani a stílusomon. Van aki falra mászott a körmondataimtól, javasolták, hogy írjak rövidebb mondatokat is. Megint mások a hosszú körmondatokra esküsznek. Eh... nehéz mindenkinek megfelelni.

Még egyszer köszönöm a pontokat.

EmeseBJ · http://abbcenter.com/index.php?b=blog_bon_jovi_elveszett_foutak 2015.07.31. 19:06:42

@Ziaw:

Kedves Ziaw!

Nagyon köszönöm a kritikádat. Nem tudom hogyan pattant ki a fejemből ez a sztori, de sokadjára futottam neki. Két ilyen karaktert pedig illik jobban kidolgozni, főleg, ha duplikáltam őket. :D Igazad van, van olyan kulcs, amit beleerőltettem, és örültem, hogy oda került, mint például az athelas. főleg a kevélységgel foglalkoztam, igen nehéz ügy volt. Nem tudom, én pont azért zúgtam szinte bele a tündébe, mert olyan kis titokzatos, sokat nem tudunk róla, és érdekelnek a miértek az életével kapcsolatban. Fene Tolkienbe, hogy csak ilyen keveset tudunk róla. :D

Még egyszer köszönöm a kritikát.

Luthien Lovemagic 2015.07.31. 19:06:45

Szia!

Bevallom, eddig Thranduil karaktere nem nagyon lopta be magát a szívembe, de ez a történet megtörte a jegyet. Egészen megszerettem a karaktert. Csak úgy, mint az egyedi ötletet, amit a történetben elém tártál. A fogoly, mint Thranduil lelkiismerete, jó oldala, aki rádöbbenti a királyt gyarlóságára, hibáira. Nagyon egyedi megközelítés.

A stílusod nagyon tetszett, illett a történethez, jól érzékeltetted Thranduil fájdalmát és a másik férfi jobbítási szándékát. Jól leírtad Thranduil mohóságát, ahogy mániákusan akarta a drágakövet, és a fájdalmát is, amikor a virágok elvesztésekor rádöbbent, hogy mik is a fontos dolgok az életében, ahogy elkezdte pl. újra élvezni a szelet, és rádöbbent a hibáira. A jövevény elérte célját, és végül a király is megnyugodhatott.

Nagyon jó volt olvasni ezt a történetet. Köszönöm, hogy megírtad!

LL, Kritika Klub (Megtalálsz minket a Merengő fórumon.)
süti beállítások módosítása