Gyűrűk Ura/Hobbit Fanfiction Írói Kihívás

Hobbitnyi Kalandok Középföldén

Hobbitnyi Kalandok Középföldén

I. történet – ALAGOS

2016. augusztus 14. - SlytHay

I. TÖRTÉNET

fire-flames-1093984-m.jpg

Cím: Királyból senkivé
Csapat: Alagos – Úton
Kulcsok:

  • Kép: XII.
  • Titkos: amnézia

Jelentősebb szereplők: Thráin, Szauron
Páros:
Műfaj: novella, angst, dráma, sötét
Korhatár: +18
Figyelmeztetések: kínzás, gyilkosság
Jogok: Ez a novella fanfiction műfajban íródott, pontosabban egy Gyűrűk Ura feldolgozás. Minden jog J. R. R. Tolkient illeti. Anyagi hasznom nem származik a történet megírásából, csupán kölcsönvettem a szereplőket magam és mások szórakoztatására.
Tartalom: Thráin otthona elvesztésébe oly sok év után is képtelen belenyugodni, így néhány társával útra kel, hogy keletre induljon, amikor is foglyul ejtik. Egy kietlen helyen ébred, és még csak nem is sejti, hogy ötévnyi rabság veszi kezdetét számára a legkegyelmetlenebb földi gonosz uralma alatt, ki nem fél felszaggatni a régi, fájó sebeket sem.
Megjegyzés: A novella megírásakor egyaránt alapul vettem filmes és könyvből való információkat is.

Királyból senkivé

 

Nem kellett látnia a magasba emelkedő, sötétlő romfalakat, melyek között átsüvített a csontmetszően hideg szél, s a földi gonosztól bemocskolt, füstös fellegeket, melyeket már-már karcoltak. És nem kellett látnia az összegyűlt sötétséget sem, mely kitartóan közeledett felé, mert ezt érezni lehetett az összehúzódó zsigerekben. Olyan volt, akár a csillagok mögötti homályra gondolni, mely fél úton volt az élet és a semmi között, és még attól is rosszabb.

Szeme nem tudta, amit szíve már igen: Dol Guldur szótlan kövein fekszik.

A jeges döbbenet után a várakozás ideje következett. Minden egyes elmúló pillanat csak tovább feszítette a vak kivárást.

Megmozdult. Remélte a menekülés reményét, de amit széttárt szemhéjai közül látott, megtorpantotta. Senki sem tartotta volna szégyennek: megálljt parancsolt ez volna a világ nagy harcosainak is. Dol Guldurról tudni, s abból elképzelni, hogy a gonosz bitorolja, kellemetlen, olyas valakiknek pedig, kik nem áldattak meg szilaj bátorsággal, rémületbe ejtő. De érezni a máskor tompa, érdektelen sötétség fojtogató figyelmét, letaroló.

Ő mégis kúszott, ahogy erejéből tellett, fajtája makacsságának utolsó cseppjeivel, mindaddig, míg egy hatalom elemi erővel újra a holt kőre nem taposta. S ezúttal nem mozdult, nem tudott, nem akart, mert remegett teste teljes egészében.

Itt volt Ő.

S mint földrengés idején, a kavicsok izgatott ugrándozásba kezdtek, hogy aztán újra, s újra apró sercegéssel találkozzanak a kővel, a falakon pedig olyasfajta robaj futott végig, mely akár azonnali összeroskadásukat is ígérhette volna. A levegő egyszeriben fojtogatóvá vált.

De a fogoly utolsó erejével csak szorított markán, melynek egy ujján leghatalmasabb kincseként éktelenkedett egy rég elmúlt korban kovácsolt gyűrű – egy a hét közül, melyet élete árán se engedett volna el. Mikor vad szélvihar támadt, feltekintett, s ezzel megpillantotta a szörnyű hatalom birtokosát, melyet sok emberöltőnyi életen át se lehetne elfelejteni: az emberféle alak mintha minden sötétséget magába szívott volna maga körül. Nem szárnyalhatták volna túl a leglidércesebb álmok sem, melyekből még a magukat legbátrabbnak tartók is verejtékben ébredtek volna.

A kezét nyújtotta.

– A gyűrűt, törp! – És suttogása visszaverődött a falakról.

– Soha! – üvöltötte Thráin, és tulajdon hangja hallatára bátorság költözött a szívébe.

Forró hullám következett, és a fellobbanó harag lángjai immár körbeölelték az el-elmosódó alakot. A törp látását elvette a hirtelen világosság, és lidércálomba illő erő taszította falhoz. Az élettelen hideget forróság űzte el, bár épp olyan halott, mint elődje: ezekben a lángokban nem lelte volna örömét semelyik valamennyire is jóra való teremtmény. Thráint közbeszorították a lángok, és mikor már azt gondolta volna, hogy hamuvá enyészik, rájött: igen kegyes módja is lett volna ez a halálának a helyett, ami azután következett.

Testi kín. Belsőségeit egyidejűleg érezte szörnyű fájdalmak közt elporladni bőre perzselődésével. Felüvöltött, de mozdulni se tudott, hangja elnyelődött a szenvedés magasra csapó hullámaiban. Jobban fájt ez, mint minden harci seb, fél szeme világának elvesztése mi sem volt ehhez képest. És mégis maradt benne tartás, legalábbis annyi, hogy a gyűrű ne hulljon alá…

A kín egyszer csak eltűnt.

Thráin fogvatartójára tekintett, épp csak egy rövid pillantást áldozott rá, majd látta, hogy tulajdon bőre sértetlen maradt a perzselő lángok között, s nem maradt más, csak a kín maró emléke. A fájdalom torz grimasza az arcára kövült, képtelen volt levetni. Ki az, ki ekkora hatalommal bír a természet felett? Embernek mutatja magát, holott lehetetlen, hogy az legyen nincs az a szív, mely elbírna ennyi gonoszat.

– Ki… vagy… te? – zihálta.

– A gyűrűt, törp! – ismételte, s mintha a szavak száz, s százfelől érkeztek volna.

– N-nem – nyögte halkan, de annál biztosabban Thráin.

Az újbóli fájdalom magasra szökellve ostromolta az elme szilárd, masszív falait, bár a törp a gyötrelem kábulatában sem gondolta volna, hogy azok megtörnének. Erejét nagyra becsülte, és a feladás még néhanapján se állt közel hozzá, és nem is gondolta, hogy ez büszkesége kárára bekövetkezne. Előbb halna meg, mint hogy kényszerből térdre kényszerüljön és kegyelemért esedezzen. Most a vég pillanata mégis közelinek tetszett. A kezdeti fájdalom csupán izzó parázsnak tetszett az újonnan felcsapó, magas lángok mellett. Az összeszorított fogak engedtek, és a feltörő hang útjából félreállva hangos üvöltéshez nyíltak.

De a gyűrűt nem engedte, noha érezte, hogy fogvatartója még csak kezdeti haragját érezteti.

Hát miért nem vette el? Megölhette volna, csontig hamvaszthatná keze húsát, s a gyűrű csúszna is megfeketedett csontjain. Miért nem végzi be dolgát egyszerűen?

A homályos kérdések megválaszolatlanul lebegtek elméjének külső részén, szűkölő figyelme egyre kijjebbre zárta, hogy aztán pukkanva tűnjön el örökre, mintha soha nem is létezett volna. Csupán ezek maradtak: a gyűrű és a büszkeség. Maradtak Thráin bátor társaiként, és helytálltak, míg el nem estek, s fel nem perzselte őket a kín az igaz valósággal együtt, melynek múló pillanatai utolsók voltak a törp számára.

Egy repedés volt. Földtől felfutó, hosszú repedés a falakon, mely leszakadó darabot ígért és egyenes utat az elmébe. Érezte a veszélyt, hogy vesztésre állt, azelőtt is, hogy a sötétség ténylegesen megtette volna az első lépését. Ám a behatolás mást is hozott magával: tisztánlátást, leleplezést, melyek egyetlen szóként söpörtek végig a még éber tudaton:

Szauron.

Szélviharként tépett végig, felkorbácsolva a félelem bénító hullámait. Az éberség jeleként csupán egyetlen, apró gyertyalángocska maradt az elme még egy érintetlen zugában, hol a vihar még nem tombolt. Ez volt az utolsó menedék, hol a fogoly meghúzódhatott. Gyenge fény vetült a rettegéstől eltorzult, megfáradt arcra. Hallgatta az ócska zsalugáter jajveszékelő nyikorgásait, ujjait összefűzte, és még utoljára eszébe jutottak szerettei, és azok, akiket valaha szeretett. Aztán a zsalugáter egy utolsó, megadó sikoltással beszakadt, a betóduló erő pedig elfújta a gyertyalángot. Elhallgatott.

A megszokhatatlan sötétségben Thráin ismét a halálra gondolt. Ez lenne az? Kárhoztatni az örök fénytelenségre? Tulajdon gondolatai visszhangot vertek, s megtörtek valamit, mely hangos robajjal roppant össze, Thráin pedig rettegett, miközben nem messze tőle valami omlásnak indult. Térdre esett, és imát mormolt Eruhoz, és a világ összes teremtőjéhez, miközben körülötte szétesett a világ, és valahol messze a teste még mindig küzdött.

Fény támadt. Először egészen apró résen, majd egyre nagyobbá lett, s mire a törpöt körülvevő falak leomlottak, mindent betöltött a ragyogó, fehér fény. Thráin nehézkesen támaszkodott fel, karját arca elé emelte, hogy védje a szokatlan világosság elől. A fehérség oszlani kezdett, és alakok bontakoztak ki belőle, fura formák, melyek végül napsütötte színt nyertek maguknak, majd életre keltek, a madarak a mozdulatlanságot hátrahagyva szárnyalni kezdtek az égen, a magas fűszálak pedig a szellőnek engedelmeskedve meghajoltak.

A körülette lévők lépései hangot kaptak, mint ahogy ajkuk eddigi szótlan mozgása is csevejjé lett. Nem voltak sokan, csupán három törp, két férfi és egy asszony, ki serényen bólogatott, jelét adván, hogy az idősebbik törp minden egyes szavával egyetért.

Thráin nyomban tudta, hova került, de koránt sem volt olyan ostoba, hogy ne tudja, mindez csupán illúzió, egy álom, mely igen messze áll a valóságtól.

Az egykori dicsőséges Erebor kapuja előtt állt.

– Milyen napot írunk? – lépett oda a kis kört bezáró hármashoz. Ők azonban figyelemre se méltatták, még csak meg se rezzentek hercegük szavaira. – Hát nem halljátok szavaimat? – mondta türelmetlenül, és az idősebbik törp vállára helyezte kezét, kinek arca fájóan ismerősnek tetszett a régmúltból, ám Thráin nem emlékezett, hogy valaha is szót váltott volna vele.

Keze azonban nem akadt meg a durvának tetsző ruhaanyagon, hanem átsiklott rajta, és a férfi válla egy pillanatra állagát veszítve különös porként oszlott szét, majd amilyen hirtelen ez megtörtént, ugyanolyan gyorsan vissza is nyerte eredeti formáját. Thráin hitetlenkedve tántorodott hátra, kezét rázva a különös érintés után. A férfi egy pillanatig mintha észre se vett volna semmit, majd mégis háta mögé sandított, tekintetében vegyesen gyanakvással és értetlenséggel.

Így tudatosult benne, hogy ő nem jelenlévője az eseményeknek, csupán vendég. Ennek tudtában lépett be a hatalmas kapun, mely családja elveszett birodalmába veszett. Szerette volna kideríteni, mi a célja ittlétének, mi az üzenet. Keresésére indult annak reményében, ha majd rátalál, tudni fogja, mi az.

Nehezek voltak a léptek ebben a különös, álmokból és emlékekből felépülő helyen. Thráin hamar felfigyelt a szemfényvesztő jelenésekre: a falak színe olykor elmélyült, máskor kifakult. Ezt a homályba burkolózó termek és a kristályablakokon sziporkázó fények játékának tulajdonította először. Az első igazán megdermesztő jelenség az ablakok életre kelése volt – mintha csak szabad akaratuknak eleget téve változtatták volna formájukat, méretüket, helyüket, olykor még a számukat is. Az igazi tébolyultság azonban a lépcsőknél következett. Irányuk olykor kivehetetlenné vált, és Thráinnak elég volt egyszer is letekintenie a fokokra és megpróbálni számba venni őket, szédülés fogta el az összemosódott formák láttán.

Különös rejtvény volt ez, ám Thráin nem volt ostoba, világéletében vágott az esze, jobban az apjáénál is, és mindezt a kis Dís örökölte, aki ravasz volt, és nagyapjától és fivéreitől különbözvén sose ment fejjel a falnak, hanem inkább megkerülte azt…

Thráin szédelegve térdelt egy néha-néha elmosódó lépcsőfokon, mely a természet minden törvényének ellenszegülve tartotta súlyát, és már tudta a választ. Azaz hogy kettőt is: a körülötte uralkodó káosznak nem volt más az oka, mint bizonytalan emlékezőképessége. Noha néhai elmondása szerint úgy ismeri Erebort, mint a saját tenyerét, most mégis problémái akadtak, amelyből arra mert következtetni, hogy valami nagy változás végkimenetele felé sodródik: meg merte volna kockáztatni, hogy emlékei vannak leépülőben és maradék épp elméje, az idő pedig szorít. Ezt megpróbálhatta volna figyelmen kívül hagyni, de az egész kigondolt elmélet pillanatról pillanatra tényszerűbbnek tűnt – percei meg voltak számlálva.

Így hát újból megacélozva magát felállt, és a második válasz nyomába eredt, ami nem volt más, mint a sugallatként érkezett gondolat, ami akár jel is lehetett volna: a családja. Bárki vagy bármi miatt van itt, azt akarja, hogy meglelje családját. A cél tisztaságába kapaszkodva fogott neki az útnak, amely egyedüli biztosként ragyogta be Thráin mivoltát és adott értelmet ittlétének - cél egy további célért, eljutni a legvégső, ép elmével felfogható értelemig anélkül, hogy belekuszálódna a körmönfont események hálójába. Magánál kell maradnia, és nem engedhet meg magának még egypár sötét pillanatot.

Rövid lábaival a lehető leggyorsabban vette a lépcsőfokokat. Hiányoztak az ékszerek csörgései, ahogy a hosszú lánca kemény övcsathoz ütődött még akkor régen, egy a történteknél szebb jövő reményében. Tudta az utat. Jobban mondva tudta, hogy merre van Dís összes lakószobája, ebből melyik a kedvence, és melyik az, amelyikbe tudta szerint mindenki más tudomása nélkül járt (sosem egyedül), de tudta, hogy most melyikben fog rálelni. Az érzés árnyéka volt annak, amely a családját is eszébe jutatta, amely folyton körüllengte, de Thráin nem tudta volna megmondani, jó-e vagy gátló átok. Dolgokra világított rá, amik ki tudta, hova vezetnek majd.

Az ajtón nem volt semmi jel, mely nem mindennapi lakójára utalt volna. Ugyanolyan simára csiszolt volt, tapintásoktól kopott rézkilinccsel, mint a sötét folyosón sorakozó társai. Egy különbség azonban mégis akadt: résnyire nyitva volt, mintha lakója épp az imént érkezett volna vagy készülne távozni. Thráinnak esélye sem volt beférkőzni a résen. Kézzel próbálta meglökni: hiába, a kavargó porfelhőn kívül nem ért el semmi mást. Így egy egyszerű határozott lépéssel átszelte a bejáratot. A vastag ajtó nem jelentett nagyobb akadályt, mint egy egyszerű, vékony függöny, csupán egy halk nyöszörgést hallatott. Dís, aki egy tükör előtt állt, sziszegve összerezzent egy pillanatra, majd egy dühödt pillantást vetett a megnyikordult tárgyra, és pár lépéssel ott teremve keményen levágta a kilincset, és bezárta az ajtót. A hatalmas, levegőben kavargó színfoltokra láthatóan ügyet sem vetett. Thráin, mikor valamivel később teljes egészében visszanyerte testét, láthatta, hogy Díst valami felbőszítette. Hosszú, szőke haját dühödten tépte egy nagyfogú fésűvel, míg azok kuszaságukból vesztve kevésbé durva hullámokban omlottak a vállára.

Thráin előtt hirtelen egy apró fiúcska sejlett fel, hasonló szőke fürtökkel és serkenő arcszőrzettel. Nem tudta volna megmondani, honnan ismeri, és ez végtelenül zavarba hozta, hisz különleges jelentést tulajdonított a felvillant arcképnek és annak, hogy éppen lányával kapcsolatos gondolatai között vetült fel. Hogy is ne tette volna, mikor itt láthatólag minden mindennel összefüggést alkotott? Akár csak egy festmény apró darabokra szabdalva, melyek újbóli egyesülésükre várnak. Ami a kisfiút illeti, abban maradt, hogy láthatta bárhol: valamelyik vásáron a tömegben egyszerű polgárok gyermekeként, vagy egy előkelő összejövetelen nagyteremben.

Díst figyelte, egyetlen lányát, aki iránt most fellángolt szeretete. Sose törődött annyit gyermekeivel, mint kellett volna, és most, hogy olyan távol volt igaz valójuktól (talán Frerinhez mégiscsak közelebb valamivel, bár ki tudhatná, hol fekszik az örök álom földje pontosan) nagyon is bánta, hogy ideje nagy részét az igyekvéssel töltötte, hogy apjának, a királynak végre-valahára kedvére tegyen.

A sugallat maradt csak, hogy Dís az édesanyjára ütött, de a törp hiába igyekezett feleleveníteni az egykor szeretett nő arcát, csak a fakó, durva szálú, szőke tincsek jelentek meg előtte. Rettegés ébredt benne, hogy nincs sok hátra neki, míg saját nevét is elfelejti, és ez az egész világ, mely ízig-vérig emlék és káprázat volt, ráomlik majd.

– Sárkánykórság – szisszent fel váratlanul a nő. – Az átkozott… csudába is! Hát nem veszik tudomásul, hogy a vérvonalat a család viszi tovább, és nem az a halomnyi… – innentől khuzdûl nyelven, motyogva folytatta dühöngését.

Thráin látta, hogy lánya dühe mögött mély bánat bújik, s azon kapta magát, hogy a tükörben egyenesen szemeibe néz, melyben valóban a bú könnyei gyűltek.

Váratlanul kemény koppanás hallatszott a nő fenyőasztalán. A fésű hullott ki a kezeiből, melyek most remegtek, akár csak a nyárfalevél, és mire Thráin ismét a tükörbe nézett, ismét Dís szemeivel találkozott, ám ezúttal rémültek és tágra nyíltak voltak, és egyenesen visszanéztek rá.

– Atyám! – fordult a nő felháborodottan a tükörben látott alak felé – ezúttal nem látott ott senkit. Ismét a tükörbe nézett. Thráin ott állt, dermedten, nem volt képes felfogni, hogy a tükör leleplezte őt, ugyan nem gondolta volna, hogy bármilyen fontos szerepe is lenne ebben az elferdült világban, távol a valóságtól.

– Mahalra! – nyögte ki Dís, majd az ajtó felé sietett, Thráin pedig a valóságra ráeszmélve utána.

Dís nem futott. Nem engedett volna a méltóságából, hogy megrémülten sietni lássák – még azt gondolták volna, hogy rettegés fogta el. Nagy lépésekkel haladt – Thráin reményei szerint valamelyik fivéréhez.

És reményei hamarosan be is teljesültek.

– Frerin! – Dís hangjában a rémületet szigorúság rejtette.

Az éppen csak időt lopó törp kérdően sandított fel rövid, sötét és zabolátlan tincsei közül. Egy lépcsőfokon üldögélt.

– Nővérem – visszhangozta a nő hangjának komoly csengését.

Thráin búban, keserű gondolatok közepette nézte fiát. Haloványnak tetszett. És komolytalan lett volna? Vagy eszes, bátor vagy vakmerő, szót fogadó, vagy mindig kibújt volna a keze alól? Vidámságot és életörömöt látott tükröződni sápadt arcáról, de vajon ez a valóság, vagy csupán halvány emlékezete hívta segítségül a képzeletet?

Tekintete a lépcsőn ragadt: tiszta volt, éles, minden egyes lépcsőfok minden kis része. Sok esztendővel ezelőtt talán ezeket a lépcsőfokokat koptatta a legtöbbet – ezek egyből a kincsek közti vékony folyosókra vezettek. Keskeny, kicsi járatok voltak ezek, azzal az érzéssel, hogy a kétoldalt feltornyozott kincshegyek bármelyik pillanatban az illetőre hullhatnak, és maguk alá temethetik a szerencsétlent. Pedig korántsem így volt: az érmék, kövek, ékszerek és minden egyéb nagy gondossággal voltak összepakolva. Évek sorainak munkája volt ez. A tárnába csupán az ezzel foglalatoskodók, a királyi család tagjai és a fő bizalmasok léphettek be – mindenki más csupán hírből ismerhette ezt a nagy vagyont.

– Mondd csak, nem láttad atyánkat? – kérdezte Dís.

– Vadászni ment fivérünkkel, ha nem tévedek. Reggel indultak. Thorin akkora szarvast ígért, mielőtt kilovagoltak, hogy majd az esti lakomán összeroskad az asztal alatta! – vigyorgott.

– Igen, hajlamos a túlzásokra – mondta nővére kevésbé szórakozott hangon. – De azt hiszem, atyánkkal kapcsolatban mégiscsak tévedsz. Reggel a saját fülemmel hallottam, hogy hivatalos ügyekre hivatkozva most kihagyta ezt a vadászatot.

– Hisz kilovagolt – húzta össze szemeit Frerin.

– Csupán a városba ment. De mostanra bizonyára megérkezett.

Thráin megszédült, és pár pillanat erejéig azt hitte, menten megnyílik alatta a föld, és elnyeli. Minden összemosódott körülötte, gyengeség tört rá és remegés. Öregebbnek érezte magát, mint valaha, öregebbnek, mint maga a világ. Azt kívánta, hogy helyben elporladhasson, válhasson semmivé, ha nem ébredhet fel ebből a szörnyű. valóság-szerű álomból.

Tudta hol van, tudta eddig is, de ami még fontosabb: tudta, mikor.

Hisz jobban emlékezett erre a napra minden másnál, még tulajdon gyermekei születésénél is. Hogy is feledhetné a forró, száraz szél első hullámait, melyekről még csak sejteni se lehetett, hogy egy birodalom pusztulását és ezrek halálát jövendölik, és a férget, aki mindezt elhozza?

Megtalálta véreit, de még csak találgatni sem tudott, hogy és miért keveredett ide arról a furcsa, sötét helyről, melyből csak a kínra emlékezett, és a visszatérésétől tartott.

Jól emlékezett, hol volt aznap, és hol volt, amikor hivatalos ügyekre hivatkozva kilovagolt, majd jó pár óra múlva visszatért. Azt mondta, dolga akadt, pedig csupán néhány órára volt szüksége a friss levegőn, hogy tiszta fejjel tudjon gondolkozni. Akkoriban hatalmasodott el Thróron a sárkánykór igazán, elnyelve józan tudatát, gondolatai helyét pedig átvette az arany iránti sóvárgás. Már alig jött fel a kincses tárnából is. Ám akkor éppen, mikor Dís és Frerin a lépcsőn tanácskoztak, mégiscsak elszakadt imádott helyétől: a trónteremben ült az Arkenkő ragyogása alatt, és hallgatta fia szavait, melyek haragot szítottak benne és félelmet attól, hogy Thráin hozzá hasonló imádatot érez a kincs iránt, és kívánja azt, ami az ő szívének a legdrágább volt. Nem értette az aggódó szavakat, fiában ellenséget látott és veszélyt egy esetleges ellene való összeesküvésre. Így hamar megelégelte próbálkozását, és a már maga is megdühödött Thráint megfenyegette:

– Isten bizony a fiam vagy, az egy szem fiam – emlékezett szavaira és a különösen sötét tekintetre a törp -, de nem tűröm e szavakat tőled. Hagyd el a termet, téveszméiddel és vádjaiddal együtt, mielőtt meggondolom magam, és itt helyben kioltom azt a nyomorult életed. Takarodj! – mennydörögte, és Thráin, aki inkább megfontolt volt, mint forrófejű, egyedül hagyta a királyt.

Ez történt aznap, nem sokkal a sárkány érkezése előtt. Thrór ezután visszatért kincsei közé – ha minden igaz, hamarosan itt is lesz, ha Dís nem tévedett atyja érkezésével kapcsolatban. Itt volt akkor is, amikor Thráin kimenekítette, és elhurcolta a titkos ajtóig, melynek életüket köszönhették.

A törp megértette: ideje hamarosan lejár, a sárkány megérkezik, és romba dönt mindent – ismét. Gyermekeire kapta tekintetét, de ugyanabban rémült kiáltás is szakadt fel belőle – fia emlékképe olyannyira elhomályosult, hogy arcát is elfeledte, és nem nézett rá vissza más, csupán egy arcnélküli idegen, akit valaha a fiának nevezhetett, de mára nem maradt belőle semmi, csupán a sötét gyász és a tudat, hogy valaha… talán… a fia volt.

Rohanva szedte a lépcsőket, nem tudva merre megy, csak menekült ebből a pokolból, vissza se nézett, miközben körülötte birodalma elemeire akart esni, emlékei pedig elmorzsolódva hullottak alá az ismeretlen hatalom vasmarkából. A homokszemcsék egyre csak peregtek, s mire kiért a szabad levegőre, már érezhette is a forró, száraz levegő közeledtét, ugyanakkor észrevett valami mást is: távol, még Tóvároson is túl különös, fekete köd közeledett letarolva minden útjába kerülőt, rohant megállíthatatlanul. Thráin a vesztét látta benne, és bár rettegnie kellett volna, inkább várakozással tekintett rá. Választotta volna inkább a feledést és tudatlanságot ezerszer is, mint hogy akár egyszer is újra keljen élnie e napot, még ha láthatta is rég elvesztett szerettei arcát. Bármit megadott volna érte, csak ne kelljen ismét látnia, éreznie a perzselő forróságot és hallani a halálsikolyokat.

És ekkor megnyílt egy út, egy második választás, visszanyúlva a valóságba: látta vaskos ujjai egyikén a gyűrűt, és a sötét alakot, aki a kezét nyújtja érte, és felismerte a helyzet létfontosságát. Erőt merített régi elszántságából, és távoli hangja mennydörgésként szántotta végig az árnyékvilágot.

– Nem! – hallatszott, és ezzel egyidejűleg megremegett a levegő, és egy hatalmas alak szelte át. Smaug volt az, ki szárnyaival forró szélvihart kavart, hatalmas árnyéka pedig a földön suhanva kísérte Suhatag felé, hogy lángokkal borítsa a valahai virágzó várost. Már szóltak a harangok, akár két távoli, egymástól elszakított testvér, hisz valamikor egy helyen öntötték őket, és most egyszerre kiáltottak a veszélyben, hangjuk pedig távolra hallatszott.

Thráin jelenleg egyetlen egy dologban volt biztos: bármire készen állt, csakhogy elkerülje otthona pusztulásának élénk emlékképeinek sorozatát, hogy újraélje mindazt, melynek rémképei a jelenig kísértették az éjszakákban.

Elméje se állt készen ekkora megrázkódtatásra: összeomlani látszott még a sárkány ideérte előtt. Thráin rémületében megvakultan rohant a titkos ajtóhoz, akár egy sötét kísértet a fejvesztett káoszban. Alig ért oda, amikor megérezte az első rázkódásokat, ahogy a hatalmas fenevad ostrom alá vette a falakat, de nem egyedül: a fekete homály már elérte, és most együttes erővel folytatták a nagy erejű pusztítást. Ugyanakkor volt köztük egy különbség: a sárkány csak kívülről támadott, míg az emlékek belülről is halványultak.

Arcnélküli alakok rohantak el mellette, ismeretlen harci díszben. Thráin megkavarodott, és lassan fogalma veszett a körülötte történtekről, az őrület határán egyensúlyozott, amikor meglelte a királyt – a királynak kellett lennie, fején korona díszelgett, mellette pedig egy másik, díszes alak, aki egyre csak próbálta elhúzni az összezúduló arany vihara elől egy titkos járat felé. Abban a pillanatban szörnyű dolgot tettek. A súlyos kőajtó bezáródott mögöttük, és eltorlaszolta az utat a menekülők elől.

(tilos lett volna idejönniük, semmi joguk nem lett volna hozzá)

Arctalanok voltak, de halálos rémület verődött róluk vissza. A sárkány felfigyelt, megérezte a rettegés bűzét, és egy pillanat múlva lángra kaptak a ruhák, hajak, szakállak és bőr, és rettentő sikolyok metszették a levegőt, a málló hús égett szaga csapott fel, még mielőtt elhallgattak volna az utolsó kiáltások.

Thráin nem kapott lángra. Thráint körülölelték a lángok, de nem érzett se forróságot, se égő fájdalmat, pedig kívánta, kívánta, hogy inkább azt érezze, minthogy saját szemével lássa a csontról leváló fekete húst, majd ahogy abból a sárkány lakmározik.

Üvöltött fájdalmában, üvöltött, hogy mindez valaha valahol nem csak egy rémálom volt, és mikor kinyitotta szemét, meg mert volna rá esküdni, hogy az apró, lelketlenségről tanúskodó szemek és a hatalmas fogsor, mely mögül füst csapott fel, pont rá merednek…

 

Valahol, messze tőle ekkor engedett, és tépte le utolsó erejével ujjáról a gyűrűt valós alakja, és hajította messzire, egyenesen az alaknak. A levegő újból megremegett, és az árnyékvilágot végleg elnyerték az árnyak: a kincsek, a sárkány, a vibráló lépcsőket egy szempillantás alatt elnyelte egy még a sárkánytól is hatalmasabb dolog, Thráin alatt pedig megnyílt a föld, és zuhanni kezdett.

Nem félt a földet éréstől, inkább az örök zuhanástól, s ugyanakkor egy különös, oda nem illő érzés is hatalmába kerítette: megkönnyebbülés.

Hörögve kapott levegő után. Hideg, fekete köveken hevert, egyedül volt, és nem ismert mást, csak a félelem különböző mélységeit. Remegve feltápászkodott, és gyanakvóan kapkodta tekintetét körbe, társaság után kutatva. Senki. Semmi.

Ha látta volna valaki, mozdulatait elvadultnak, durvának, nevezné, és a most megalázkodottan kúszó törppel együtt még csak sejtelme se lenne: szemei nem mást látnak, mint Thráint, Thrór fiát, a valahai Erebor valahai trónörökösét.

 

Vége

 

~Pontozáshoz szükséges szempontok és magyarázat~

A bejegyzés trackback címe:

https://lotr-hobbit-kihivas.blog.hu/api/trackback/id/tr6310410126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziaw 2016.08.16. 12:33:20

Kedves író!

Ejha. Ez nem volt semmi. Van egy tippem, hogy ki vagy, de hát na. Megint tippelgetek, elvégre miért ne. :D
Na, de nézzük a pontokat.

1. VILÁG: A világod engem rögtön beszippantott, amint elkezdtem olvasni a soraidat. Dol Goldur sötétsége és a törpicseket tébolyító másfajta sötét úgy szippantott be, mint valami lefolyócső. Inkább a film hatásait véltem felfedezni a történetedben, és amondó vagyok, hogy az extraváltozatában esetleg helyet is kaphatott volna. 5 pont.

2. CSAPAT: Bevallom, a kulcsaidat utólag olvastam el, a novella után. És ezzel az úton kulccsal teljes mértékben nem tudok egyetérteni. Elmondom, miért. Igaz, hogy a történetet jelentős része Thráin fejében zajlik, és ő meg Sauron csatát vívnak az ép elme megtöréséért ,a behódoltatásért, viszont a történetből számomra mégis az az oda nem illő megkönnyebbülés hangsúlyosabb. Talán azért, mert már eleve tudható, hogy egy maiával szemben egy egyszerű, halandó törpnek nincs sok esélye, hiába is makacs, meg önfejű. Én így ezért csak 7 pontot tudok adni.

3.KULCSOK – KÉP KULCS: A törpök és sárkányok élete a kincsek mentén összefonódik. Thráin esetében a tűz a törpöt nyilván Erebor pusztulására emlékezteti. Viszont volt itt más is. A törpök tüzességéből is bemutattál példákat Dísen és természetesen Thráinon keresztül. Thrór őrülete is tüzesnek, vadnak mondható, úgyhogy szerintem a kulcsod mind átvitt, mind képi értelemben helyet kapott. És a történet végkifejlete, az, hogy Thráin végül megadta magát, mind a tűznek „köszönhető. ” Szóval 7 pont.

KULCSOK – TITKOS: Egek! Én egy ilyen kulccsal nem tudom, mit kezdtem volna. Körülbelül a novella közepétől bukkant fel, majd egyre nagyobb jelentősséggel bírt, ahogy a végéhez közeledtünk. Szerintem nagyon szépen kirajzolódik, ahogy Thráin megadja magát a nagyobb hatalomnak, folyamatosan veszít saját magából, és ezt szívszaggatóan mutatja be a titkos kulcsod, és annak felhasználása. 3 pont.

4. KARAKTEREK: Thráinról nem igazán tudunk sokat, de el tudom hinni, hogy ilyen lehetett. Nagyon szép, amikor arról írsz, bánja, hogy nem törődött eleget a gyermekeivel.
Sauron a maga kegyetlen mivoltával szinte átégette a történetet, csakúgy, mint a törp tudatát. A karakterek megtörése, kínzása, majd „szemétbe hajítása” azt hiszem, az ő reszortja.
Dís az, akiről valahogy PJ elfeledkezett. A királyi, méltóságteljes viselkedés, és az aggódás a család iránt a törp família egyetlen megemlített női tagjának remek jelemzése Erebor ezen napjaiban. Az ő részénél hiányoltam Fíli megszólalását, vagy azt, hogy valamit kezdj vele, ne csak odarakd. Összességében 5 pont.

5. CSELEKMÉNY: Picit féltem. Féltem attól, hogy az elmetörés közben elveszik a valóság linearitása az elme ködében. Viszont nálad nem veszett el. Végig követni lehetett az agybéli utazást emlékeken és vágyakon át, majd a kiszakadást a jelenbe, amely aztán a múltba vész. Két kérdés vetődött fel bennem, amiből igazából csak az egyik lényegesebb, a másik csak Zia-féle kukacoskodás. Hogyan láthatta meg Dís Thráint a tükörben? És mit keresett Frerin a lépcsőn? Ezek apró dolgok, ezért nem vonhatok pontokat le, úgyhogy 5 pont.

6.STÍLUS ÉS STILISZTIKA: Először kezdem a hibákkal. Bocsi, szakmai ártalom. Szóval volt 2 szembetűnőbb szóismétlés, és egy hely, ahol vessző helyett pontot raktál.
Különben, ahogy előbb is írtam, magába szippantott a történet, a párbeszédekkel is minden rendben volt, nem tűntek idegennek, sem zavarónak. A leírásaid az irodalmi nyelv győngyszemei voltak, keverve még a szép, de nem túlbonyolított képekkel, amelyeket használtál.
A cím szerintem nem egészen illik a történetre, hiszen Thráin a végéig király marad, és csak ott törik meg az ereje, ahol bárkinek megtörne, akinek van szíve. És szerintem akárhogy is, de végül Thráin az, aki győz, mert igaz, hogy a gyengesége győzi le, de a gyűrűhöz való ragaszkodását győzi le vele, amivel az emberiessége győz, nem a hatalomvágya. Ez aztán a mondat! Azért remélem, érted. :D A leírás tetszett, remekül összefoglalta a történet kiindulását. Úgy amblock 4 pontot tudok adni.

7. VÉLEMÉNY: Azon kívül, hogy az eleje kicsit döcögött, tetszett az a küzdelem, amelyet megalkottál törp és maia között. Habár élveztem ezt a harcot, nem vagyok benne biztos, hogy újra és újra elolvasnám. Nem könnyű kulcsokat kaptál, és ezért le a kalappal előtted, de most csak 4 pontot tudok rá adni. Köszönöm, hogy megírtad!
Összesen: 40 pont.

Konek0 2016.08.16. 16:37:19

Na helló, helló! Utólag nézve a 2. kihívás névsorát, tele van olyan írókkal, akiknek legalább egy történetét, de vagy itt, vagy merengőn, vagy mindkettőn olvastam. Szóval nyugi, legalább erre az egy dologra, a pontozásra, ideértem :D

1. VILÁG
Szerintem ezen teljesen megfelelt a történet. Dol goldur, törpök, Erebor, csonka család, (tetszett, hogy a régi idők törp gyűrűi is belekerültek) és a hosszú, mélyen részletes esemény leírások. Majdnem egy percig el is hittem, hogy Tolkien írta, szóval nagyon Tolkien hangulatú volt. Átélhetőnek, át lehetett, bár néhol, a nagyon részletes, hosszú dolgok miatt nem mindig tudtam követni, többször újra kellett olvasnom (de ez már az én rendellenességem, hogy nem tudok sokszor normálisan olvasni, lehet valami agytumorom van xD), szóval szerintem erre megkapod az 5 pontot.

5 pont

2. CSAPAT
Na ezt még egy kicsit emésztgetnem kell, ezeket a csapatokat, de ha jól vettem le, az Alagos Team a borongósabb, tébolyultabb, a tragikus történetek agresszív ágazata, véget nem érő szenvedéssel, folyamatos jelenbe kényszerítve (Thráin esetében folyamatos jelen semmibe) kényszerítve a szereplőket és az angol nyelvet. Elmés viaskodás és az erős akarat, meg út keresős rész megvolt, de ez csak a történet egy részére volt jellemző. A present continuous pedig inkább a végére én úgy értelmeztem. Szóval a főrésze, ez az úton rész hagy csak maga után kivetni valót.

8 pont

3. KULCSOK

képkulcs: Nem volt meghatározó a jelenléte, de szinte végig szerepelt a történetben, az elején is mikor Sauron próbálta betörni Thráinunkat és a végefele is Smaug tüze is. És ahogy írtad, mindent szépen felemésztett, meg leégette a húst a csontról stb. xD szóval ez szerintem rendben van.
titkos: Önmagáért beszél, hisz a sztoriban Thráin ahogy egyre jobban megőrült, úgy fokozatosan tűntek el az emlékei, bárhogy is küzdött ellene.
Nagyon ügyesen ültetted bele ezeket a kulcsokat szóval én megadom erre a max 7+3 pontot.

10 pont

4. KARAKTEREK

Na ezzel már voltak kételyeim. Thráin nem egyszerű karakter, mert szinte alig tudunk valamit róla. (Filmből semmit, könyvből meg nem emlékszem most, de az biztos, hogy nem sokat) De, ami biztos, makacs, mint ahogy a törpök szoktak lenni, majestic, hisz Thorin faterja és egy szerető apa. És persze sárkánykórra hajlamos törp. De én nekem kicsit tompák voltak azok az érzelmek, melyben azt írtad le, hogy nem törődött mondjuk a gyermekeivel, vagy hogy nem akarja újraélni azokat a szörnyűségeket, melyeket Smaug pusztítása okozott. Olyan szépen leírtál mindent, hogyan szenvedett a fájdalomtól, hogyan rettegett a sötétségben, hogyan vett erőt magát, de a bűntudat és a kesergős rész az úgy elmaradt. Ez egy tavalyi Thráinos novellán nekem valahogy jobban átjött, nem tudom xd
Sauron adta magát, Sauron gonosz és akarja a gyűrűt. Ez pipa.
Dís, a már akkor a szeretteiért aggódó, eszes asszony volt, legalább annyi majestic-séggel, mint Thorin. Pipa.
Smaug. Hát ő pusztított, mint a sárkány. Pipa.

4 pont

5. CSELEKMÉNY

Szépen fokozatosan mentünk valóságból őrültségbe és őrületből vissza egy pillanatra a valóságba, majd semmi és sötétség. Szépen felépített , bár kicsit vontatott cselekmény. Elvarratlan szálak maradtak természetesen Frerinnél, Dísnél és egy esetleges Filinél talán, de ez csak apróság. Ezt már balladai homály fedi, nekünk olvasóknak kell eldönteni, mik történtek valójában.

4 pont

6. STÍLUS, STILISZTIKA

Ez végképp nem az asztalom. Tetszett, hogy az elején nem valahogy így kezdted: Thráin ereiben megfagyott a vér...stb. Tehát nem nevezted nevén a karaktert már azonnal, de mégis tudhattuk, kiről van szó. Na jó, már akkor tudtuk kiről lesz szó, mikor elkezdtük olvasni de ezt, de szerintem érted, mire értem. De viszont néhol a leírások nekem túl erőltetetté váltak az elején. Lehet ezt én érzem rosszul, a végére már semmi ilyen aggályom nem maradt, lehet belejöttem az olvasásba, mert amúgy nagyon jól használtad ki ezt a roppant bonyolult és nem egyszerű képességet. Szóval ezért nem vonhatom le a pontot.

5 pont

7. Összességében nem mondom azt, hogy rossz volt, de nekem kicsit vontatott és az elején egy nagyon kicsit erőltetett. De hatalmas respect, ahogy leírtad Thráin vízióit, a falak, az arctalan alakok, a lépcső vibráció... Meg a harangos leírás is nagyon tetszett. A megjegyzésben azt írtad, hogy egyaránt belevetted a filmes és a könyves információkat, ez pedig a kedvenc párosításom. A film ugyanis sok részletet kihagy, én például a fanfictionömben inkább hagyatkoztam Edoras leírásánál a könyvre, mint a filmre. De szerintem aki csak a könyvet használja az elég maradi, ez ugyanúgy igaz arra, aki csak a filmest.

4 pont

Össz: 40 pont

Per12 2016.08.24. 20:47:30

Kedves Író!

Nézzük a pontokat, vele együtt pedig a történetről alkotott véleményt.

Világ:
Látszik, hogy eltökélt szándékod volt a tolkieni hangulatot sikeresen megeleveníteni, és ez sikerült is. Nem rugaszkodtál el nagyon az alapvető információktól, és, bár egy szeletet adtál csupán számunkra a megelevenített világból, és annak borzalmaiból, ezt nagyon hitelesen tetted. Picinykét úgy érzem, hogy óvatoskodtál az egy (jó-jó Szauron is ott van, akkor mondjuk úgy) főszereplős megoldással, pedig megtehetted volna, hogy belesejtesd még realisztikusabban a fél-tiszta elmével megelevenített múlt szereplőit - ha már a tükörbe nézés momentuma szóba került (lsd. karakterek).
5 pont

Csapat:
Thráin jelenlegi helyzetét a folyamatos vívódás, a helyzetbe beszorulás, a történet egészét pedig az akaratok (belső akaratok?) csatája jellemezte. Nem találok kivetnivalót a szempont szerint, gratulálok a megformáláshoz.
10 pont

Kulcsok:
Kép: Nem akarok fölösleges belemagyarázásokat, szerintem aki olvassa, érti, hogy itt több szempontból is eleget tettél a képi megfelelő történetbe ágyazásának. Karakterformáló, karakter-lét formáló erővel bír. Elismerésem.
7 pont

Titkos:
Eleget tettél a beépítésnek, ügyesen alkalmazkodva a csapathoz.
3 pont

Karakterek:
Bár nem beszélhetünk sok karakterről, lényegében a fejlécben említett Thráin és Szauron az, akiről szót lehet ejteni, ebből is Szauron a hideg kegyetlenség méregbe bugyolált alakja, akiben az elhibázás lehetősége a cseppnyi a jóság felé billenésem múlik. Thráin erős, megingathatatlan alak, földbe tiporva, a törpék minden jellemzőjével küzdő személyiség, hitelesen leírt elemeire bomlása a történet központi velejét képezi. Dis és Frerin és a sárkány hármasából előbbi kettőnek a visszaemlékezéseken keresztüli bővebb karakterkidolgozása érdekelt volna még, de a történeted szempontjából ez elhanyagolható részt képez.
4 pont

Cselekmény:
Ügyes átgondoltsággal vezeted az olvasót a lelki folyamatok és a történeti események között. Ami eltérít és magával ránt, és logikai buktatóként enyhén jelen van a történetben, az éppen a csodásan megírt elmejátéknak köszönhető. Nem igazán a Szauron által keltett zűrzavar az, ami hangsúlyos, hanem a törp magába mélyedése, és az abból való lehetetlen kikecmeredés - olyan ez, mint a törpkór. A visszaemlékezés így még ködösebb és valótlanabb, holott végig reménykedik az ember, hogy történik valami logikai fordulat, amivel megváltozik a helyzet. De a cselekmény egyvonalú, törtet a végtelenített pusztulás irányába, így a szerettek látomása nem felüdülés, hanem egy újabb kőtömeg, ami ólomsúllyal zuhan szegény Thráinunkra. Egyszerre brilliáns az eszköztáraddal való játék, és marad egy cseppnyi hiány a színesedés zálogában, hogy egy utolsó valós és élénk örömteli pillanat megmutatkozzon.
4 pont

Stílus és stilisztika:
A helyesírásoddal semmi probléma nincsen. A történet elején a vontatottság még kizökkent, holott az egyes szám harmadik személyes leírásod annyira általános - így bármelyikünk azonosulni tud a szereplővel, hogy kihívássá válik az olvasás, miközben mindannyian tudjuk, hogy Tháinról szólsz. Néha túlbonyolítottak a mondatszerkezeteid és/vagy ismétlődő lehetőségekkel írsz, de a Tolkienes stílust - szerintem - jól hozod. A cím figyelemfelkeltő és történetismertető, a leíró részeid képzelet gazdagok. Engem ez a pár bökkenő az elején még zavart, utána élvezettel sodródtam.
4 pont

Szubjektív:
Összességében nekem kellemes olvasási élményt nyújtottál. Ahogy fentebb is mondtam, nekem a többdimenziósabb hozzáállás, a kicsit többet mutatás, érzelmek terén a negatív vonulatokon kívül a csipetnyi jó vagy relatív jó benyomások hiányoztak.
4 pont .

Összességében: 39

Per12 2016.08.24. 20:49:55

A tisztességes vég lemaradt, elnézést. És az összesített pontszám sem megfelelő.

Összességében: 41 pont

Köszönöm, hogy olvashattam a történetedet!

Per

SlytHay 2016.08.31. 18:55:57

Szervezői megjegyzés: Bejelentkezési gondok miatt én továbbítom stoobie értékelését.

Kedves író!

Világ:
A tolkieni hangulat hibátlanul megvolt (bár már elég régen olvastam a trilógiát).
5 pont.

Csapat:
Thráin ide-oda bolyongott az elméjében, az emlékek közt, a kín, ami gyötri, nem hagyja megpihenni. De még maguk az emlékek sem.
10 pont.

Kulcsok:
-kép kulcs (max 7): a tűz szó szerint és átvitt értelemben is benne volt, nincs ezen mit ragozni.
7 pont.
-titkos kulcs (max 3): Tetszett, hogy nem készen, egyben kaptuk az amnéziát, hanem szépen, fokozatosan fakultak ki az emlékek.
3 pont.

Karakterek:
Nem sok karaktert vonultattál fel. Bevallom, nem olvastam a Hobbitot, így lényegében csak Szauron karaktere volt számomra ismerős, ő viszont csak néhány mondat erejéig szerepelt. Nehéz így megítélnem őket, de tudod, mit? Elhiszem neked, hogy ilyenek. :)
5 pont.

Cselekmény:
Ez nem olyan történet, aminek klasszikus értelemben vett cselekménye van, hiszen mindössze annyi történik, hogy Szauron kínozza Thráint, aki ennek hatására az egyre fakuló emlékek közt bolyongva újra átéli Smaug „hatalomátvételét”. Hjajj, feladtad a leckét. :D Elfogadom, hogy egy történetben nem feltétlenül kell fizikailag történnie valaminek, hogy szóljon valamiről, úgy is indulhat egy pontból és érkezhet meg egy másikba – vagy épp ugyanoda.
5 pont.

Stílus és stilisztika:
Annyi sok szép szóvirágot használtál, hogy az tényleg hozta a tolkieni hangulatot – és épp ez volt a hátulütője is. Volt bekezdés, aminek kétszer-háromszor futottam neki (na jó, ebben közrejátszott az is, hogy zsizsegtek körülöttem), mert eltévedtem a virágok szirmai közt – de ugyanez megvolt a GyU olvasásakor is, amikor egész oldalakat ugrottam volna át, annyira nem érdekelt a huszonhatodik fűszál milyensége is. Nem lehet panasz a szóhasználatra, nem találtam nem odaillő kifejezéseket, a nyelvezet éppen annyira volt archaikus, amennyire kellett.
5 pont.

Szubjektív vélemény:
Nem hagyom szó nélkül a hibákat, és ez az a szempont, ahol megemlíthetem őket. Több helyen írtál külön egybe tartozó szókapcsolatokat (pl.: „fél úton”, „olyas valakiknek”), és volt, ahol sikerült több („épp elme”) vagy épp kevesebb betűvel írni egy-egy szót. Nem durva hibák, remélhetőleg csak elgépelések, de azért feltűntek.
Mindent összevetve komorságában is hangulatos történetet írtál, méltó felütése volt a kihívásnak.
4 pont.

Üdv
stoobie

Merilwen 2016.08.31. 20:08:30

Kedves Írótársam!
És én még azt mondtam, hogy az angstos-drámai stílus nem vall rád!… Erre kiderül, hogy mesterien bánsz vele.
Thráin lélektani fejlődését nagyon élveztem, amikor egymás után veszti el az emlékeit, ezzel párhuzamosan viszont egyre többet gondolkodik, és sorra bánja meg a gyermekeivel, az apjával, a népével szembeni tetteit.
Jól megragadtad a törpök karakterét, a kitartásukat (sőt: makacsságukat). Szauron gyűrűszerző praktikája pedig tökéletes megoldás, mert egy törp tényleg mindent megtesz, csak ne kelljen még egyszer átélnie Smaug pusztításának pillanatait. Lenyűgöző a folyamat, ahogy Thráin eljut a bátorságtól a feladásig. A befejezés, az üresség ábrázolása pedig igazán képies és ütős lett.
Egyetlen hibát tudnék csak említeni: magamtól soha nem jöttem volna rá, ki is az a pelyhedző állú törp-fiúcska. Ez persze az én egyéni szociális problémám, de örültem volna, ha Kilit is megemlíted ennél a résznél.
Köszönöm, hogy olvashattam!
Üdv: Merilwen

HorvátnéB.Nikolett 2016.09.01. 11:27:38

Szervusz!

Most az a divat, hogy mindenki szomorú, kicsavart, objektívebb történeteket ír? Mert a Tied is ilyen volt. Mielőtt azonban felesleges szavakat fecsegnék, értékelem az alkotásodat.

1. Sötét és magányos volt a légkör. Megint csak nem tolkieni. A legtolkienesebb történet talán a hetes lett. A maga borzongató rettenetével bármelyik pszichopata öröme lehetett volna Szauron kínzása. Három pont.

2. Teljesen azt hittem, hogy ez is egy útfélen csapatos, szóval megdöbbentett a csapatod. Nem éreztem a boldog belenyugvást, inkább a másikat, a reménytelenséget. Ebből bőséggel kaptunk. Hat pont.

3. Egy Hobbit történetet felhasználó novellában annak, akinek tűz a kép kulcsa, könnyű dolga van. Sokféleképpen árnyaltad ezt az egyszerű tüzet. Hét pont.
A másik kulcs sokkal nehezebb volt. Én biztosan frászt kaptam volna, ha ilyen kulccsal felfegyverkezve kell történetet írnom. Nagyon ügyes volt. Három pont.

4. Jól érezhető a kínzás hatása a törpödön. Szauron terve és gonoszsága is mintaszerű. Mindkét karakter olyan volt, amilyennek lennie kellett. Öt pont.

5. Kissé zavaró volt a múlt-jelen-ábránd közti össze-vissza járkálás. Ezen kívül jó volt. A vége pedig keserűen fájdalmas. Négy pontot tudok adni.

6. Erre a történetre is elmondható a sötétség, az a fajta fájdalom, ami nem múlik könnyen.
Ügyesen írsz. Amikor el tudtam dönteni, hogy éppen hol vagyunk, nagyon szép volt minden. Öt pont.

7. Kemény dió volt ez a novella. Szinte depresszív színezettel. Nehéz fába vágtad a fejszéd, ezért adok neked öt pontot.

Metálcsibi 2016.09.04. 16:09:23

Szia!
Nem vall rád ez a fajta írás, de azért nagyon szépen megragadtad a hangulatot. Fájt, ahol fájnia kellett, szép volt, ahol szépnek kellett lennie. Jó, ez így most fura, de tetszett az a módszer, amit Szauronnak adtál, hogy hogyan szedje el a gyűrűt. Ami számomra is problémát jelentett időnként, az az időben való ugrálás volt.
Köszönöm, hogy megírtad. Szerintem megérte, hogy tőled szokatlan stílust is kipróbálj. :)
(ja, és amúgy a metálcsibi BaO2-t takar. :D)
süti beállítások módosítása